Bezgavke
Pozdravljeni,
že od osnovne šole imam za enim ušesom stalno povečano bezgavko, po dolžini v velikosti približni 1 cm x 5 mm, v višino pa je bolj nizka le par mm. Torej imam jo že 15 let, se ne veča ne manjša, ne boli ostaja enaka. Prav tako imam na vratu še eno tipno bezgavko podobne velikosti že nekaj let, ki se tudi ne veča ne manjša, je kot fižoljček (ovaljan 1 cm x5 mm približno in v višino par mm) in premakljiva. Pod desno čeljustjo se mi pa bezgavka včasih poveča za oreh, če me boli kakšen zob, nato se mi zmanjša nazaj na velikost fižolčka. Naredila sem krvne preiskave, kjer ni bilo nikakršne posebnosti. Naj omenim, da imam dokaj stalne probleme z zobmi in tudi akne, ali bi lahko imela povečane od tega? Oziroma kaj pravzaprav pomeni povečana bezgavka? kako velika mora biti da se prišteva k povečanim?
hvala za odgovor
Nuša29
Nuša, povečane bezgavke, ki so nevarne, so tiste, ki hitro zrastejo do velikosti slive ali še več, ne bolijo in se ne manjšajo, ampak le rastejo in rastejo. Glede na tvoj opis in dolga leta mirovanja povečanih bezgavk, gre verjetno za bezgavke, ki se povečajo zaradi vnetij. Vsekakor pa ti svetujem, da se o svojih pomislekih poglobljeno posvetuješ z osebno zdravnico, ki ti bo – glede na tvoj primer – še bolj strokovno pojasnila vzroke za povečane bezgavke v tvojem primeru.
Vse dobro želim!