Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Bezgavka nad ključnico pri otroku

Bezgavka nad ključnico pri otroku

Pozdravljeni, Kristina.
Prosila bi vas, da moje vprašanje pošljete zdravnici.

Imam sedem let staro hči, v levi nadključnični kotanji sem ji zatipala bezgavko. Drugače je hči bolj suhcena. Ker sem zagnala paniko, sva bili v obdobju dobrega meseca že 4x na uz, ki je pokazal normalne in nesumljive bezgavke v področju nad levo ključnico, torej supraklavikularno. Največja med njimi meri:
9. 2. : 4×1,6 mm
16. 2.: 4×2,5 mm
29. 2. : 5,2×2,5 mm
17. 3. : 7×3 mm

Zdravnik, ki je uz opravljal, je rekel, da je vse bp, da so bezgavke normalne morfologije.

Mene pa vseeno zelo skrbi, zakaj se bezgavka malo povečuje. Ali bi bolezenska, npr. limfomska rastla hitreje?
Kaj menite? Se bolj sem v paniki, ker gre za mesto nad ključnico.

Najlepša hvala.
Nestrpno pričakujem vas odgovor.

*Junona*

Pozdravljeni,

sicer je pri otročkih malo drugače kot pri odraslih, a vseeno malo v pomiritev… velikokrat sem že brala in slišala komentarje zdravnikov, da imajo otroci pogosto lahko malo povečane bezgavke in ni to nič nevarnega. Zakaj je tako, se sicer ne spomnim razlage, a vem, da so poudarjali, da je pri otrocih to lahko pogost pojav.

Če bi šlo za limfom, bi ji bezgavke rastle in rastle in dodajali bi se še drugi simptomi. Poleg tega je UZ preiskava zelo natančna preiskava in jo opravljajo tudi pri odraslih za diagnostiko. Izkušen ultrazvočist lahko oceni, ali gre za patološko spremembo, ali je bezgavka le reaktivno povečana.

Kot sem še slišala od zdravnikov, so povečane bezgavke lahko pri nekaterih otrocih prisotne dolgo in se potem šele sčasoma zmanjšajo do te mere, da niso več tipne.

Glede na to, da je bil UZ že 4x opravljen in je zdravnik vedno enako zaključil, bi rekla, da ni bojazni. Ste bili na Pediatrični kliniki v LJ?

Pozdrav,

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Bili smo pri dveh izkušenih ultrazvočistih, zdravnica je iz Ljubljane, vendar nismo bili na Pediatrični, zdravnik pa iz Celja. Oba pravita, da je bezgavka normalne morfologije.

Ali boste za mnenje se vseeno lahko vprašali zdravnico, lepo prosim. Sama sem laik na tem področju, ravno zato me to bolj počasno večanje skrbi. Želim si dobiti odgovor, ki ni me pomiril, saj sem zelo zaskrbljena.

Hvala in lep pozdrav. 🙂

Pozdravljeni,

z otroci se ukvarjajo drugi specialisti, saj gre pri otrocih malo drugače kot pri odraslih, zato vams bo nekdo na daljavo težko kar koli z gotovostjo komentiral.

Svetujem vam, da se obrnete na Pediatrično kliniko v Lj, na oddelek hemato-onkologije, kjer sicer obravnavjo otroke z limfomi in levkemijami. Če ste tako zaskrbljeni, bi jaz na vašem mestu želela od pediatra napotitev tja, da iz prve roke preverite. Tam boste dobila najbolj zanesljive informacije iz prve roke.

Lep pozdrav,

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Prebrala sem temo iz leta 2006, ko ste vprašanje ene mamice posredovali dr. Jezerškovi.

Dr. je napisala, da “praviloma so vedno bolezenske bezgavke v nadključničnih kotanjah “.
Ravno zato bi rada, da zdravnica komentira zgornje meritve in komentar ultrazvočista, da gre za normalno morfologijo bezgavke. In tudi vseh okolnih.
In da komentira hitrost rasti.

Najlepša hvala in lep pozdrav.

New Report

Close