Pred leti sem komaj hodil, tako me je bolelo koleno. Ko rentgen ni pokazal nič abnormalnega, začnem delati vaje za mišice. Prejšnji mesec med kolesarjenjem sem začutil, da pri vsakem obratu pedal pogačica v kolenu skoči (ne vem, kako bi drugače zapisal). Občasno pa mi je pri nerodnem gibu noge (ko sem počepnil), kot bi kost skočila iz kolena… zravnam nogo in ”skoči” nazaj. Pred parimi dnevi pa se mi je ponoči v kolenu pojavila grozovita bolečina, da sem komaj vstal iz postelje, hoditi skoraj nisem mogel brez pomoči. Sedaj sem bolniški, hladni obkladki na koleno in počasno razgibavanje…. Zdravniki itak samo protibolečinske predpisujejo, jaz pa bi rad do poletja obnovil gibalnost, da lahko začnem spet kolesariti. Bi mi kolagen v takšnem primeru pomagal? Če ja, kateri?
Jaz bi na tvojem mestu najprej iskal vzrok. Vzrok sigurno ni ta, da imaš premalo kolagena. Če praviš, da ti koleno skače ven (predstavljam si da je to patela) pomeni, da vektor sil v kolenu ni naravnost navzgor, ampak vleče pogačino na eno stran.
Jaz imam s tem zelo veliko izkušenj, če prideš do mene ti naredim diagnostiko zastonj. Pomembno je da preikusim zadevo v gibanju in na ta način ugotovim sile v kolenu. Pri MRI in rengenu moraš biti pa pri miru. Zato ti tam lahko ugotavljajo le anomalije v tkivu.