Bezgavke in bolečina v hrbtu
Pozdravljeni!
Na vas se obračam, ker sem že kar nekaj časa precej zaskrbljen glede svojega zdravja. Star sem 22 let in že dve leti in pol imam pod brado in spodnjo čeljustnico povečane tri bezgavk. Velike so cca 0,5 do 1 cm, pemakljive in neboleče. Občasno se zmanjšajo in nato znova povečajo, nikoli pa popolnoma ne izginejo. Včeraj se mi je na levi strani vratu pojavila nova bezgavka,ki je najverjetneje reaktivna, saj me je zjutraj na isti strani rahlo bolelo grlo, pozneje pa pa tudi bezgavka je bila na pritisk precej boleča. Danes je nekoliko večja, a neboleča.Kljub temu me precej skrbi, ker že 2 meseca čutim tudi sicer ne preveč močne, a vseeno moteče bolečine v zgornjem delu hrbta. Na začetku so se pojavljele predvsem zjutraj, sedaj pa jutranje bolečine ni več, me pa hrbet skoraj vsak dan začne boleti popoldan. Bolečina je neodvisna od gibanja. Sicer se počutim dokaj v redu – ostalih znakov, ki bi lahko kazali na limfom nimam.
Že pred dvemi leti, ob odkritju bezgavk, sem obiskal osebnega zdravnika, ki meni, da so bezgavke premajhne, da bi lahko bile limfomske in da so najverjetneje posledica aken, ki se mi pojavljajo predvsen okrog ust in na brad. Maja sem zdravnika ponovno obiskal zaradi slabšega počutja in srbečice (ta je sicer po parih tednih popolnoma izginila). Povprešel sem o možnosti punkcije, ki pa naj ne bi bila potrebna. Dobil sem napotnico za infektologa. Tudi na infekcijski so mi zatrdili da najverjetnej ne gre za nič nevarnega, vse krvne preiskave so bile bp, razen malenostno povišanega bilirubina v sklopu Gilbertovega sindroma (nenevarna prirojena nepravilnost v delovanju enega jetrnega encima). Ker mi zdravnik ves čas zatrjuje, de so moje težave predvsem posledica stresa, pretirane skrbi itd. ne vem ali naj ga ponovno obiščem saj menim da bo odgovor ponovno enak. Res rad bi razjasnil svoje težave, pa ne vem več na koga naj se obrnem, zato vas prosim za nasvet.
Lep pozdrav in hvala za vaš odgovor!
Donn,
skladno s tvojo mladostjo in bezgavkami, ki se večajo in manjšajo in so že dve leti prisotne, mislim, da lahko povsem zaušaš zdravniku, da ne gre za limfom ali kaj nevarnega. Kot berem in slišim, tako stanje kot ga imaš ti, poimenujejo tudi, da gre za reaktivne bezgavke. To pa ima veliko ljudi, mlajših, starejših in tudi otrok. In ni povezano s kakšno večjo težavo. Neke vrste težava s katero živiš in ponavadi sama od sebe izgine… Vsekakor pa poskusi še enkrat prositi za napotnico za punkcijo – samo zato, da boš pomirjen in imel črno na belem, da je vse bp.
Pišeš pa tudi o bolečinah v zgornjem delu hrbta… Če te morda boli tudi spredaj, v prsih, gre čisto lahko za tesnobo. Tesnoba je pogosto pojav, ko nas skrbi za zdravje… tudi sama se kdaj soočam s tem, zato vem, da lahko povzroči bolečino v prsnem košu (ki lahko zaseva tudi v hrbet) in v grlu… In ni ves čas pristona, ampak le občasno… ko nas zavestno ali podzavestno bolj skrbi kot običajno.
Skratka… poskusi vseeno priti do punkcije, da boš pomirjen. Zagotovo bodo potem, ko boš miren, težavice sčasoma izzvenele.
Drži se! :))