Bezgavka
Pozdravljeni!
Pred kaksnim letom so na solskem zdravniskem pregledu ugotovili da sem slabokrvna, zato sem morala na dodatne preglede za kri in dobila predpisane tablete za zelezo. Nato se je to izboljsalo..potem pa sem pred pribljizno pol leta zbolela in ker sem imela mocno otecene bezgavke, me je dala zdravnica na pregled kjer so ugotovili da imam mononukleozo (lazjo obliko). Nekje v tistem casu pa sem zacela opazati tudi kri v blatu, bolecine v trebuhu in stalno napihnjenost. Nato so se tezave s crevesjem izboljsale, zdaj pa sem ponovno opazila povecane bezgavke..ali bi me moralo skrbeti? Naj se odpravim na pregled? Ali bi bilo mozno, da so bezgavke povecane zaradi velikega sportnega napora?
Stalno se pocutim tudi utrujeno in brez energije.
Stara pa sem 17 let.
Lep pozdrav!
Minime,
res bi bilo najbolje, da greš k splošnemu zdravniku. Nekateri, ki so imeli mononukleozo pravijo, da so potem bolj občutljivi.
Kar pogumno, ni pogosto, da bi bila pvoečana bezgavka ravno limfom. Vsekakor je dobro, da pogleda zdravnica in ti pojasni, morda nardi kakšne krvne preiskave.
Pozdrav,
aaab, najbolje bo, da jih greste pokazati osebnemu zdravniku. Pri limfomu bezgavke samo rastejo, zato gre verjetno pri vas za kaj povsem nenevarnega, a vseeno raziščite, zakaj so enakomerno povečane toliko časa.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Mojemu ocetu (60 let) je pred dvema mescoma otekla bezgavka v dimljah na levi strani, ki je zelo boleca,otekla in do 5 cm velika. Zvecer se poti in ima tezave z zrakom! Krvna slika je zelo zastrasujoca, levkociti in trombociti zelo povecani! Danes pa so mu tudi punktirali kostno srz in poslali v LJ na preiskave. Zdravnica hematologinja je rekla da je mozno da ima Leukemijo?!??
Za odgocor se zahvaljujem.
Anelie,
verjetno so rezultati preiskav že znani. Upam, da je z očetom bolje in da je že prejel katero od oblik zdravljenja.
Držim pesti!
Pozdravljeni, moje ime je Katja, stara sem 19 let. Julija sem opazila bulico na levi strani vendar se nisem ozirala za to. Sedaj mi je zrasla in me je na levi strani začelo boleti, tiščati po celem trebuhu sem odšla v sredo k osebni zdravnici. Ona me je napotila h kirurgu na Jesenice. Tam me je kirurg poslal na ultrazvok, ki sem ga opravila v četrtek. Odkrili so mi reaktivno povečane bezgavke ob mezenterialnem žilju v desnem hemaiabdomu. Največja je paraumbilikalno desno, ki jo je premerila 2,5 x 0,7 cm. Mene na levi strani boli, na desni strani pa ne, tudi vidne bule ni. Ali je to lahko preplah, da me ta bulica ne boli, drugje me pa boli ali se nimam ničesar za bat? Shujšala sem 3 kg v enem mesecu, ker nisem imela apetita. Skrbi me, da bi se to razvilo v kaj hujšega, saj me ne buli na desni strani. Če nebi opravila ultrazvoka sploh vedela nebi da imam to bulico.
Katja, odgovorila sem ti že pri drugi temi…
Pozdravljeni. V soboto sem opazila da mi je bezgavka otekla tik pod brado. Bila sem prepricana da bo zginila vendar sem v nedeljo otipala zopet nove bezgavke. In tako je vse do danes…vsak dan jih je vec in so nebolece in tiste stare so vsak dan malo vecje. Tidi ko glavo dam nazaj me zateguje. Vcasih imam obvugek kot da imam nekaj v grlu. Vrocino imam. Shujsala sem tudi. V ponedeljek sem bila pri zdravnici. Dala sem kri in pokazalo je povecanje levkocitev 12.0, potem K.levkocitov 83,2%, k. Levkocitov 9.9 na 10 ^9/liter. V oetek moram dati ponovno kri. Mene pa skrbi krr se stanje nic ne umirja.
Pozdravljeni,
glede na to, da imate povečane vrednosti levkocitov, težave verjetno bolj govorijo v prid kakšnemu vnetju. Vas boli grlo, imate prehlat itd?
Kar se tiče vročine kot pojava pri limfomu je tako: navadno se vročina pojavi v popoldansko-večernem času in ne traja cel dan. Hujšanje pri limfomu pa je navadno hitro in pomeni izgobpo !0%celotne teže v enem mesecu.
Ni drugega kot počakati na kontrolni pregled pri zdravnici. V kolikor vas zelo skrbi pa se pogovorite z njo, da bi vas poslala na UZ pregled bezgavk. Izkušeni ultrazvočisti z UZ-jem prepoznajo, ali gre za reaktivne, vnetne ali kako drugače spremenjene bezgavke.
Držim pesti, da je le vnetje, ki bo izzvenelo.
Vse dobro,
Pozdravljeni
Skrbi me za ženo ker je pred nekaj meseci ugotovila da ima oteklino pod pazduho.Prej pa jo je bolela desna rama in jo je doktorica poslala na razgibavanje vendar rama jo še vedno boli in bula se povečuje .Na dotik ni boleča.Poleg ji raste že druga bula ista kot prva .Bila je že na raznimi pregledi in slikanju in punkciji pa do sedaj še nič ne vejo ali pa nočejo povedati.Ugotovili so da ji je zrasla bula tudi na desni strani v prsih.Je zelo nervozna in ni več tako kot je bilo prej.Bral sem že razno literaturo pa z temi znaki kot jih ima pridem vedno do zaključka da ima Hockinsov linfon.Ali se motim?Zakaj ji ne povejo saj je stvar očitna.Je možno da se jaz motim in je lahko kaj drugega in ne linfon.Sicer z ženo nisva več skupaj a me zelo skrbi zanjo ker je pozitivna oseba .Prosim če mi lahko poveste kaj več .
LP Dare
Pozdravljeni,
glede na to, da ima gospa za seboj že nekaj predlgedov in – kot pišete – tudi punkcijo bezgavke, verjetno izvide ima. Punkcija je ena od preiskav, ki pove, kaj se dogaja s povečano bezgavko. Kaj vse bi sicer lahko ta povečana bezgavka bila, lahko takole na pamet samo ugibate. Pogovorite se bolj podrobno z njo glede izvodov punkcije. To, da ne želijo povedati, zagotovo ni res. Lahko pa, da se dlje čaka na izvide. Rezultati običajne punkcijea bezgavke, ki poteka na Onkološkem inštututu, so navadno na voljo v roku nekaj dni do enega tedna.
Vse dobro želim gospe!
Pozdravljeni.
Star sem 32 let in imam vprašanje ali dve na temo povečane bezgavke, ki jo sedaj pri sebi opažam cca 3 tedne, in sicer na desni strani vratu. Na otip je trda in premakljiva. Ker se bezgavka po cca 2-3 tednih ni vrnila v normalno stanje, sem se odločil obiskati osebnega zdravnika, to je bilo točno en teden nazaj. Takoj sva se dogovorila za punkcijo, ampak ker sem imel občutek da bezgavka kljub vsemu nekoliko plahni, sva se dogovorila da grem na punkcijo v ponedeljek, v kolikor čez vikend popolnoma ne splahni. Tako je tudi bilo, bezgavka je bila tudi v ponedeljke še vedno povečana in tako sem šel na punkcijo.
Danes me je klicala medicinska sestra mojega osebnega zdravnika in dejala da so izvidi prispeli, da ni nič alarmantnega oziroma dramatičnega, da pa se moram v torek ponovno zglasiti pri zdravniku, da bi se dogovorila o nadaljnih preiskavah, in sicer ima v mislih UZ vratu in ščitnice, kar naj bi priporočali tudi v izvidih. Sestre nisem hotel po telefonu prositi za bolj natančne podatke o tem, ali gre lahko za rakavo obolenje ali ne, ker mi je dala vedeti da se bom bolj natančno pogovoril z zdravnikom.
Zanima me ali je možno samo s punckijo ugotoviti ali gre za rakavo obolenje ali ne, torej ali gre mogoče za linfom, oziroma ali lahko besede sestre da ne gre za nič dramatičnega in da se bomo osredotočili mogoče bolj na ščitnico razumem tudi tako, da so zaenkrat rakavo obolenje oziroma linfom izključili?
Sicer kakšnih prav direktnih znakov kot so povečana telesna temperatura, potenje itd ne zaznavam oziroma jih nimam. Res je, da sem se v zadnjih 4 mesecih zredil za cca 5 kg, kar pa mislim da je posledica poznovečernih obrokov, ki so posledica spremenjega ritma v teh zadnjih mesecih…
Vem, na koncu bom moral počakati na preiskave, pa vendar mi zadeva ves čas trka na vest in bi rad slišal še kakšno drugo mnenje.
Evo da ne delam nove teme, mene tudi zanimajo bezgavke. Meni se je na levi strani vratu povečala leta 2007 pri 17 letih. Od takrat je ista. 2009 sem imela punkcijo. Kasneje so mi odkrili astmo in pa slabokrvnost tu in tam vsake par mesecev od leta 2014 naprej. Imam tudi popolnoma impaktirana modrostna zoba zgoraj ( če ima to kaj veze) zdaj sem stara 27 in ta bezgavka je še vedno kjer je bila. Velikost je še zmeraj na otip kolikor jaz tipam, 2 cm x 2 cm približno kot so napisali med ultrazvokom in punkcijo pred leti. Te bezgavke so me začele spet boleti na čase ko se narobe zaležim ali pa uporabljam trši vzglavnik. Bezgavka je na otip nepremakljiva in se čuti kot da je razdvojena (kot da bi tipala dve bezgavkici skupaj) ampak se ne spomnim ali je bila zmeraj takšna. Kakorkoli moja zdravnica ponavadi tipa vsake toliko mesecev, ko ji potožim ampak mi pravi da toliko let ne more trajati nevarna bezgavka. Veča se po mojih opazovanjih ne. Me pa vrat začne dovolj boleti ko npr. Gledam tv in imam glavo naslonjeno na moževi rami (začelo je boleti tudi na drugi strani kjer mi je zdravnica otipala majhne povečane bezgavkice, ki prej niso bile povečane.
Glede na to da imam že to na levi leta in da so zdaj majhni na desni strani ali naj prosim za ponovno punkcijo /UZ? Velikokrat sem tudi utrujena čez dan čeprav dovolj spim. Pred mesecev sem imela pregled krvi ko sem ji spet potožila in mi pravi da so eritrociti in limfociti normalni. Ne vem kaj še naj naredim tukaj. Me pa skrbi če je slučajno kaj resnega in bi morala zahtevati od zdravnice za punkcijo/UZ.
Kaj mi svetujete?