Bezgavka
Matej, izkušeni ultrazvočisti znajo zelo dobro ločiti med rekativnimi in limfomskimi bezgavkami. Poleg tega je tudi to dober znak, da bezgavka v 2 mesecih ni nič zrasla. Namreč pri mlajših ljudeh v primeru limfoma bezgavke hitro rastejo. Tako, da bi se verjetno tvoja bezgavka v roku dveh mesecev, če bi bila limfomska, že kar dobro povečala.
Če se želiš še enkrat prepričati z UZ, da je bezgavka reaktivna, ti svetujem UZ pregled pri dr. Francu Guni, Dr. Guna pregleduje na kontrolah prav limfomske bolnike in je za bezgavke res velik strokovnjak. Dela pa na koncesijo v Femina Centru v LJ, v Sanatoriju Rožna dolina v LJ ter na OI v Ljubljani, kjer pa te verjetno ne bodo vzeli, saj ne jemljejo “zunanjih”.
Obstaja pa še druga opcija, ki je tudi zelo zanesljiva in to je punkcija bezgavke. To opravljajo z iglo in v ambulanti na OI. Ni čakalne dobe. Prideš lahko vsak dan ob cca 11h na OI, potrebuješ le napotnico splošnega zdravnika. Tam ti opravijo punkcijo in greš takoj domov. Baje ne boli. Po dveh dneh splošni zdravnik dobi izvid punktata.
Naj pa ti ne bo nerodno “sitnariti” splošni zdravnici. Vsi vemo, da zdravje nosimo v svojih rokah in prav je, da te skrbi zase in svoje zdravje. Vse preveč je takšnih, ki jim je malo mar in gredo k zdravniku, ko imajo že res velike težave.
Drži se, razišči dokonca, da boš potem miren. Škoda je trošiti energijo za strah, ki nas lahko dobro ohromi.
Drži se in pogumno naprej. Verjetno ni nič nevarnega a je vseeno fajn, da raziščeš.
Živjo,
tudi jaz imam eno vprašanje…
cca tri tedne tipam povečano bezgavko levo na vratu v regiji 3….(lahkko da je tam že dlje časa pa sploh ne vem)
tudi pod spodnjo čeljustjo tipam bezgavke…(UZ ok)
bila sem na UZ vratu…
izvid
levo na vratu v regiji 3. je bezgavka vel. 2,5×0,5 cm, ki je nekoliko heterogene strukture (z drobnimi hipoehogenimi področji) ter bolj prekrvavljena kot običajno.
Drugje ob velikih žilah obojestransko sumljivih bezgavk ni videti.
mnenej
sumljiva bezgavka levo v regiji 3.
počutje super, če seveda izvzamem živčnost…krvni izvidi pred 3 tedni…vse v mejah normale…
a je UZ razlog za paniko???
najlepša hvala in LP
Kaj pa pravi splošni zdravnik na izvide? Jaz bi na tvojem mestu za vsak slučaj želela od splošnega zdravnika še napotnico za punkcijo bezgavke. To delajo na Onkološkem inšt. vsak dan po 11. uri. Ni se potrebno naročiti. Prideš na OI, oddaš napotnico in si že takoj na vrsti. V 2-3 dneh pa dobi splošni zdravnik izvid punkcije.
Kar pogumno, ni še vsaka povečana in sumljiva bezgavka limfomska. Pomembno je le, da raziščeš, zakaj gre.
Lep pozdrav,
Držim pesti, Sončnica! 🙂
Re: Bezgavka
Prejšnji mesec sem med menstruacijo začutila kot grah veliko bezgavko pod desno pazduho.
Po menstruaciji je izginila. Ta mesec, prav tako med menstruacijo pa sem jo zopet začutila, tokrat pod obema pazduhama. Sta boleči, na koži je tudi videti rdečina. Drugače se počutim vredu. Ali bi mogla k zdravniku.
Evo, sem bil pri dr. Guni, pregledal, celo več bezgavk je našel, največji imata 11 in 17 mm, vendar so vse reaktivne in ni nič sumljivega. Še v ščitnici imam nekaj cist, ampak pravi, da je to pa tako običajno kot materina znamenja na koži.
Če on tako pravi, bo že držalo 🙂
Kristina, hvala za nasvet.
Matej
Maja68, glede na to, da se ti bunkici pojavljata sočasno z menstruacijo in sta zelo majhni težko verjamem, da bi šlo za limfom ali kaj nevarnega. Vseeno pa se o tem pogovori s svojo splošno zdravnico ali ginekologinjo in naj pretipata, ko boš naslednjič imela to težavo.
Pri limfomu bezgavke rastejo hitro, sploh pri mladih ljudjeh), se ponavadi ne manjšajo, ampak le rastejo in rastejo in v nekaj mesecih dosežejo lahko že velikost 2 cm in več. Prav tako povečane bezgavke, če gre za limfom, spremljajo še drugi znaki in simptomi… povišala telesna temp., nočno potenje, hitro in nepojasnjeno hujšanje…). To ti pišem lastnih iz izkušenj in izlušenj naših članov združenja.
Vseeno pa jaz vsakemu, ki čuti pri sebi nenavadno spremembo, priporočam, da jo razišče in se čim prej odpravi k splošnemu zdravniku. Zdravje nosimo v svojih rokah in prav je, da smo pozorni in pravočasno ukrepamo, če vidimo ali čutimo nenavadne spremembe.
Lep pozdrav,
Matej, me veseli za dobre izvide. Super!!!! 🙂
Živjo Kristina & co.!
Punkcija na OI je za mano…zgolj v vednost za ultrazvočno punkcijo se je potrebno vnaprej dogovoriti…sicer pa res prijazno osebje na OI…punkcija pa neboleča…
Izvid…reaktivni limfadenitis…reaktivna, vnetna bezgavka…:)
upam, da vratna bezgavka in tiste, ki se “gužvajo” pod čeljustjo, karseda hitro izginejo…
kljub dežju vam želim lep preostanek dneva…
čaw baw
Sončnica, super! Sem vesela za tvoj izvid. Me pa čudi, da se je potrebno prijavljati na punkcijo v naprej. Morda veš, ali je to na novo? Kakšen mesec nazaj se namreč še ni bilo potrebno.
Želim ti veseli december, lep božič in vse dobro v 2011. 🙂
Hej Kristina, hvala! 😉
Veš kako je s punkcijo…na “običajno” punkcijo se ni potrebno prijaviti…samo z napotnico prideš na OI…
Za UZ punkcijo je pa meni zdravnica, ki mi je delala UZ, izrecno naročila, da moram poklicat na OI in se naročit…na punkcijo so me naročili že ob 8h…ne vem, lahko, da je bilo to slučajno?!
Kristina, tudi tebi vse lepo v letu 2011! Naj tvoja pozitivna energija postane nalezljiva 🙂
pa pa
sončnica
Hvala, sončnica. 🙂
Pozdravljeni ! Že nekaj mesecev imam pod levo pazduho bulo (bolečo), ki se je pojavila odkar sem si pobril pazduhe. Občasno se tudi čisto zmanjša in postane neboleča. Po tuširanju ali dotikanju se poveča in potem čez noč poči in iz nje teče belkasto rumen izcedek, na tej bulici je vidna majhna bela pikica, ki ponavadi poči in iz nje teče ta izcedek. Tudi peče me v tej buli ali pa srbi včasih. Zanima me kaj bi to lahko bilo in kaj mi svetujete. Hvala.
Pozdravljena Kristina!
Imam težavo za katero ne najdem rešitve, pa bi vas prosila za nasvet. Že 7 tednov se mi vztrajno povečujejo neboleče bezgavke pod pazduho in čedalje več jih je, imam tudi nekaj manjših na vratu in eno v dimljah. Pred 4 tedni sem obiskala splošnega zdravnika, ki mi je opravil vse krvne preiskave, ki so bile ok in pa ultrazvok pazdušnih in dimeljskih bezgavk, ki ravno tako ni pokazal nič patološkega. Dobila sem preventivno antibiotik, v kolikor bi šlo za kak prikriti infekt. Nakar sem zadevo malo odložila, kot mi je naročilo zdravnica in čez 4 tedne prišla ponovno na kontrolo. Žal so se pazdušne bezgavke kar potrojile in precej povečale. Zdravnica me je napotila na punkcijo, čeprav je bil izvid ultrazvoka v redu, saj ni pojasnen vzrok nastajanja novih in povečanja obstoječih bezgavk. Vsa nervozna sem prišla na OI na punkcijo, kjer sem naletela na pravi hladen tuš. Zdravnica na OI me je najprej nadrla, kaj sem sploh prišla, če imam utrazvočni izvid ok, potem me je pretipala in odločno rekla, da imam ”preveč bežeče in nedostopne bezgavke”, in da jih ne bo punktirala, čeprav jih je res veliko, ker jih ne bo zadela. V roko mi je potisnila list in rekla, ob priliki pojdite k infektologu, naj on izkljući možne infekcije, kaj vedno tej zdravniki najprej mislijo da je rak.
In tako nisem nič odpravila. Naj še povem, da imam že ves ta čas vročino, ki niha od 37.1 do 37.6 vsakodnevno, srbi me celo telo, največ hrbet,roke in lice, da o psihičnem počutju niti ne pišem. Moja zdravnica je na dopustu, tako da do njene vrnitve nič ne morem storiti, sem pa zaskrbljena. Naročila sem se še h ginekologu na pregled dojk.
Grozno sem razočarana in jezna in obupana nad vsem. Imam tri otroke, najmlajša ima komaj 9 mesecev in jo še dojim. Otroci me potrebujejo živo in zdravo.
A mi lahko svetujete kaj naj naredim, kam naj se obrnem po pomoč, da ne bo prepozno?
Hvala in lep pozdrav,
Kristina
Kristina,
tvoje vprašanje sem posredovaa zdravnici na OI, da nam bo pomagala odgovoriti. Takoj, ko kaj izvem, ti javim.
Drži se!
zdravo,
stara sem 20 let in sem v zadnjem času opazila, da imam povečane bezgavke pod pazduho… enkrat se mi je to že zgodilo, vendar sem imela takrat bolezen mačje praske. prav tako sem v pretekli polovici leta shujšala, kljub enaki prehrani. za to sem krivila stres zaradi faksa, zdaj pa
sem se ob povečanih bezgavkah malo ustrašila. tudi v dimljah imam vidne (otiplive) bezgavke, vendar so vse neboleče, na vratu pa niso spremenjene.
ali me mora skrbeti?
lp
Laura,
mislim, da bi bilo najbolj smiselno, da greš bezgavke najprej pokazat osebnemu zdravniku.
Ne boš verjela, tudi jaz sem imela oktobra 2009 boolezen mačje opraskanine. Povečale so se mi 3 bezgavke v nadključnični kotanji. Danes, leto in pol po tem, so bezgavkice še vedno mičkeno povečane. So šle že lepo nazaj, vendar ne čisto do konca. Na to so me opozorili tudi na infkecijski kliniki, da gre zelooo počasi nazaj.
Mislim, da je smiselno, da greš do osebnega zdravnika, ki pozna tebe in tvojo preteklo bolezen mačje opraskanine. Mislim, da boš tako dobila najbolj relevantno mnenje.
Drži se, pozdravček!