Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Bi tudi vi radi postali doula (porodna pomočnica)?

Bi tudi vi radi postali doula (porodna pomočnica)?

Česa točno ne uporabljajo?
Hm, hm….torej, zdravnik po 15 letih izobraževanja in specializacij, seminarjev, pasivne in aktivne prakse ter več sto porodih na leto…dejansko nekega dne reče…ah, tega pa danes ne bom upošteval…
A ti resno misliš? In v takem primeru bo – kaj? Doula rešila svet? Bolano, do kraja.
Torej definirajte malo bolj resno: kaj je doula? čemu stoji v porodni sobi? zato da daje podporo porodnici ali zato da podučuje zdravnika in babico? ker tretje opcije ni. no, ja, je, ampak vi te tretje opcije nočete slišat, ampak jo povem za vsak slučaj – tretja opcija je to, da vi plačate eno osebo, za katero MISLITE, da je tam za to, da vam pomaga. Drage moje, če zagusti, vam lahko pomaga samo en – to je zdravnik. Vsaka poštena doula bo ob prvem problemu dvignila roke in prepustila delo človeku, ki je strokovnjak. Če vi želite plačat doulo za to, da je z vami za porod, ki poteka brez težav, potem ste naivne. Isto je, če vam dam moj TRR, pa mi nakažite za počitnice, kajti porod bi z njo ali brez potekal brez težav.

če bi jaz bila direktor porodnišnice in če bi sprejela te doule bi jim dala podpisat kazensko odgovornost, če se pod njenim vplivom kaj zalomi. me zanima koliko bi jih potem prišlo delat.

aja, mimogrede, ne delam v zdravstvu, delam eno sicer zanimivo delo, ki pa ima za posledico lahko samo minimalno materialno škodo (upoštevajoč register tveganja za moje področje) in naši seminarji trajajo minimum 5 dni. kar se lahko zgodi je škoda, ki navadno ob eni transakciji niha med 10 do 1.000 eur.
3 dni po 8 ur tečaja za doulo – za “škodo”, ki je lahko otrokovo ali porodničino življenje?[/quote]

Sploh nisem pisala o strokovnem znanju zdravstvenega osebja in to je jasno. Pisala sem o podpori porodnici in partnerju. Tudi če je doula samo prisotna in nič drugega, se bo porodnica počutila bolje. To je dokazano! Ker doula pozna njen porodni načrt, že pred porodom sta se dodobra pogovorili o materinem strahu, pričakovanjih, željah,… in doula vse to ve. Zdravnik, ki pa porodnico vidi verjetno prvič, vsega tega ne ve, zato lahko naredi kaj, česar si porodnica izrecno ne želi. Ne govorim pa o nujnih intervencijah, ampak za nekatere porodnice (očitno) banalnih, za druge pa zelo pomembnih stvareh.
Točno to, kar je zgoraj ena pred mano napisala. Če ne želim roditi leže, pač ne bom. In če me babica v tistem trenutku ne bo upoštevala, bo to še enkrat poudarila doula, ki jo imam – če jo imam ob sebi. Ali partner, nima veze. Nekdo pač, ki mu zaupam. In takih in podobnih situacij, je v porodni sobi lahko veliko.

Pa glede denarja. Doula je lahko bilokatera ženska. Lahko brez enega tečaja, ker ni potreben. Moja doula bo moja sestra, njena doula bom jaz. Popolnoma brezplačno, kajne. Brez znanja in prakse, kajne. Pa kaj potem! Saj ga ne potrebuje, dovolj je, da je ob meni, me drži za roko, da vem, da je dodobra spoznana z mojim porodnim načrtom, ve kaj želim, česa si ne želim. Skratka NE potrebuje medicinskega znanja. Če pa želi imeti porodnica ob sebi “profesionalno doulo”, ki ima več izkušenj, pa tudi prav. Zakaj pa ne? Taka doula pozna različne tehnike in položaje, ki porodnici olajšajo porodne bolečine, s seboj ima tudi razne pripomočke, ki so porodnici v pomoč itd..

To, da medicina porod predstavlja kot nekaj, kar mora biti nujno opravljeno v bolnici, pod medicinskim nadzorom, kjer ženska in njen partner nimata besed, saj oni že dobro vedo kaj in kako – saj imajo vendar 15 letno prakso, končano medicinsko fakulteto, no tega jaz ne požrem!
Pa imam medicinsko znanje!

argh tebi pa tvojega razmišljanja absolutno ne branim le ne razumem česa te je tako strah in od kje imaš tak pogum, da veš, kaj je dobro za vse porodnice in kaj ne. Če bi se želela pogovarjati o tem, koliko porodničarjev, babic je že zašuštralo kak porod, koliko je povzročilo nepotrebne zaplete za porodnico in novorojenčka itd.. Ali so ti isti zdravniki odškodninsko odgovorni? So kdaj dejansko odgovarjali? Bi ti uvedla to za zdravnike, če bi bila direktorica porodnišnice ali zgolj za doule, ki sploh ne izvajajo medicinskih intervencij in posegov? Kakšno sprenevedanje in žal popolno nepoznavanje razmer v naših porodnišnicah.
Lp

Če te razumem prav, potem je lahko doula kdorkoli brez izobrazbe na tem področju, tako kot tebi tvoja sestra.Po tem scenariju je seveda šnelkurs ki ga promovirajo brez smisla.

Tvoj advokat, ki ga potrebuješ v boju za svoj naravni porod je lahko tvoj partner, sestra… Res me zanima, zakaj ne rodiš doma. Tudi to se je pri nas že dogajalo.

[code]
Ja res je, da jih na faksu to učijo, žal pa v praksi tega ne uporabčljajo in tudi ne znajo. Ker so sveto prepričani, da je porod medicinski dogodek, ki ga morajo oni usmerjati.
[/code]

Ja, to je to. Babice in porodničarji začno v praksi z vsemi mogočimi pol – legalnimi postopki, da bi šli čimprej domov in se znebili porodnice.
Res ne vem, če se vam zdijo postopki tako brez smisla in nevarni, potem ob sprejemu podpišite, da se jim pisno odpovedujete in prevzamete vso krivdo za morebitne posledice.

Napake ali šuštranje, kot praviš je velikokrat kaznovano. Poznavanje razmer v zdravstvu pa je glede na nebuloze, ki jih nekateri pisarite res na vaši strani.

[code]
Moja doula bo moja sestra, njena doula bom jaz. Popolnoma brezplačno, kajne. Brez znanja in prakse, kajne. Pa kaj potem!
[/code]

[code]
Pa imam medicinsko znanje!
[/code]

Daj se vendar odloči. Še ena, ki se rada malce pohvali.

Očitno misliš, da morajo ženske rojevati po vnaprej strogo predpisanem “kopitu”, ki je prilagojen zdravstvenemu osebju in ne obratno. Pa saj ženska pa ne sme biti mevža, kajne. Kaj se pa to pravi, da bo ženska odločala, kako želi roditi!

A da so se porodi doma pri nas že opravljali, praviš? Kaj takega!

Sicer pa, z nekom, ki misli, da je edino njegovo razmišljanje pravilno, nima smisla razpravljati niti razlagati drug/moj vidik (nebuloze, kot praviš), saj ga avtomatično zavžeš, kot popolnoma nepravilnega.

[code]
Očitno misliš, da morajo ženske rojevati po vnaprej strogo predpisanem “kopitu”, ki je prilagojen zdravstvenemu osebju in ne obratno. Pa saj ženska pa ne sme biti mevža, kajne. Kaj se pa to pravi, da bo ženska odločala, kako želi roditi!
[/code]

1. Ne, ne mislim.To je tvoj umotvor.
2. Lahko je mevža seveda.
3. Lahko rodi doma, v vodi, sede, leže, vise :). Če je le mogoče brez epiziotomije, dodanih popadkov, z EA (če je le dosegljiva)… Če je otrokovo ali njeno zdravje ogroženo, pa seveda ne.

[code]
A da so se porodi doma pri nas že opravljali, praviš? Kaj takega!
[/code]
V vsej svoji borbi za naraven porod se nisi spomnila na to možnost :))) Ne moreš verjet, ali ne?

Zanimivo je odklanjanje posegov, pripomočkov in podobnega a v isti sapi omenjanje “šuštranja” stroke.
Če bi bilo kaj narobe, ker se določenega posega ni naredilo v duhu insistiranja mamice, doule, …, bi takšna mamica z vsemi topovi , Matozi in Čeferini napadla porodnišnico.

Meni se zdi odlično! Če bi imela več časa in malo večje otroke, bi se zagotovo udeležila! Mogoče drugo leto.

Ne prezrite: http://www.otroskisvet.si/

Drage gospe, dame! Verjetno se vse strinjamo, da je porod intimen dogodek, ki je lahko izredno lep in bi moral biti tak, če je le mogoče. Hkrati pa se vse dobro zavedamo, da v nekaterih, sicer hvala bogu relativno redkih primerih, tudi kaj zaplete. Iz tega razloga so se porodi tudi preselili iz domače spalnice v bolnišnice. In ravno tako iz tega razloga se vse bolj kažejo tudi potrebe po dulah oz. po žensko osrediščenem porodu. Če bi babica bila prisotna ves čas in bi jo porodnica spoznala že šrej, seveda dul sploh ne rabimo. A temu ni tako in nekatere ženske enostavno želijo tudi v bolnišnici izkušnjo poroda vsaj malo približati intimni izkušnji topline doma. Saj doma ne gre zato, kako stojijo omare in kaj je v njih. Gre za ljudi, ki so tam okoli tebe, ki znajo okolje prirediti potrebam in vzdušju, ki so tam zato, da se porodnica počuti VARNO IN NEOPAZOVANO, NEOCENJEVANO.. Včasih je prav mož tisti, ki s svojo sicer veliko ljubeznijo, a hkrati nezavednim strahom kaj bo in željo, da bi aktivno nekaj naredil, naredi kontra. Menim, da tukaj ženske, ki se odločijo za dulo, vidijo potencial v njej. Prej jo spozna, se poštekata (če se ne, se pač ne, ne gremo z glavo skozi zid, a ne), dula ve, kaj so porodničine želje in jo te želje zanimajo (včasih je že to zelooo veliko) in tako porodnica vsaj delček domačnosti lahko izkusi tudi v bolnišničnem okolju, saj je dula ( ki NI OBREMENJENA s samim potekom poroda!) ves čas z njo (in tudi partner, v tem ne vidim nikakršnih ovir, celo kako prednost za bodočega očeta) in če bi bila komunikacija med vsemi sodelujočimi (porodnico, možem, dulo in strokovnim osebjem bolnišnice) prava, bi se tak porod dejansko lahko vsaj delno približal izkušnji, kot si jo zasluži prav vsaka ženska. Mislim, da je to poanta vloge dule. Če pa s tem, ko prispeva k takšni izkušnji, tudi kaj zasluži, pa kaj potem. Saj smo ljudje in vsak po svoje skuša zaslužiti še kak euro. Če je pošteno, ne vem zakaj ne.

Toliko enih osebnostnih analiz ljudi, ki jih sploh ne poznate, vse možne oznake, šleva, razvajena rit, nedorasla oseba, pestujoča bolečino, itd. Na takem nivoju sploh ne mislim razpravljat.

Ob vseh teh analizah pa niti ena od gorečih nasprotnic doul ni odgovorila na moje osnovno vprašanje: za kaj boste ve, ki si doul ne želite, prikrajšane, če se uvedejo? Za kaj točno?

Konkretni odgovori, prosim, brez osebnostnih analiz mene, mojega moža ali koga tretjega, ki nimajo zveze z vprašanjem.

Konkretno?

Mešanje doul v porodništvo ostale ogroža le posredno. Kako to ogroža porodnico, ki si doulo omisli in porod ne poteka kot bi moral je stvar porodnice in nikogar nič ne briga. Kako pa neko kvazi poznavalstvo in “mediatorstvo” lahko ogroža otroka pa ni več le stvar matere. Če želi, da je, potem mora roditi doma ali podpisati prevzem vseh možnih posledic svojih odločitev.
Kot ti je verjetno že ušlo iz spomina je bilo tole začetek zabave:
[code]
Vendar pa se žal prepogosto dogaja da osebje je neprijazno. In v tem primeru lahko doula deluje kot mediator med osebjem in porodnico ter njenim partznerjem.
[/code]

To so namreč besede organizatorke tega šnelkursa.

Porodnica ima možnost predstaviti, prinesti porodni načrt in se opredeliti za ali proti postopkom, če bo to le mogoče.
V nasprotju z mnenjem nekaterih amazonk si vsi želimo čimbolj naraven porod (mamice, osebje, partner…).

Možnost seveda je, ampak v praksi ti to ne pomaga, ker osebje bore malo briga, kaj si želiš in kaj ne. Saj imajo proodne sobe tudi famozne postelje, ki se dajo dvignit, pa moraš imeti srečo, da ti to omogočijo, ker je babici pač lažje, če ležiš…. Pa prereže te tudi, ker je potem pač lažje zašiti, pa čeprav se morda sploh ne bi strgala ali pa bi se minimalno … Pa sredstvo za krčenje maternice ti avtomatsko vbrizgajo, tudi če tega ne želiš, pa čeprav je dokazano, da je zaradi tega več raztrganin posteljice … ampak važno, da osebje res dela tako zelo v prid porodnice in otroka 😉

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/922750.png[/img][/url][url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/av487735.jpg[/img][/url]

[code]
Saj imajo proodne sobe tudi famozne postelje, ki se dajo dvignit, pa moraš imeti srečo, da ti to omogočijo, ker je babici pač lažje, če ležiš…. Pa prereže te tudi, ker je potem pač lažje zašiti, pa čeprav se morda sploh ne bi strgala ali pa bi se minimalno ..
[/code]

Res je. V nekaterih situacijah je boljše. Polsedeči položaj ne ovira nikogar. Pručka in čepenje pa je nekoliko problematično, ker ti ne more ustrezno varovati presredka.
Če se želiš pretrgati, izvoli to zahtevati pred in med porodom. Pretrganine 3 in 4 stopnje se super celijo.Nerodno je le, da po njih postaneš malo inkontinenten. To je ena najbolj neprijetnih posledic, ki si jih nikar ne želi.
Po tvojih besedah seveda personal nima pojma o raziskavah in se odloča v tvojo škodo. Oh, ja kot v vseh poklicih najdemo posameznike ki slabo delajo.Seveda. A posploševanje vsekakor ni na mestu.
Še enkrat. Podpora med porodom je stvar partnerja, morda ob njegovi odsotnosti stvar sestre, mame, prijateljice… Stroka je v rokah strokovnjakov ob sodelovanju in upoštevanju želja porodnice, če je to le mogoče. Nikakor pa ni ne eno in ne drugo stvar plačane “zagovornice” z narejenim šnelkursom, ki se ne prvi in ne drugi strani ne more povsem posvetiti. Prvi ne, ker ni čustvenega naboja in drugi ne, ker ni znanja.

Ko bom našla nekoga od strokovnjakov, ki mi bo pokazal članek ali nek dokaz o ženski, ki je ob rojevanju v pokončnem položaju staknila raztrganino 4. stopnje, ker ji niso mogli varovati presredka, potem bom tudi popolnoma zaupala v njihov prav.. Ko bom vedela, da vsi poznajo in upoštevajo priporočila WHO-ja glede postopkov pri porodih, tudi.. Dokler tega ženske ne moremo, se pač kažejo tudi potrebe po zagovornicah želja in zahtev porodnic. Tako pač je in tiste, ki takih želja in potreb nimate in ocenjujete, da je dula za vas nepotrebna, ok, super za vas! A nismo vsi enaki in zato nič slabši ali boljši en od drugega..

Ja, seveda.
Zakaj jo potem dovolite, za božjo voljo. Napiši v porodni plan, podpiši, da te smejo prerezat. Pa te ne bodo.Konec problemov v porodništvu.
Če se boš pretrgala, ni problema (saj se po tvoje ne boš do 4). Če se ne boš, še lepše.

Nekatere res ne veste kaj bi rade. Bi porod v bolnišnici ali bi doma. Bi naravno brez um. popadkov ali bi um.popadke, če jih dovolite. Strogo brez analgezije, no ja, razen če bi mogoče z njo. Bi rade imele porod, kot da gre za poročno slavje ali bi čisto intimno. Če je otrok v stiski, bi morda prej organizirale okroglo mizo o tem s čim bi se eventuelno strinjale, s čim nikakor ne. Če gre kaj narobe, vreščite o nestrokovnosti, odgovornosti, tožbah zaradi postopkov ki bi morali biti narejeni. Če se vse srečno konča, je bilo postopkov veliko preveč in bi v bistvu po vaše lahko rodile brez pomoči na kuhinjski mizi.

Bi nesramne bedake, ki ne vedo kaj je WHO in delajo tako, da čimbolj mučijo in neupoštevajo porodnice imele ob sebi ali ne. Če bi, morajo biti pa seveda pod nadzorom ene izjemno izobražene in izkušene doule.

Res zrelo

Ja, vaši odgovori kažejo na visoko stopnjo zrelosti, bravo.

Hvala :)))

Si kar predstavljam sceno v porodni sobi, ko pride do kritične situacije in je potrebno ukrepati hitro in strokovno, pa se potem neka doula (pomožnosti s kakšno poklicno šolo nemedicinske stroke in šnelkurzom, kjer v parih dneh pogoltne vso medicinsko znanost) pogaja z izkušenim in strokovno usposobljenim medicinskim osebjem o tem, ali smejo opraviti določen poseg ali ne. Se bo sklicevala, da to ni v porodnem načrtu?
Po drugi strani pa težko razumem ženske, da čutijo potrebo, da si morajo za tako intimen dogodek, kot je porod, “kupiti” prijateljico.

Mešanje doul v porodništvo ostale ogroža le posredno. Kako to ogroža porodnico, ki si doulo omisli in porod ne poteka kot bi moral je stvar porodnice in nikogar nič ne briga. – Zakaj torej potem tak srd in nasprotovanje, če to nikakor ni tvoja stvar? Kako te ogroža, da se s takim ognjem in mečem zavzemaš proti temu?

Kako pa neko kvazi poznavalstvo in “mediatorstvo” lahko ogroža otroka pa ni več le stvar matere. – To je stvar, ki zadeva izključno prisotne pri porodu, tebe nikakor ne, bom ponovila vprašanje: kaj ti izgubiš s tem oziroma kako si ti ogrožena, da se moraš tako na vse mile kriplje “boriti” proti doulam? Doula ni namenjena temu, da bi ogrožala otroka. Če si jo predstavljaš kot takšno, ki bo zdravnikom dopovedovala, da ne smejo narediti carskega reza, tudi če bo to ultra nujno, ker je, ne vem, recimo, porodnica tako rekla, imaš hudo napačne predstave o tovrstni dejavnosti.
Če želi, da je, potem mora roditi doma ali podpisati prevzem vseh možnih posledic svojih odločitev. – Vse odločitve, tudi zdravnikove v porodnišnici, ne samo pri porodu doma, v končni fazi nosi porodnica.

Kot ti je verjetno že ušlo iz spomina je bilo tole začetek zabave:
[code]
Vendar pa se žal prepogosto dogaja da osebje je neprijazno. In v tem primeru lahko doula deluje kot mediator med osebjem in porodnico ter njenim partznerjem.
[/code]
To so namreč besede organizatorke tega šnelkursa. – Ja, in? Kaj je s tem narobe in kako to tebe zadeva, da, še enkrat ponavljam, ker se ti ponavljaš kot stara plošča, tako vihtiš meč in ogenj proti doulam?

Še enkrat ponavljam, ker nobeden od tvojih odgovorov ni odgovoril na temeljno vprašanje: kako uvedba doul zadeva tebe kot žensko, ki je noče imeti pri porodu, ki ji tovrstna praksa ni všeč in je nasploh naperjena proti njim, če pa jih bodo najemale (to je, če se bo sploh prijelo) ženske, ki si to želijo in torej niso v nikakršni povezavi s tabo? Pa prosim, ne spet o ogrožanju otroka, o tem, kdaj je otrok ogrožen in kdaj ne, je poklicano utemeljeno govoriti samo konkretno zdravstveno osebje pri konkretnem porodu in je torej stvar njih ter porodnice (doula je pri tem lahko samo mediatorka, ampak odloča pa ne ona), da predebatirajo možne ukrepe, ne pa neke ženske, ki nima s tem konkretnim porodom popolnoma nič.

Kje te torej čevelj žuli, še vedno nisi povedala.

Kot je videti v tvojih sestavkih in opisih si hudo nagnjena k pretiravanju. Morda tvoje travme izhajajo iz tega.
Krvavela privezana na posteljo, grozljivi umetni popadki, po grozljivi izkušnji institucionalnega nasilja in zlorabe, metanje na trebuh, enoletne psihične travme…
Pa s tem nočem reči, da je bil tvoj porod lahek.

Pa dojemanje mojega pisanja, kot ogenj, meč, srd…
Sliši se, kot da si ravno gledala Braveheart. :))))

Ob takšnem dojemanju verjamem, da ti je moje pisanje, ki niti sličajno ni “mečevanje” proti tebi ali kateri drugi porodnici, ni meč v bran (da uporabim tvoje slikovite prispodobe 🙂 stroki ampak zdravi pameti.
Vse odgovore na tvoja vprašanja imaš več kot enkrat razloženo zgoraj, tako, da mislim, da ni problem v tem, da ne razumeš, ampak da nočeš razumeti. Sicer pa priporočam natančnejše branje.
Ponavljanje stare plošče je na tvoji strani. Obe z organizatorko promovirata doule kot oponente stroki, kar ne morejo biti.

Za razliko od tebe jaz zelo dobro in natančno berem in mi ni potrebno boldat črk in dramatizirat. Oprosti, če sem te s svojim pisanjem razjezila in užalostila, kot je videti iz tvojega zadnjega sestavka. To nikakor ni bil moj namen.

morda pa bi bilo mnogo manj travmatičnih izkušenj pri porodu, če ne bi tako kot moja predhodnica tudi številni strokovnjaki, ginekologi in babice, predpostavljali, da je nekdo nagnjen k pretiravanju in sprejeli, da nekdo morda drugače čuti in doživlja stvari, kot vi ali jaz???

Boldano je bilo, da se je ločilo od tvojega, ker se mi ne da ubadat s citiranjem, in samo iz tega razloga. Glede pretiravanja bom samo to rekla, na osebno raven se znate tako zelo hitro spraviti in napadati človeka, same sebe pa ne vidite. Preberi si svoj prispevek še enkrat: “Je preseravanje za tiste, ki imajo preveč denarja, nimajo partnerja, oziroma je le-ta nesposoben, so brez sorodstva, prijateljic, interneta… Skratka informacijsko in socialno ohromele in potrebujejo nekoga, ki jim stoji ob strani ob porodu, jih uči nege novorojenca… Zakaj pa ne. Včasih ni nič predrago, da si le v centru pozornosti.
Doule se pri nas za povrhu še napačno predstavlja. Ne kot opora ob porodu za tiste, ki nimajo partnerja ampak kot borke za pravice ob porodu. Pa ste vi resni?
En (plačan) laik z narejenim “šnelkursom” porodništva po možnosti z izrezkom Wagnerjevega članka v žepu.”

“Preseravanje, neposobnost, socialna ohromelost, v centru pozornosti, pa s šnelkurzom.” Blatenje, oziroma s tvojimi besedami, pretiravanje in dramatiziranje.

Še vedno pa ni povsem nobenega konkretnega odgovora, kaj boš ti imela manj kot imaš zdaj, če bodo pri porodnicah, ki si to želijo, prisotne doule. Torej ti – ne jaz, analizo mene in moje morebitne dramatičnosti/nedramatičnosti lahko mirno izpustiš, ker z odgovorom nima zveze. Tega odgovora ni, pa če še tako berem in če bi ti še tako rada povedala, da je.

Omenjaš, da menda z avtorico sporočila promovirava doule kot oponente stroki. Če lahko to malo razložiš, kje sva to napisali (in jaz nisem tista, ki doule kakor koli promovira, prosim, če ne sprevračaš napisanega)? Bolj verjetno bo res, da ti sama dojemaš doule tako – kot oponente. Še veliko drugih v tej debati vas namreč tudi omenja “konkurenco”, “soljenje pameti tistim, ki so se izobraževali” itd. V tej debati se točno kaže, da ste pripravljene videt samo skozi svoje oči, in enako je pri odnosu do doul. In ni dovolj debata z argumenti, ne, osebno se je treba spraviti na ljudi.

Če bi malo prebrale linke iz prvega sporočila, bi videle, da so vaše predstave o doulah kot oponentkah ali konkurenci “stroki” ali nekomu, ki je prišel zdravnikom solit pamet, popolnoma zgrešene. Ker če bi res kaj prebrale, bi ugotovile, da doule ŽE sodelujejo – sodelujejo, ne oponirajo – z zdravniki po vsem svetu. Očitno je mnogo zdravnikov, ki se take “konkurence” ne bojijo, nasprotno, še vzpodbujajo in priporočajo jo. Ker se zavedajo, da doula ni tam, da bo njim solila pamet in da jim ni nobena oponentka, ampak da je tam v oporo ženski, kar posledično tudi njim olajša delo – torej je, poleg tega, da je na prvem mestu v oporo ženski, v oporo posredno tudi njim – ne pa oponentka.

Odgovora na vprašanje, kaj bo ženska, ki doule ne želi, imela manj, kot ima že zdaj, pa še vedno ni – ne, ni skrit v zgornjih tvojih odgovorih, “to ni res”, tvoji odgovori se nanašajo na to, kaj naj bi porodnica po vašem mnenju imela manj, jaz pa sprašujem, za kaj točno boste prikrajšane ve, ki si doul ne želite, če se uvedejo.

New Report

Close