Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Bezgavka

Bezgavka

Spoštovana dr.Cerar,

vi res vedno pomirite, zato se tudi jaz obračam na vas.

Imam skoraj 5 mesečnega fantka, ki se mu je na zatilju pojavila bula. 7-10 dni jo opažam. Recimo, kot buška. Jaz sicer nič konkretnega ne zatipam, ampak na videz je ta buška je velika nekje cca 2x2cm.  Včeraj sva bila pri pediatru, pretipal ga je, vzel kri, rekel je samo bezgavka je, izvidi vredu, kontrola po moji presoji čez teden do 14 dni.

Jaz pa še vedno ne spim zaradi tega, to bulo nonstop gledam in merim če raste.

Torej, kaj bi to bilo, zakaj samo 1 povečana bezgavka, kdaj lahko pričakujem da se bo zmanjšala ali povečala?

Bolan ni bil, edino kar je, je sedaj v stiku z noricami, ki jih preboleva starejši sin.

 

Je pa še ena zadeva, ki bi jo s pediatri morali “razčistiti” na posvetovalnici prihodnji teden, ampak smo odpovedali, zaradi noric v družini. Namreč, tega nismo opazili ne v porodnišnici, ne na prvi posvetovalnici,sem kasneje opazila doma-nad anusom ima kot še en presredek, nato pa rahlo vdolbinico, ne luknjice in potem iz te vdolbinice naprej pordela črta do križa. Lula vredu, premika se vredu. Je to “napaka v razvoju”?

Hvala za vaše pomirjujoče besede in vse dobro.

Praviloma je treba vsako takšno spremembo potipati, pogledati in je zato elektronsko “svetovanje” neprimerno. Glede na vaš opis in po mnenju pediatra pa skoraj ni dvoma, da gre res za povečano bezgavko – ki je koristen “filter” pri čiščenju vseh vrst “napadalcev”, od katerih le redke “vidite” (kot npr. bolezensko spremembo na koži, vročinsko obolenje, vnetje ušes…). Takšne povečane bezgavke so praviloma mehke, neboleče, premakljive – in  jih večinoma opazijo (merijo, fotkajo, tipajo) zaskrbljene mame, očijem redko padejo “v oko”. In žal ne izginejo hitro, lahko so dneve in tedne, malo manjše, malo večje. Redkejša varianta je kakšna podkožna (tudi praviloma nenevarna) tvorba – kot so fibromi, lipomi. Pri teh gre tudi za bolj “estetsko” komponento – in če rastejo, naredimo ultrazvočni pregled.

Tudi drugo opažanje ni nič neobičajnega, mnogi dojenčki imajo takšno režo – vdolbino nad zadnjikom. Skrbi nas le, če gre za tim. pilonidalni sinus, v katerem se lahko nabirajo odmrle celice kože, maščobe, v njem so v koži lahko tudi vraščene dlake – in se lahko grdo vname. Glede pregleda pa se prav nič ne mudi – lahko opravite tudi po noricah (če seveda sploh bodo, morda ga pred “bratovimi virusi” vsaj malo še ščitijo še vaša protitelesa). In morda se bo pediater odločil tudi v tem primeru za ultrazvočni pregled (kar bo presodil po ogledu – a je malo verjetno, da se mu bo sploh zdelo “vredno” napotitve) – da se preveri, ali ima sinus (če seveda sploh je) povezavo s podaljškom hrbtenjače, tako imenovanim “repom” (kar je izjemno redko, a lahko zoprno zaradi vnetij). Opomba: Je pa “ultrazvočistov”, ki takšen specialni pregled obvladajo, bolj malo – če ste iz osrednje slovenske regije, priporočam radiologe UKCL (zlasti dr. Pluta in dr. Slaka) :-).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close