Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Bezgavka UZ

Bezgavka UZ

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje o ultrazvoku bezgavke na vratu. Ali je potrebna skrb ali ne? Drugih simptomov nimam, razen utrujenosti in rahlo zvišane temperature zvečer.

IMG-20230920-173222

Pozdravljeni,

žal sliko lahko razloži samo preiskovalec, torej tisti, ki preiskavo opravlja. Nam, ki nismo radiologi, ki vsakodnevno opravljajo ultrazvočno preiskavo, pa največ pove radiologov izvid, kjer opiše poleg velikosti tudi tip prekrvavitve in nakaže ali je bezgavke reaktivna (torej v sklopu vnetja opravlja svojo funkcijo in je zato povečana) ali suspektna. Včasih se pa tudi tega ne da z lahkoto opredeliti.

Tako, da brez napisanega izvida težko rečem karkoli specifičnega, ker nisem radiolog. Simptomi, ki jih opisujete, so zelo nespecifični in lahko jih imate v sklopu prebolevanja viroze ali kakšne druge okužbe. Bezgavke lahko včasih ostanejo povečane tudi nekaj tednov. Pomembno je le, da ves čas ne rastejo. Če po 2 ali 3 tednih povečana bezgavka ne izgine, se lahko opravi citološka punkcija, ampak to pri bezgavki, ki je večja od 1-2 cm.

Glede povišane telesne temperature – koliko časa traja? Ali se ponoči prekomerno potite? Ste shujšali? V kolikor vas skrbi in so težave prisotne že dlje časa, vam svetujem, da pri zdravniku oddate kri za osnovne laboratorijske preiskave (hemogram, DKS, LDH, SR)

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close