Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza Bioidentični hormoni – razočarana

Bioidentični hormoni – razočarana

Pozdravljeni

Na kratko bi vam opisala svoje težave in vas prosila za komentar.
Pri 33 letih, nekaj let po rojstvu drugega otroka, so se mi začele pojavljati neredne menstruacije; samo nekajkrat ne leto. Moj takratni ginekolog ni temu pripisoval večje teže. Ker nisem planirala imeti več otrok, se mu ni zdelo pomembno ubadati s tem. Pri 36 so se mi začeli pojavljati vročinski polivi in takrat so mi, ker sem “težila”, naredili hormonske teste, ki so pokazali, da sem v menopavzi. Bila sem jezna in razočarana, zato ker so me 3 leta, kljub očitnim znakom, da nekaj ni v redu, odpravili na vsakem pregledu z “saj bo vse v redu”. Predpisali so mi kontracepcijske tablete, ki naj bi zadevo spravile v red. Jemala sem jih 4 leta, dobila redne “menstruacije” nazaj in vse je kazalo da se je stanje normaliziralo, dokler mi ni začela nagajati ščitnica: diagnoza hipertiroza, 4 meseci bolniške in res groznega počutja. Vmes sem prenehala jemati kontracepcijske tablete in seveda sem ostala spet brez krvavitve. Ko sem po 8-mesečni terapiji z Athyrazol-om in Euthyrox-om ponovno šla na ginekološki pregled, sem dobila tablete Trisequens in sem jih jemala eno leto. Krvavitve so se vrnile, ublažili so se znaki menopavze. Po enem letu sem šla ponovno na ginekološki pregled in dobila predpisane Novafem tablete in opozorilo, da bom morala hodit enkrat letno na mamografijo, zaradi povečanega rizika raka na dojkah. Jasno, prestrašila sem se in se odločila, da poiščem drugo možnost.

V tistem obdobju se je začelo na veliko pisati o alternativah sintetičnim hormonom; zato sem najprej poskusila s homeopatijo. Katastrofa! Odmerek hormonov je bil očitno čisto zgrešen; saj sem se obupno počutila, da ne govorim o tem, da sem v enem mesecu pridelala 3 kg – brez spremembe prehrane. Potem sem se bolj pozanimala glede bioidentičnih hormonov, naredila vse krvne preiskave in dobila na pregledu (saj veste pri kom) 2 kremi – progesteron in estradiol. Šla sem tudi na kontrolo za ščitnico, ker je krvni izvid pokazal, da imam poslabšano delovanje ščitnice. Tirolog mi ni želel predpisati nobenega zdravila, rekoč, da saj bodo že bioidentični hormoni pomagali vrniti ščitnico v normalno delovanje. In še to mi je navrgel, da imam prezgodnjo odpoved jajčnikov in da se zato slabše počutim. Od ginekologa tega nisem slišala nikoli prej, zakaj ne, ne vem. Lahko si mislite, kako sem se počutila. V glavnem – s kremama se mažem že 6 mesecev in razen tega, da nimam več vročinskih polivov, se ni spremenilo prav nič. Še vedno se redim, v enem letu sem se zredila za 12 kg, kljub temu, da zdravo jem, maščoba se mi nabira na trebuhu (trebuh imam velik kot bi bila v 4 mesecu nosečnosti),začela se je nabirati tudi po rokah, komolcih , v obraz se vidno staram iz tedna v teden. Sprejemam dejstvo, da pri 43 nisem več mlada, ampak te fiziološke spremembe, ki jih opažam na svojem telesu in obrazu, se dogajajo prehitro. Tako po občutku bi lahko rekla, da sem se v zadnjem letu dni na videz postarala za 10 let. Pa da ne boste mislili, da je to najhujše – počutim se kot ena starka – brez prave energije, težko se skoncentriram, večkrat sem sitna, tesnobna, včasih tudi agresivna, čeprav nisem taka po naravi. Skratka, ne spoznam se več in rada bi našla sebe in svojo ženskost nazaj. To pravim tudi zato, ker mi je čisto ugasnila želja po spolnosti.

Za orientacijo vam pošiljam izvide zadnjih krvnih preiskav (preden sem začela jemati bioid. hormone):
FSH: 89
estradiol: 0,115
TSH: 4,27
T3: 4,23
T4:12,55
progesteron: 0,798
S-DHEA: 1,8

Prosim vas za mnenje, ali menite, da ima še smisel vztrajati na terapiji z bioidentičnimi hormoni, če očitno ne delujejo kakor bi morali? In še za eno mnenje – bi se morala moj tirolog in ginekolog povezati in me skupaj zdraviti? Ker čutim da tudi ščitnica ni v redu..

Hvala vam.

Pozdravljeni!
Na nobeni terapiji, ki nima učinka ni smiselno vztrajati. Terapija ni terapija, če ne deluje.
Ginekolog in tirolog bi vas seveda morala zdravit tako, da bosta obe terapiji uspešni. Način povezovanja je seveda njuna izbira. Vaš osebni zdravnik (ali ginekolog), na podlagi mnenja ostalih kolegov izbere primerno terapijo.
Lp.,Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close