Najdi forum

Pozdravljeni,

v 32. tednu so pri plodu ugotovili iugr, poslana sem bila v porodnisnico na kontrolo. Vse ostalo je bilo BP (pretoki, plodovnica, kri, urin). Zdej hodim na kontrolo v primeru, če bi bilo treba predčasno sprožiti porod. Zanima me, zakaj pride do tega pojava oz zastoja v rasti?

Do te kontrole je otrok normalno rastel – morfologija, nuhalna in nipt brez posebnosti. Na internetu berem, da se dostikrat opravi amniocenteza v primeru iugr, meni je ni nihče ponudil?

Hvala za razlago.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Odgovor na objavo uporabnika
iugr, 29.09.2025 ob 20:23

Pozdravljeni,

v 32. tednu so pri plodu ugotovili iugr, poslana sem bila v porodnisnico na kontrolo. Vse ostalo je bilo BP (pretoki, plodovnica, kri, urin). Zdej hodim na kontrolo v primeru, če bi bilo treba predčasno sprožiti porod. Zanima me, zakaj pride do tega pojava oz zastoja v rasti?

Do te kontrole je otrok normalno rastel – morfologija, nuhalna in nipt brez posebnosti. Na internetu berem, da se dostikrat opravi amniocenteza v primeru iugr, meni je ni nihče ponudil?

Hvala za razlago.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

vzrokov za zastoj v rasti oz za manjši plod je zelo veliko. Najpogostejši je ta, da je plod konstitucijsko manjši. Lahko pride do zastoja v rasti, ker posteljica ne deluje optimalno. Amniocentezo opravimo, ko gre za zelo hud ali zelo zgoden zastoj rasti ali pa v primerih, ko vidimo pridružene nepravilnosti. V primerih, ko je nosečnica imela vse teste (nuhalna, dvojni test, NIPT) z nizkim tveganjem, lahko v dolečenih primerih AC opustimo.

Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close