biološka zdravila
LEP POZDRAV
GLEJTE STVAR JE TAKA DA VAM JE ZIHER REVMATOLOG POVEDAL KAKŠNE STRANSKE UČINKE VSEBUJE IN KAJ JE TREBA BIT POZOREN. JAZ SEM ŽE DRUGO LETO NA BIOLOŠKIH ZDRAVILIH IMAM HUMIRO IN JE TO V OBLIKI INEKCIJE IN SE PIKAŠ SAM ALI KDO OD BLIŽNJIH, BOLI NE MALO PEČE IN ZAENKRAT JE MOJE POČUTJE PO JEMANJU TEH ZDRAVIL STABILNO IN DOBRO.
NI PA TO KAK BAVBAV TAKO DA NI PANIKE. ZANIMA ME KAKO DIAGNOZO IMATE POSTAVLJENO?
LP kSENIJA
pozdravljeni
no kaj pa vem glede stranskih učinkov še mislim da vam bodo povedali , jaz npr. se moram pazit da ne staknem infekcije katerekoli kajti posledica je sepsa kar pa je slabo za organizem, nato kar se da izogibati prehladom in tudi operativni posegi so prepovedani kar se tiče zobozdravnika je pa tako da je treba biti previden da ni preveč posegov z krvavitvijo in tudi paziti je treba da mesto kjer se boste pikali opazujete da ne bo alergije. je pa res da še vsi stranski učinki niso ugotovljeni. in še nekaj nosečnost v tem obdobju jemanja zdravil močno odsvetujejo.
lp Ksenija
pišem prvič.zanima me če je kdo ki jemlje humiro imel zelo velike stranske učinke?jaz sem prejšni teden dobila prvo inekcijo in sicer po dveh letih pa pol zdravljenja z metotraksatom,aravo,medrolom…koliko časa moraš dobivati humiro da se pokaže učinek?kdaj jo lahko prekineš in čez koliko časa lahko zanosiš?stara sem šele 22let,poročena in bi zelo rada zanosila ampak mi dohtarji odsvetujejo,ker bi lahko prišlo do poslabšanja.vendar kogar koli vprašam ki ima revmatoidni artritis mi pravi da pride do izbolšanja med nosečnostjo,ali je kdo tukaj ki je imel izkušnje s tem?
lep pozdrav
pozdravljena ally5
glej stvar je taka iz lastnih izkušenj ti govorim:
humiro sem dobivala 2 leti vsakih 14 dni eno injekcijo. saj tud jaz sem se prej zdravla kr neki časa z vsemi možnimi zdravili metrotraksatom ki ga imam še danes medrolom ki še tud mam zdaj, pa olfen ,alfa D3….da se pokaže učinek je potrebno počakati tam nekje mesec ali dva kajti zdravilo mora priti do obolelih mest in nato začne delovati…. prekinit je sama ne moreš če si se že enkrat odločila da jo boš sprejela torej o tem odločajo zdravniki!!tega se drži.mlada si še a ne vem zakaj ti zdravniki niso zdaj dovolili imet otrok nato pa začeli zdravit z temi biološkimi zdravili… ja je res po večini se ta bolezen ponikne v času nosečnosti skoraj neopazna je
a vedi ni zmeraj tako drži pa tud to da se po porodu pojavi lahko še v hujši obliki kar tud ni nujno!!torej tu je zgolj le odvisno od bolezni same oz. od tvojega telesa!!ne vem kaj naj ti še svetujem če te kaj oz. karkoli še zanima mi javi t z veseljem kaj povem a ponavljam to so moje izkušnje kar pa ni nujno da so zmeraj iste vsepovsod.
lp
ally5,
ne vem, če si morda med tem že dobila odgovore na svoja vprašanja.
za biološka zdravila ne vem, vendar najbrž velja kot za ostala (arava, metotrexat…) …med jemanjem ne smeš zanositi in najbrž ni potrebno navajati zakaj. pozanimaj se pri splošnem zdravniku, pri ginekologu, pri revmatologu. zelo je pomembno, da upoštevaš vsa navodila v zvezi s tem.
zdej,čisto na kratko…pri meni so se težave začele že v srednji šoli, vendar je to bilo pred več kot dvajsetimi leti in je pristop k zdravljenju in navsezadnje samo zdravljenje potekalo čisto drugače, kot danes. skozi obe nosečnosti sem šla absolutno brez nobenih zdravil. med samo nosečnostjo je res bilo opazno izboljšanje (najbrž je to zaradi povečanega delovanja hormonov), vendar kasneje, še posebej po drugem porodu močno poslabšanje. zdej, če si začela s temi bz je najbolje , da nadaljuješ. si še mlada in verjamem, da ti bo dan kak otroček, morda je bolje, da sedaj počakaš in vidiš, kako bo potekalo to zdravljenje. potem pa se boš odločila, vendar vedi, da obvezno mora preteči nek čas, da se telo očisti vseh teh zdravil(za bz ne vem, če se kopičijo v telesu, za metotrexat in aravo pa vem zagotovo).
tako da kar pogumno…imaš še celo življenje pred sabo…
Humiro jemljem 3 mesece na 14 dni in ta mi dela hudiča. Po 1 mesecu so se mi začele delati rdeče, srbeče bunke po telesu in trajajo do 2 dni. Srbeli sta mi tudi dlani. Zdravnica pi je predlagala, da za enkrat prekinem jemanje Humire. Začel sem jo jemati še preden so se mi nehale delati te srbeče bunke. Upam, da mogoče se mora telo navaditi na to zdravilo in potem bo bolje. Zaradi RA, pa nimam več bolečin in lahko delam kar hočem.
Lep pozdrav in srečno, Oniram