Bi kdo kuhal alergiku?
Sicer ta tema na prvi pogled ne spada na ta forum, a tudi težave pri hranjenju prinašajo posebne potrebe
Sin je alergik in celiakaš. Poleg glutena, ki je v pšenici, ovsu, rži, piri…, ne sme uživati še ajde, kvasa, pecilnega praška, sladkorja, rdečega mesa, zelja, repe, fižola, redkve, peteršilja, čebule, česna, konservansov, barvil, olivnega in bučnega olja in še dolgo bi lahko naštevala. Vso hrano je potrebno pripraviti doma in je štiri do petkrat dnevno. Če bo šel drugo leto študirati v Maribor, bi nujno potreboval nekoga, ki bi mu lahko oddal sobo in bil hkrati pripravljen poskrbeti za tako specifično prehrano. Ker sam ni nikoli lačen ( manj kot 50 kg), vem, da sam nikakor ne bi jedel primerno. Ali je kdo, morda upokojena zdravstvena delavka, ki bi bil to pripravljen početi? Hvala za odgovor.
ŽITARICE: polenta, rjavi, rdeči in črni riž, kvinoja, prosena kaša, celiax moka
MESO: piščančja in puranja prsa, bele ribe, poli salama navadna
MAŠČOBE: ekstra sončnično olje GEA, kisla smetana, maslo
MLEČNI IZDELKI: mleko, skuta, navadni jogurt
ZELENJAVA SVEŽA: paprika, kumare, korenje, solate
ZELENJAVA KUHANA: krompir, korenje, cvetača, brokoli, paprika, koleraba, rdeča pesa, por, ohrovt, grah, nekaj zrn leče, koruza, šampinjoni
SADJE: Banane, pomaranče, nektarine, hruške, borovnice, nekatere vrste jabolk
ZAČIMBE: sol, poper,bazilika, rožmarin, mleta rdeča paprika, nekaj kapljic kisa, lovorjev list, mandelji
PIJAČA: voda, kava Franck iz cikorije, 100% pomarančni in jabolčni sok
To je resnično vse kar je in pri dieti ne dela nobenih prekrškov. To pomeni, da je potrebno vso hrano pripraviti doma. Sicer vsi ne živimo skupaj, vendar imamo vsak nekoliko drugačno dieto še jaz, odrasla hčerka in moja mama ( očitno dedni faktor) in zato za vsakega natanko vem, kaj sme, saj sem ob obiskih pri nas tista, ki kuha.