BIBLIJA-usklajevanje
Vatikanski znanstveniki,teologi in zgodovinarji bodo uskladili Biblio s podatki zapisanimi v zvitku z Mrtvega morja,katere so pisali Eseni in našli pastirji.(1947.leta v Kumranu ).Jezus se bo pokazal v novi luči,tudi kot revolucionar,ki se je bojeval proti politični diktaturi.Pravijo,da nikoli ni obstajala popolna in dokončna verzija Biblije,skozi čas so jo vedno spreminjali,dopolnjevali in samo fundamentalisti mislijo,da je prišla iz raja.Toliko o tem, kako naenkrat z ust glavarjev rim.-kat.cerkve slišimo,da Biblija le ni tako dokončna in nezmotljiva kot so nam govorili doslej.Sama premišljujem o Janezovem razodetju, kjer opisuje apokalipso sveta.Ali naj verujemo po starem ali naj čakamo na novosti.Kaj menite vi…………?
Jaz misilm, da mi, navadni smrtniki, nikoli ne bomo videli originalne verzije Biblije. Sploh se mi pa to, kako so skozi zgodovino spreminjali njeno vsebino (oz. uradno verzijo), zdi tako bedasto, da ne morem povedati. Vedno so naredili pač tako, kot je njim najbolj ustrezalo in da so imeli od tega kakšne koristi. Čista manipulacija.
Sara, kje si pa to slišala? Meni se namreč zdi zelo čudno, če bodo to res naredili. Zakaj zdaj, kar naenkrat?
Pozdravljena Sara!
Če hočeš res imeti popolno verzijo Biblije, potem si kupi pri reviji Aura knjige Janezov Veliki Evangelij (10 knjig – žal so prevedene samo štiri).
Sicer pa je za nas navadne smrtnike bolj važno, da živimo po naukih iz svetega pisma, kot pa da znamo celo sveto pismo na pamet, delamo vse kaj drugega.
Lep pozdrav!
Odgovor Ines
Najpreje sem poslušala na Rai Uno ,kasneje pa sem prebrala tako v časopisu Delo-manjši članek in daljši članek v sobotnik Slovenskih novicah.Prepričana sem,da vse skupaj ni iz trte zvito .Takole se glasi odstavek v časopisu:”Gianluigi Boschi,dominikanski duhovnik in vatikanski strokovnjak za Biblijo,je za italijanski dnevnik La Stampa povedal,da je mednarodna komisija znanstvenikov odobrila vnovično predelavo Biblije.Pobudo bodo uradno objavili tudi na konferenci na univerzi v Modeni 26.septembra”. ………..Pa še tole:”Biblija temelji povečini na rokopisih,napisanih nekaj stoletjij po Kristusu.Zato Martin Percy z univerze Sheffield takole komentira najavo nobe B.:Nikoli ni obstajala popolna in dokončna verzija B.To je bila knjiga,ki so jo dopolnjevali in se je spreminjala zaradi številnih prevodov”. …..(B-Biblija)
Judovstvo, krščanstvo in islam so tri velike monoteistične religije. Verniki verujejo v edinega (enega) Boga. Besede, ki jih je razodel ljudem, so zbrali v sveto knjigo ( judje = sveto pismo Stare zaveze, Kristjani = sveto pismo Stare in Nove zaveze, Muslimani = Koran )
Vse tri vere so nastale na Bližnjem vzhodu, v različnih obdobjih:
-judovstvo z Abrahamom, Izakom in Jakobom v 19. st. pnš. ….. je religija, zgodovina, kultura in način življenja judovskega ljudstva. Je prva religija, ki je priznala edinega Boga. Temelji na besedilih hebrejskega svetega pisma. ( Bog = YHWH =Jahve )
-krščanstvo z Jezusom Kristusom in dvanajstimi apostoli v 1. st nš. …. po mnenju Jezusovih učencev, je bil Jezus Odrešenik (ali Kristus), Sin Božji, ki je dal življenje, da bi rešil ljudi in je vstal od mrtvih. In to je temelj krščanske vere. ( Bog = Oče, Sin in Sveti Duh )
-islam z Mohamedom l. 622. …. je religija muslimanov, temelji na veri v enega Boga, ki se je razodel preroku Mohamedu. Razodetja , ki mu jih je posredoval Bog, so zapisana v Koranu. ( Bog = Alah )
Bog = za vse tri religije “Tisti, ki je” … Njegovo ime v vseh oblikah, ki mu jih dajejo, pomeni, da je vir vsega, kar obstaja.
Vse tri religije so si postavile za cilj po vsem svetu oznaniti edinega Boga. Danes se ljudje vseh treh religij prepoznavajo za Abrahamove potomce, kajti tako kot Abraham tudi oni verujejo v edinega Boga. Vse tri religije tudi priznavajo Adama in Evo za prednika človeštva.
Sporočilo Korana (kot zadnje monoteistične religije) … Bog (Alah) je posredoval svojo besedo in svoj zakon različnim prerokom : Abrahamu, Mojzesu, Jezusu in Mohamedu. Po Mohamedovem razodetju ni več mogoče nobeno razodetje, saj Mohamedovo obsega in presega vsa razodetja, ki so jih doživeli preroki pred njim.
Jezus je v Koranu omenjen 35x. Tudi Muslimani menijo, da je Jezusa poslal Bog, vendar pa ga v nasprotju s kristjani ne priznavajo za “Božjega Sina”, Pa tudi njegov poziv, k spreminjanju sveta za muslimane ni pomemben. V Koranu je zapisano, da je Jezus samo prerok, ki napoveduje prihod Mohameda, Devica Marija, pa je za muslimane samo svetnica.
Islamska vera že od smrti Mohameda ni enotna. Večinski Suniti (ljudje skupnosti in tradicije) in Šiiti , ki jih je le 12% . Ti pa se delijo še v številne sekte (imamiti, izmaeliti, zajditi … )
Če je Sunitski Imam vodja, potem je Šiitski Imam avtoritarni oblastnik.
Džihad – pomeni dobesedno “boj za pravo stvar” … vendar ga največkrat prevajajo napačno kot “sveto vojno”. Ne sodi med ‘stebre islama’ (5 stebrov islama) … kljub temu pa ga imajo včasih za versko dolžnost.
No, to je par dejstev o teh treh religijah. Če želiš videti kakšne vzporednice jih v bistvu zlahka najdeš. Mislim pa, da ljudje premalo poznajo te zadeve in vse prehitro sodijo in obsodijo.
LP, Barbara.
Nekaj podatkov sem dobila tudi v enciklopediji … Verstva sveta.
Po mojem ne gre za ne vem kakšne spremembe. Vsekakor mislim, da ne smemo enačiti napak, do katerih je prišlo pri prepisovanjih in prevodih, z zmotljivostjo oziroma nezmotljivostjo. Kolikor je meni znano, odstopa današnje Sveto pismo glede na Qumranske rokopise le sem ter tja v kakšnem zlogu, ki je bil narobe prepisan. Pred odkritjem mtvomorskih rokopisov so bili mnogi teologi, biblicisti, pa tudi drugi mnenja, da se je vsebina Svetega pisma poneverjala. Po tem odkritju, se je pokazalo, da temu ni tako. No, to da je prišla Biblija iz raja, je res trapasto, saj je danes znano, da ima Stara zaveza 4 različne vire (jahvist, elohist, devteronomist in duhovniški vir), ki so različne starosti in so se skozi stoletja med sabo prepletala in dopolnjevala. Zato lahko marsikje zasledite dva skoraj popolnoma enaka odlomka, ali odstavka ali vrstici, ki si sledita druga za drugo. Ko je bila enkrat zapisana in kanonizirana, je niso več spreminjali, saj bi bilo to bogoskrunstvo. Kanonizirane so tiste knjige Svetega pisma, ki veljajo za navdihnjene – od Boga torej. Kar ni v kanonu so apokrifi.
Kakorkoli že, namen Biblije ni poučevati zgodovino, biologijo, geografijo in druge vede, pač pa višje resnice.
Lepo, Barbara. Mislim, da drži tisti tvoj predzadnji stavek, da ljudje premalo poznamo te stvari. O islamu nisem imel pojma, vse dokler nisem letos obiskal Turčije in Istanbula, njihove mošeje in s tem spoznal delček zgodovine in delček druge vere.. Vodil nas je musliman, nam razložil in pokazal stvari, ki bi nam kristjanom (predvidevam) verjetno predstavljalo obupen problem (način vstopa v mošejo, kako in zakaj tako molijo….). Skratka, danes gledam na to vero čisto drugače. To pomeni, da bi ljudje morali več vedeti tudi o drugih verstvih, ne samo o tisti, katera je “naša”.
Pa lep dan, Barbara!
Pozdravljen Jani,
a ni z vsako stvarjo tako … šele ko jo ‘izkusiš’ na lastni koži, si zmožen oblikovati mnenje in o zadevi racionalno razmišljati … vse ostalo je le megla …
Jaz sem med muslimani našla ogromno res pravih prijateljev. Izvedela marsikaj dobrega in slabega o njihovem načinu verovanja in življenja … ampak dobre in slabe strani so v vsaki veri, vsaki družbi, vsakem človeku … če si to želimo priznati ali pa ne … je pa odvisno od posameznika, na katero stran se nagne tehtnica …. v plus ali v minus.
Zato smo pa tudi starši tisti, katerih naloga je otrokom na široko odpreti oči v svet ….
lep dan vsem, Barbara.
Barbara, Jani…povejta malo več o muslimanski veri, mene pa to res zanima….predvsem me zanima primerjava (če sploh obstoja), med odpustitvijo grehov pri enih in drugih……katoliška vera se mi zdi v tem delu zelo hinavska,saj najprej grešiš, potem greš k spovedi, zmoliš par očenašev in zdravamarij in si rešen….greš proti domu,na cesti žališ sosedo,v gostilni kolneš, v službi se še naprej prepiraš s sodelavci, znancu zavidaš novi avto in tretjemu sosedu, ki si je dogradil hišo,želiš da bi mu le ta pogorela……potem pa ti je žal in greš k spovedi in je zopet vse ok……kaj pravita vidva na to…..
Jože, jaz ti o muslimanski veri kaj pride na znam povedati. Kar sem pač slišal in videl v Turčiji. Kako je s temi grehi ne vem, kar se pa teh naših tiče, je pa vsa stvar tudi po mojem mnenju hinavska. Upam, da bo Barbara, ali pa kdo drug, lahko kaj več napisal o tem, ker take stvari tudi mene zanimajo.
Do takrat pa lep dan!
Jani
Jože, jaz vem o islamu predvsem to, kar so mi pripovedovali muslimani, pa kasneje sem iz firbca prebrala par knjig. Na splošno me zanimajo vere sveta .. čeprav sama nisem verna (vsaj v klasičnem pomenu besede ne ). Drugače moje mnenje o katoliški veri lahko prebereš na temi katolicizem .. ali nekaj takega … par strani nazaj.
Bistvo Islama je Koran (sveto pismo, napisano po mohamedovi smrti v verzih, v arabščini) in Suna ( zbirka besedil – tradicija – izvirno muslimansko izročilo : pomeni posnemanje Mohamedovega načina življenja; navdihuje vsakodnevno življenje muslimanskega vernika).
Islam ne priznava posrednikov med človekom in Bogom. Bogoslužje vodi ugleden in veren član skupnosti. Pravijo mu Imam (voditelj). Ne poznajo pa osrednje avtoritete, ki bi izrekala svoje mnenje o problemih vere.
dve veji Islama ….
– nauk sunitov – poziva k razumu in osebni sodbi (88 % vseh muslimanov)
– nauk šiitov – zagovarja nemoč človeškega razuma (verniki morajo sveto ubogati svoje imame, saj se ti ne morajo niti motiti niti ne morajo grešiti)
Islamsko (šeriatsko) pravo narekuje družbeno in družinsko življenje, predpisuje obrede od rojstva do smrti. ( Kristjani imajo evangelij in kanonsko pravo, ki pa sta dve povsem ločeni stvari). Muslimani imajo Koran in muslimansko pravo, ki sta tesno povezana in prisotna v vsakdanjem življenju. Ampak teh Šeriatskih pravil se ne držijo v vseh muslimanskih državah enako. Nekje so pravila stroga ( tudi telesne kazni … do smrtno kamenjanje nezvestih žena, tatovom režejo roke …), drugje strokovnjaki za islam iščejo načine, kako ostati zvesti muslimanskemu pravu, pa vendar živeti v koraku s sodobnim svetom.
Tudi v Islamu sta kesanje in odrešitev mogoča (Bog je vedno pripravljen odpustiti), ampak o tem ne vem veliko. Za muslimane je predvsem važno, da 5x na dan molijo, ob petkih je molitveni dan in da živijo po ‘strogih’ zapovedih Korana.
Mogoče sem mal zašla s prvotne teme, ampak te stvari me nekako fascinirajo in zelo rada razmišljam o tem, kako živijo ljudje po svetu. Nekaj zgodbic o ‘pritisku’ islama na svoje vernike bi lahko še povedala. Predvsem iz pogovorov z mulci v Maleziji. Ko bo kaj več časa….
lp, Barbara.
Pa smo zopet pri muslimanih.Počasi se poskušajte”odklopiti” od njih .Nekateri so dobri,drugi slabi kot povsod.
Klemenku:Qumranski rokopisi se pač precej razlikujejo od današnjega Svetega pisma saj opisujejo dejavnost-način življenja, Jezusa samega česar v Sv.pismu ni veliko znanega.Zakaj se je prav Cerkev tako odločno uprla kakršnikoli razlagi Qumranskih zapisov in jih imela za lažne.V kolikor namen Sv.pisma res ni govoriti o vsem tem kar ti navajaš ,ampak je prirejeno za višje resnice kaj potem preostane tistim,ki teh višjih resnic ne razumejo,oz. so zanje težko razumljive.Qumranski zapisi govore o vseh teh višjih resnicah zelo enostavno.Ena izmed njih je tudi,da je bil Jezus vegetarianec.Zanimivo je tudi,da pravijo(zapisi), da so Jezusa s križa rešili bratje Eseni in mu dali poseben napoj,da je lahko križanje preživel.Pravtako so oni odvalili težak kamen,ki je bil pri vstopu v Jezusov grob.Precej se rokopisi razlikujejo od današnjega Sv.pisma in težko bo prav vse uskladiti.Prepričana sem,da bo precej pregovarjanja.Sama prav qumranskim zapisom precej zaupam predvsem ker kažejo Jezusa kot človeka -smrtnika in ne kot Višjo resnico.
A veš, da ti v tem primeru ni odpuščeno. Ker če še naprej delaš tisto, za kar si se kao kesal oziroma če v tvojem srcu ni niti trohice teženja k poboljšanju, potem te greh še vedno bremeni. Ni dovolj, da greš k spovedi, potrebna je tudi notranja sprememba (spreobrnenje, če hočeš). V tem primeru ni hinavska katoliška vera, pač pa tisti, ki se slepijo, da vse skupaj deluje na tako preprost način. Če vprašaš mene, so nam grehi tako ali tako odpuščeni, še preden Boga za to prosimo, saj nas čista Ljubezen ne more obsojati. Spoved ni zato, da bi se opravičevali Bogu, ali mu za kaj zadoščevali, saj Ljubezen ne išče svojega. Pri spovedi gre za izrazito osebno razsežnost, saj greh prizadene rane naši notranjosti, ker mora le-ta nositi posledice greha. Gre za spravo z naše strani, saj z božje strani pač ni potrebna, ker nas on brezpogojno ljubi. Če smo iskreni, je osebni odnos med nami in Bogom zopet vzpostavljen in obojestranski, je zopet odnos v pravem pomenu besede. Če pa nismo iskreni, če se nismo pripravljeni truditi, smo sami tisti, ki smo si zaprli pot – milost enostavno ne more delovati v nas, ostajamo ranjeni in spoved je zaman, je hinavščina, je slepilo.
Enostavno lahko to povem s primerom nebes in pekla. Mnogi zmajejo z glavo, da pekla ne bi bilo, če bi bil Bog res Ljubezen. Ampak pekel mora biti zaradi naše svobode, ki nas dela enkratne in neponovlljive. Pekel nam je ponujen kot možnost zavreči boga. Bog te že ljubi, toda če ti tega nočeš, si svoboden in se lahko odločiš proti njemu. Ni Bog tisti, temveč mi, ki odločamo o naši usodi.
Kolikor jaz vem in kolikor sem jaz študiral te reči, ni cerkev nikoli zanikala mrtvomorskih rikopisov, saj je bila ta najdba zanjo izredno dragocena. Ponavljam: ti spisi so potrdili, da so bili kasnejši prepisi hebrejskih izvirnikov izredno natančni in da so odstopanja le v kakšnih zlogih, kar je jasno, saj hebrejščina ni poznala zapisovanja samoglasnikov. Tu torej ni kaj popravljati.
Prvič slišim, da qumranski rokopisi vsebujejo tudi novozavezne spise. Eseni, tako kot krščanstvo, izhajajo iz stare zaveze. Je pa res, da zvitki vsebujejo nekatere razlage tedanjega časa. No, sicer bomo pa videli, kaj bo prinesel čas, mar ne.
Sara, se oproščam, ker sem na tvojo temo o Bibliji pisala o Islamu.
Drugače naj povem, da sem l.94 v Vatikanu gledala razstavo originalnih zapisov (zvitkov) iz Kumrana, za njihovo razlago in na splošno vse o tem, pa sem kupila tudi video kaseto in knjigo. Močno dvomim da bi vatikanske oblasti gostile to razstavo, če se z zapisi ne bi nekako strinjale.
Ti zvitki so bili zapisani pred Svetim pismom Nove zaveze. Mogoče so zaradi tega bolj točni ? Ali pa tudi ne ? O tem naj sodijo tisti, ki se na zadeve spoznajo.
Lp, Barbara.
Barbara,zdelo se mi je da sva govorili druga mimo druge .Oporekala bi tvojemu zadnjemu stavku.Ali misliš, da se po spreminjanju Biblije 2OOO let res še kdo na kaj spozna? Zamisli si kaj za nekoga,ki se z dušo in srcem predan Bibliji potem pa naenkrat sliši,da se bo to in to spremenilo ker je tako zapisano v nekih zvitkih,o katerih pa on nima pojma.Prav po Bibliji so “naučili” nekatere domorodce kaj in kako in zakaj ni tako kot oni verujejo.Sedaj pa bo dopolnilna šola,ki bo zopet vse obrnila na glavo.Vidiš ,prav zato sem prepričana,da qumranskih zapisov ne bodo dosti upoštevali oz. bodo upoštevali tisto kar se jim bo zdelo,da doslej zapisanega nebo preveč motilo.To pa moti mene pa čeprav se res ne spoznam
na verodostojnost tega ali onega,kaj preveč.(nikoli ni dovolj)