Betadine vaginalne svečke
pravzaprav ne, lahko pa na razraščanje gliv kvasovk pozitivno vpliva hormonsko ozadje, ki prevladuje v drugem delu ciklusa.
Pozdravljeni,
sem v 39. tednu nosečnosti in sem bila na brisu za streptokok pozitivna na bakterijo Staphylococcus auerus. Kot zdravilo mi je zdravnik predpisal vaginalne tablete Betadine, ob prebiranju navodil pa nisem zasledila, da bi se to uporabljalo za zdravljenje te bakterije ter opozorilo da zdravilo lahko škodi plodi. Prosila bi za vaše mnenje ali v danem primeru korist zdravila odtehta potencialno škodo? Ker se bliža PDP me zanima tudi na kakšen način lahko bakterija škodi otroku, saj je verjetnost da zdravljenja s tabletami ne bom morala dokončati pred porodom (jemala naj bi jih 7 dni)?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
edina bakterija, ki je potencialno nevarna plodu med porodom je streptokok agalactiae (SGB), med tem ko je stafilokok normalna kožna bakterija. Če kdo pričakuje, da se bo otrok rodil v svet brez bakterij, potem ne vem, kaj komu ni jasno. Stafilokok je praviloma bakterija, s katero otrok po rojstvu pride v stik med prvimi. Ne vidim torej razloga, da se proti tej bakteriji sploh uvaja ne vem kakšno zdravljenje, OK, vložki na osnovi ioda otroku ne bodo povzročili nobene škode, ampak ustvarjanje viharja v kozarcu vode zaradi tega pa tudi ni potrebno.
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
Bom kar nadaljevala to temo, saj na tem forumu nisem našla odgovorov.
Zaradi ponavljajoča vnetja mi je ginekolog predpisal Betadine 10 dni in nato Vagisan (prejšno zdravljenje je bilo z Dalacin in Vagisan).
To je bila druga noč ko sem uporabila Betadine globiule, in obe noči je bila grozna izkušnja. Nisem niti mogla spati zaradi draženje, pečenje in bolečine. Začelo je cca. 15 min vstavitvijo. Obe noči sem morala nujno na wc, tako da sem hitreje izločila svečko, vmes pa tudi na veliko potrebo (sumim da je efekt svečk, kajti obe noči je bilo 45min po vstavitvijo). Zdaj ko je izločena svečka (in cel dan včeraj), boli me po celem mednožju, tako da se ne morem vsesti lepo in morem pozorno hoditi.
A je to indikacija da je kakšna alergijska reakcija, ali enostavno Betadine ni za me? A to pomeni da morem takoj nehati terapijo in začeti z Vagisanom, ali kar naj vstrajam še 8 dni?
V navodilih piše tako: “Ob pojavu znakov neprenašanja (draženje, preobčutljivost) morate z zdravljenjem prekiniti in se posvetovati z zdravnikom.”
Najlepša hvala vnaprej.
Spoštovani,
vsekakor Betadine ni primeren za vas. Točno zakaj bi na daljavo težko rekel, ampak bolečina ni namen zdravljenja v nobenem primeru. Poznamo pa vrsto drugih vaginalnih antiseptikov, zato res ni treba vztrajati pri Betadinu, npr. Fluomizin, Boraks glicerin ipd. Vagisan bi težko bil razlog za težave.