bezgov sirup
Pozdravljeni,
mene pa zanima če kdo ve koliko domačega bezgovega sirupa lahko otroci spijejeo na dan ? Je zelo razredčen z vodo, kar se tiče sladkorja, ne vem pa kakšen vpliv – če kakšen lahko ima bezeg ? Sirup naredim tako da cvetove namakam 12 ur v vodi( s sladkorjem in citronko) ter poberem cvetove ven in potem segrejem na 75 stopinj. hvala za odgovore! polona
Jaz ga vsako leto naredim od 60 do 100 litrov.Tudi letos sem ga približno 70 litrov.
V 3 litre vode namočim 25 do 30 cvetov bezga in narežem 1 do 2 limoni. Po 24 urah precedim in dodam 3 kg sladkorja in 8 dag citronke. Pri nas jo otroci popijejo ogromno v dneh, ko je vroče. Nisem še slišala, da bi obstojale kakšne omejitve, res pa je da so moji otroci zdaj že polnoletni. Pijejo pa ta sirup že leta in leta.
Pozdrav
Moj recept je takšen:
3 l vode
40 cevtov bezga
3kg sladkorja
50 g citronke
Vodo zavreš in ko zavre namočiš noter cvetove. Pustiš stati 24 ur. POtem precediš, dašp noter sladkor in citronko, toliko časa mešaš, da se stopi. Sirup nato preliješ v steklenice in počakaš kakšen teden da s emalo uleži. Mis mo ga že sprobali in je odličen. Zdaj nihče noče piti kupivnega soka za razredčit….
Delam po enakem receptu kot MIMOZA, s to razliko, da prekuham vodo in takoj dodam 3 kg sladkorja, včasih dobra 2. Nismo preveč za sladke stvari. Sladkor dodam na začetku, da nimam težav s kasnejšim toplenjem le tega.
Lahko je tudi več cvetov kot 30, odvisno na velikost.
Po enakem receptu se lahko vse leto pripravlja melisin sirup. Namesto bezga vzameš meliso.
Pozdravljeni,
hvala za odgovore.
Jaz pa ga naredim tako, da v mrzlo vodo namočim cvetove, sladkor in citronko, ter narezano limono, pustim 12 ur – med tem mešam, nato poberem cvetove in limono ven ter segrejem na 75 stopinj, ter natočim v steklenice.
recept: 30 cvetov
3l vode
3 kg sladkorja
3 škatlice citronke
To je to, hvala in lep pozdrav!
V 3 litre neprekuhane vode dam 25 do 30 bezgovih cvetov in 1 do 2 na kolobarje narezani limoni. Po 24 urah precedim skozi sito in gazo. Vse to dobro ovijem, da je odpadek samo cvet in limona, ne pa tudi sladkor in citronka. Dodam 3 kg sladkorja in 8 dag citronke. Iz te količine nastane cca 5 litrov sirupa. Jaz osebno naenkrat namočim 8 kratno količino.
Sladkor se v vodi zelo hitro raztopi, imam veliko kuhalnico in približno v pol ure nekajkrat premešam in včasih še isti dan, včasih naslednji dan nalijem v steklenice. Ne kompliciram, ne segrevam in mečem stran sladkorja kot tisti, ki sladkor namočijo na začetku postopka.
Limona da čudovit okus sirupu, ne sme se pa pretiravati.
Od 70 litrov smo ga že 3 litre popili. Boljše kot vsako pivo, poskusite ga zaliti z Radensko. Kdor ima rad mehurčke, je ta sirup čudovit.
Pozdravljeni,
letos sem se tudi jaz odločila za izdelavo sirupa. Sicer me je že od vseh različic izdelave začela boleti glava :). Prva runda se mi je pokvarila, začel mi je vreti. Vodo s pol sladkorja sem prekuhala in dodala bezeg ter po dveh dneh odcedila, dodala limono in preostanek sladkorja. Vmes se je v sirupu že ‘dogajalo’. Potem sem ga vlila v steklenice in po nekaj dnevih je bil že kisel :(. Zanima me, če je morda kaj narobe z načinom zapiranja – o tem pa nikjer nisem zasledila. Ali mora biti med postopkom posoda neprodušno zaprta ali mora krožiti zrak? Kako se ustekleniči – je dovolj navaden zamašek z navojem, plastični (oranžen) zamašek ali kaj drugega?
Najlepša hvala za pomoč!
Lana
Če vzameš na 1 L vode 1 kg sladkorja, prevreš, namočiš cvetje za 24 ur, dodaš citronko in zapreš v čiste steklenice z opranimi in suhimi pokrovčki (sama najrajši vzamem nove ali pa jih prekuham), se sirup ne bo kvaril.
Sladkor je tu konzervans, prav tako citronska kislina, z manj sladkorja nima smisla delat soka.
Razen, če želiš šabeso, ki pa vre in je prav zato dobra, a jo je treba v parih dneh porabit.
Miranda
Pozdravljeni,
če koga zanima, mam neki bezgovega sirupa na zalogi. Je zelo dobrega okusa in ga je mogoče pred nakupom preiskusiti. inf. [email protected]
Mene zanima ce treba bezgov sirup hraniti v hladilniku ko je ze enkrat odprt al ni treba????hvala za idgovore. Aja pa ce lahk otroci pijejo veliko tega soka?kajti moj sin je star 5let in ga na dan zelo veliko spije.zaenkrat je vse vredu.aampak nekateri pisejo da ni vredu veliko tega soka spiti.prosim za odgovor
Na voljo imam kar nekaj litrov bezgovega sirupa, če morda koga zanima. Za več informacij naj piše na mail [email protected]
Bezgov sirup
Najbolj pomembno je da vodo zavremo in takoj dodamo sladkor, mešamo, da se sladkor raztopi, ko je sladkorna voda mlačna dodamo citronsko kislino in bezgove cvetove ter na koncu limone, če niso bio jih je potrebno olupiti in narezati pa v obeh primerih. V primerni posodi pustimo namočeno 48 ur in 2x na dan pomešamo, pomembno je tudi, da posoda pokrita samo s čisto krpo. Po približno 48 urah surup precedimo čez gosto gazo in natočimo v čiste steklenice. Tako pripravljen sok zdrži 12 mesec ali dlje, če ga le kaj ostane, ponavadi se to ne zgodi.
Količine pa so:
3l vode
3 kg sladkorja
30 cvetov bezga
3 vrečke citronke po 20 g
3 limone
že 40 let delam bezgov sok po tem receptu;
3 litre vode zavri in ohladi
dodaj 30 velikih cvetov bezga ali pa več, če so manjši
pustim stati 24 ur in občasno premešam, nato precedim in dodam 3 kg sladkorja in 4 citronke.Mešam, da se sladkor stopi in nalijem v steklenice do vrha, da čez steče in zaprem. Se mi še nikdar ni pokvaril.
Letos sem naredila malce ddrugače in sem dala samo 1 in pol kg sladkorja in 1 kg cvetličnega meda. Nam je super.Lp