BIOKEMIJSKE PREISKAVE
Pozdravljeni
Pred kratkim sem imel pregled za službo in na pregledu so ugotovili da s krvjo neka ni vredu…napotili so me k svoji zdravnici z biokemični preiskavami..zdravnica je preverila : S Ast (Got) : 0,60
S Alt(Gpt) : 0,70
S gama GT : 0, 62
Zdravnica mi je odgovorila da to pokaže zaradi povečanega pitja alkohola in zanima me če to drži ( poznam primere ki vsako dnevno uživajo alkohol na zdravniškem pa vse ok ?) Naj se povem da sem star 22 let , alkohol uživam 1-2 tedensko in sem kadilec.
Za odgovor se že v naprej zahvaljujem.
Pozdravljeni,
če ima zdravnica prav, veste vi. Jetra so kemična tovarna, ki vse, kar zaužijemo, predelajo. Alkohol precej obremeni jetra, zato celice lahko poškoduje in encimi se pojavijo v krvi v večji koncentraciji kot običajno. Te kapacitete imamo različni ljudje različne, a neskončno je nima nihče! Sčasoma se vsakemu pozna! Poleg alkohola pa jetrom škoduje tudi sladkor, ki je v količinah, ki ga zaužijemo v današnjem času, za jetra tudi obremenjujoč. Steatoza ali zamaščenost jeter je posledica teh škodljivosti. Lahko iz tega napreduje okvara tako v cirozo kot lahko ostane na istem.
Ker vemo, da za moške več kot 2 merici alkohola na dan pomeni mejo varnega pitja, vse kar je več odsvetujemo. Za ženske za varno velja pol manj! In to ne vsak dan. Če pijemo več, pomeni to že tvegano pitje alkohola.
Kaj je ena merica: 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače.
Za kajenje varne meje ni! 1 cigareta na dan pomeni povečano tveganje za bolezni, za katere se je izkazalo, da je njihovo pojavljanje pogostejše pri kadilcih kot pri nekadilcih. Tu žal velja tudi izpostavljenost pasivnemu kajenju!
Se pravi, da vam svetujem naslednje: piti manj tvegano, če presegate navedene meje, kaditi pa prenehajte!
LP!