Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) biliarni gastritis, RE stopnje B. Težave pri jemanju zdravil

biliarni gastritis, RE stopnje B. Težave pri jemanju zdravil

Spoštovani!

Po gastroskopiji, so ugotovili: insuficientna kardija, refluksni ezofagitis stopnje B, pordela sluznica želodca, več žolča v želodcu, normalen dvanajstnik.
Diagnoza: biliarni gastritis, RE stopnje B. Celiakija ni bila potrjena.

Dobila sem napotnica za MR enterografijo (še čakam). Predpisan mi je bil Acipan 2x 40mg 4 tedne in nato 4 tedne 1x dnevno. Jemala sem nalpazo(ker v lekarni acipana niso imeli in so rekli da sta si enakovredna).

Pred jemanjem tablet težave z zgago nisem imela (imela sem druge težave: bolečine v trebuhu, kronične driske ter druge ne direktno povezane s tem: dolgotrajne bolečine v hrbtenici in glavoboli. Imam tudi težave z izpadanjem črevesja, ker je bila kolonoskopijka bp, kontrola in poseg je predviden po opravljenih preiskavah pri gastroenterologu ter nutritivnemu alergologu, na katerega še čakam). Po jemanju tablet se mi konstantno vsebina želodca vrača v usta. Zaradi tega mi je splošna zdravnica zmanjšala 40mg tablete na 20mg dnevno. Težave so se umirile, vendar se še pojavljajo.

Zanima me, zakaj se to dogaja (saj naj bi zdravilo zaviralo proizvajanje kisline, meni so se pa težave povečale), kaj naj naredim (ali bi morala jemati druge zaviralce protonske črpalke? Ali bi morala podaljšati zdravljenje ali prenehati s jemanjem zdravil, saj se mi 4 tedenski rok jemanja nalpaze 1x dnevno izteka?). Skrbi me, da se v želodcu stanje ni izboljšalo, ali bi morala ponovno na gastroskopijo?

Hvala za odgovor ter lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Pri vas sta v ospredju dve težavi-eno je refluksni ezofagitis, za keterega predvidevajo, da je posledica vračanja kisline nazaj v požiralnik, zato so vam predpisali zaviralec protonske črpalke. Vendar je refluks v vašem primeru lahko tudi posledica vračanja žolčnih kislin (zaradi podatka o biliarnem gastritisu na gastroskopiji), v tem primeru pa samo zaviralec protonske črplake ne pomaga. Ponavadi dodamo še prokinetike (tametil ali Reglan), pomagate si lahko z Rupurutom, ki poleg nevtralizacije kisline veže tudi žolčne kisline.
Zaradi prekomernega izločanja žolčnih kislin se lahko pojavijo driske. Dokler ne opravite preostalih preiskav ponovna gastroskopija ni smiselna.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close