Biokemična nosečnost?
Pozdravljeni,
10 dan po ovulaciji oziroma 25.dan cikla sem imela pozitiven test, vendar je bila črtica zelo bleda. Naslednji dan so se začeli rjavi izcedki, po dveh dneh pa zelo močna menstruacija s temnimi delci (tako sem imela po upn v 20.tednu), ki še traja (danes drugi dan); prvi dan menstruacije so bile prisotne bolečine, a nič hujšega. Ali bi bilo smiselno preverjati beta hcg oz.opraviti kakšen uz, če bi res šlo za biokemično nosečnost, da bi se videlo, če se je vse sčistilo?
lp
z UZ se biokemične nosečnosti ne da videti (zato se imenuje, kot se imenuje), beta hCG pa bi vam seveda pravočasno narejenm odgovoril na vprašanje, če je res sploh šlo za nosečnost. Po splavu seveda beta hCG hitro pade in se v nekaj urah ( dneh) znajde pod ravnijo detekcije oziroma pod ravnijo pozitivnega testa, ki je nekje med 10 in 40 U/L.
res je
Pozdravljeni,
V obdobju treh ciklov sem imela dve zaporedni biokemični nosečnosti – obe potrjeni z domačim urinskim testom, v prvem primeru je prišlo do krvavitve en dan po pozitivnem testu, v drugem primeru četrti dan po pozitivnem testu. Po prvi biokemični nosečnosti sva počakala en cikel. Imam 30 let in sem leta 2019 rodila sina po zadržanem splavu v 11.tednu, kateremu je sledila abrazija, ter po odstranitvi pregrade.
Zadnje pol leta opažam rahlo krvavitev dva do tri dni pred pojavom menstruacije. Temu nisem pripisovala posebne pozornosti, vendar me sedaj zanima, če je možna kakšna povezava med tem, da je prišlo dvakrat zapored do biokemične nosečnosti in takimi krvavitvami pred menstruacijo? Ali enostavno počakava, če se tudi v tretje ponovi in je takrat čas za ukrepanje?
Hvala za komentar in prijeten pozdrav!
Spoštovani,
bi morebiti nosečnost poskusili potrditi še kdaj s krvnim testom, ker zadnje čase (ne vem v čem je problem), kar nekaj žensk sprašuje podobne reči in iz urinskih testov sklepa na nosečnosti, ki se pa praktično končujejo hkrati kot se ugotavljajo z urinskimi testi, za katere pa vemo, da niso 100% zanesljivi. Kot dokument, da ste res bili noseči, velja žal le vrednost beta hCG nad 40 U/L ali pa UZ izvid nosečnosti, do katerega pa itak lahko pridete še najmanj 10 dni kasneje. Če je vaš ciklus dolg 28 dni in imate ovulacijo okrog 14. dneva ali prej, potem 3 dnevni krvavkast izcedek pred M ne bi smel imeti vpliva na zanositev.
Spoštovani,
Hm? Zakaj pride do “biokemične nosečnosti”? Najprej je treba vedeti, kaj to sploh je, pa bo povsem lahko razumeti. Biokemiča nosečnost imenujemo nosečnost, ki jo ugotovimo le z beta hCG, ne moremo pa je (še) videti s katerokoli slikovno metodo (praviloma UZ). Sicer med biokemično in drugo nosečnostjo ni prav nobene razlike. Če takšna nosečnost odmre in propade, je razlika le v času. No, pa za biokemično nosečnost seveda ne moremo vedeti, kje je bila njena lokacija (v maternici ali izven maternice), ker je ne moremo vizualizirati. Sicer pa 2 zaporedna splava še nista nekaj zelo posebnega, z višjo starostjo ženske, recimo po 35. letu toliko manj, ker že precej naraste tudi verjetnost kromosomske napake. Pred IVF postopkom običajno preverimo vse možne anatomske pogoje, ki bi lahko vodili v splav (pregrada, miomi, adenomiza, endometrioza ipd.), zato pri vas ne vidim, kaj bi lahko še posebej preverili, česar še nismo.