Bezgavke
Pozdravljeni.
Ze leto in pol imam tipno bezgavko spodaj desno na vratu. Lani novembra in nato se enkrat januarja sem opravila uz vratu ki je pokazal reaktivno bezgavko velikosti 9x4mm. Zdravnica ki je opravila uz je rekla da je polno taksnih bezgavk obojestransko in da so reaktivne. Opravila sem tudi rtg pljuc ki je bil ok. In tako smo zakljucili. Osebna zdravnica mi je rekla da naj se oglasim za kontrolo ce mi bezgavka zraste. Bezgavka se mi zdi iste velikosti. Tipam si pa se eno na levi strani spodaj na vratu, ki se zdi manjsa od te na desni vendar ne vem kako dolgo je ze tam (sigurno 3 mesce, mogoce pa ze dlje). Sem pa opazila se bulico na kosti za usesom veliko priblizno 0.5 cm zdi se mi nepremicna ne vem kako dolgo je ze tam ter ali je to tudi bezgavka saj je na kosti? Skrbi me predvsem limfom ali kaj rakavega…. ali je vseeno lahko kaj resnega glede na to da je ta bezgavka ista ze vec kot leto dni? Tudi ostale so zaenkrat ne spreminjajo. Drugace je splosno pocutje zaenkrat ok. Zdravnica mi je rekla da je pri limfomu paket bezgavk? Kaj to pomeni? Ali so te moje bezgavke paket bezgavk? Katera velikost bezgavke se smatra za povecano? Ali je vsaka tipna bezgavka tudi povecana bezgavka? Ali so pri suhih ljudeh bezgavke lahko tipne in niso povecane? Stara sem 31. Imam hashimoto in jemljem eutyrox. Opravila sem tudi ortopan slikanje zaradi suma na paradontozo, cakam pa se na puljenje mrtvega zoba.
Hvala.
Pozdravljeni, normalne nepovečane bezgavke praviloma niso tipne niti pri suhih ljudeh. Bezgavke se res največkrat poovečajo kot odziv na neko vnetno dogajanje, tiste, ki so že eno leto nespremenjene, so zagotovo manj sumljive od novo nastalih in rastočih, vsekakor pa če obstaja kakršen koli sum, je še vedno možno opraviti citološko punkcijo in material pregledati pod mikroskopom.
Lep pozdrav