Bezgavke pod pazduho
Spoštovani
Pri 6 letni hčerki smo konec junija zatipali bezgavko pod pazduho, ki smo jo pokazali osebni zdravnici. Bezgavka je fižolaste oblike, podolgovata 1cmx1.5(do 2 cm), premakljiva.Pod to pazduho, kjer smo mi tipali le eno, je pediatrinja zatipala več bezgavk, povedala da so premakljive, mehke,…
Pediatrinja svetovala opazovanje in kontrolo, po kontroli po 1 tednu iz previdnosti še uz,ki je bil opravljen skupaj s pregledom na ped.oddelku.
Naredili so ji Uz pazduh, vratu, ključnice, trebuha in dimelj. Naredili so ji tudi rtg prsnega koša. Na vratu in dimljah je najdenih več bezgavk, za vrat naveden limfadentitis. Pod pazduho radiolog navede in opiše le eno,l bezgavko, kljub temu, da jih je zdravnica tipala pod desno več, pod levo pa vsaj eno (izvid uz v podkožju desne aks.regije najdem cca 2cm v premeru veliko reaktivno bezgavko, na levi strani ne najdem povečanih aksiliarnih bezgavk) . Vse opisane kot reaktivne. Narejen je bil tudi laboratorij (izvid – normalne biokemijske preiskave, vključno z Ldh in uratom. Cmv in Ebv stara okužba).
V oktobru ima hčerka še kontrolni uz.
Pazduhe ji zdaj sedaj pogosto tipam (sem zelo zaskrbljena mama). Ta bezgavka zaradi katere smo šli na pregled je do danes enako velika. Pod pazduho kjer sem sprva tipala eno bezgavko, zdravnica jih je zatipala več, jih zdaj najdem več, ne vem pa ali so vse tam bile že prej, saj tipanja nisem prav vešča.
Skrbi me ali bi te bezgavke že morale izginiti in zakaj vztrajajo. Bojim se resne bolezni.
S spoštovanjem,
M.
Bezgavke so normalno prisotne v celotnem telesu, nekatere so tipne, druge ne, o povečanih pa govorimo, če so velike več kot 1,56 – 2 xm. Če so bezgavke na ultrazvioku opisane kot reaktivne, nas ne skrbijo. Če pa bezagvke rastejo in bi danes bile npr. 3×2 cm, bi bil pa nasvet čisto drugačem.