Najdi forum

Betadine vaginalne globule

Pozdravljeni. Na vas se obračam, ker imam en res zoprn problem. Pred približno 3 meseci sem opazila močnejši izcedek iz nožnice, spremljal ga je tudi neprijeten vonj. Približno 4 leta jemljem KT ( Yarina ), zadnja menstruacija je bila precej šibka, skora je ni bilo… in pojavila se je 4 dni prehitro…. Naročila sem se pri svoji ginekologinji, ki je po pregledu ugotovila, da imam vaginalno vnetje; predpisala mi je Sumamed in Betadine vaginal.globule. Naslednja menstruacija je bila prav tako skoraj nična, par kapljic, to je bilo vse, a sem kljub temu začela po navodilih zdravnice s temi globulami. Tu se je pa pojavila težava: ko sem si 2. dan vstavila globulo zvečer, se je po nekaj minutah razvila grozna bolečina, predvsem v spodnjem delu trebuha, podobna, kot pri močni mensturaciji, začela sem tudi krvaveti. Vem, da to zdravilo pušča pač izcedek rjave barve, ampak pri meni se je pojavila blaga krvavitev, bolečina je skozi prisotna. Trenutno se ne morem posvetovati s svojo ginekologinjo, ker je odsotna, zato se obračam na vas. Upam, da imate kakšnen nasvet, mnenje o tem, ker me skrbi. Povem še to, da od takrat, ko sem imela pregled in do danes nisem imela spolnega odnosa, to navajam v primeru, da boste tako lažje odgovorili, zakaj se mi dogajajo te nevšečnosti po jemanju tega zdravila.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Vanja

Spoštovani,

bolečina po vstavitvi vaginalne globule je lahko posledica mehanske poškodbe (odrgnjenja stene, če bi bila v nožnici ranica, če bi se globula obrnila in pri vašem gibu stisnila kakšno bolečo strukturo ipd.). Še posebej, ker ste bili tudi v času pričakovane krvavitve, pa ne moremo vedeti, ali bi do bolečine in krvavitve prišlo tudi sicer, če globul sploh ne bi uporabljali. Če je bolečina minila in če je krvavitev v okviru pričakovane mesečne krvavitve, vam verjetno ni hudega in počakajte na pregled.
Jemanje kontracepcijskih tablet ne vpliva na kakršno koli reakcijo na Betadine. Če vas je po vstavitvi svečke tako bolelo, ste pa naredili čisto prav, da ste nehali. Kaj več pa se bo dalo povedati ob pregledu.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani!
Prosim Vas za pomoč. Gre namreč za glivično vnetje nožnice in to kronično. Dogaja se mi že toliko let, da tudi štejem ne več, poleg tega sem imela že vrsto ginekoloških operacij. Stara sem 46 let, mene še ni na vidiku, tako je nazadnje rekel moj ginekolog. Zadnja operacija je bila septembra lansko leto, ker so mi odstranili desni jajčnik zaradi tumorja, ki pa ga na uz ni bilo opaziti. Od leta 1992 se zdravim na ginekološki kliniki, odstranjeno pa je že skoraj vse, ostal je le levi jajčnik. Ugotovljena pa je tudi endometrioza. Poleg tega pa imam tudi kronično vnetje nožnice. Svečke canesten, pa mazilo canesten, pa diflucan in še nekaj drugih vrst vaginalet sem poskušala, vse brez uspeha. Sedaj mi je ginekolog predpisal Betadine globule. Ko sem nazadnje imela vnetje, vedno gre za glivično okužbo, mi je z vijolično tekočino spral nožnico. Po tem spiranju je bilo do sedaj najdaljši premor, ko sem bila brez težav. Sedaj pa spet glivice. Berem o teh globulah, da jih ženske ne prenašajo in da jih peče. Mene peče že zdaj ( brez njih). Druga stvar kar me skrbi, da naj ne bi dajala si v nožnico to globulo, ker imam od rojstva težave s ščitnico, ki pa mi v zadnjem letu povzroča več težav, kot prej v celem življenju. Gre za hipotirozo, a ker so mi očitno predozirali eutirox, je zgledalo kot da gre za hipertirozo.
Upam da je tale dopis razumljiv in da mi boste znali pomagati z kakim nasvetom.
Hvala Vam že vnaprej.

Spoštovani,

vijolična tekočina, ki vam je najbolj pomagala, je bila verjetno raztopina gencijan vijolične – to je lokalni antiseptik. Tudi Betadine vsebuje lokalni antiseptik (ki je sicer drugačen), verjetno vam ga je ginekolog predpisal prav zaradi tega. Betadine vsebuje jod, ki teoretično lahko poslabša težave pri hipertirozi, vendar pa – če imate sedaj urejeno hipotirozo – težav pri vas ne bi smelo biti. Če ste v dvomu, kako “urejena” je vaša ščitnica in ali globule smete uporabljati, vprašajte svojega tireologa.

Lokalni antiseptiki res razmeroma pogosto pečejo in če vas peče že tako ali tako, je čisto mogoče, da vas bo po antiseptiku začasno peklo še bolj. Ker pa gre za terapevtski ukrep in če vam je ginekolog svečke predpisal pred kratkim, potem ko je ocenil stanje, se vam verjetno splača poizkusiti.

Pri dolgotrajnejših težavah je vsekakor potrebno določiti tudi vrsto glive, ki povzroča težave (ni vedno Candida albicans, lahko so druge kvasovke, ki so odporne na običajne antimikotike). Če gre za glivo, ki je občutljiva na npr. flukonazol (Diflucan), pa je morda potrebno dolgotrajnejše zdravljenje s tabletami in ne le enkratni odmerek, kot ga dajemo pri nezapleteni kandidiazi.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani!

Sem v 15.tednu nosečnosti in pred kratkim sem opazila močnejši izcedek, svetlo rumene barve z neprijetnim vonjem (srbečice ali pekočega občutka nimam).
(Omeniti moram, da sem zmeraj imela kar močan izcedek iz nožnice pa tudi glivična vnetja nožnice so se mi v zadnjih dveh letih pojavila nekajkrat na leto).
Ginekologinja mi je, po omenjeni težavi in ginekološkem pregledu, predpisala Betadine globule. Včeraj sem si vstavila prvo, vendar me rahlo skrbi, ker v navodilih piše, da lahko zdravljenje s tem zdravilom škodi plodu. Zdravnica mi je tudi dejala, da jih lahko jemljem 7 lahko pa tudi 14 dni.
Kakšno je vaše mnenje oz. izkušnje tovrstnega zdravljenja vnetja nožnice med nosečnostjo in trajanje zdravljenja, saj ne bi rada zdravila uporabljala več kot je potrebno in s tem škodila plodu.

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam,

Anja

Spoštovani,

pri praktično nobenem zdravilu ni bilo študij na nosečnicah, zato v vseh navodilih pavšalno odsvetujejo terapijo v nosečnosti. Najbolj občutljivo obdobje nosečnosti je 8.-12. teden, ko poteka razvoj organov (organogeneza). Takrat smo res zelo previdni in se obnašamo pri zdravilih zelo konzervativno. Ko se to obdobje konča, smo bistveno bolj varni. Če nosečnica potrebuje zdravilo, ji ga njen zdravnik predpiše na osnovi svojih izkušenj in običajne prakse med ginekologi. Sama nosečnic ne zdravim, na tem področju povsem zaupam ginekologom.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Živjo!

Stara sem 21 let. Že 4 leta nazaj mi je ginekolog zaradi glivičnega vnetja prvic predpisal vaginalne svečke (bele barve – imena ne vem več). Mazala sem si tudi s kremo canesten,saj sem imela tudi močno srbečico na zunanjem delu spolovil. Ko se mi je spet pojavila močnejša okužba, mi je ginekolog spet predpisal isto zdravilo.

Predkratkim pa mi je predpisal BETADINE vaginalne globule. Prva dva dni zdravljenja me je nekaj minut močno srbelo (najbrž zato,ker si nisem vstavila dovolj globoko). Eno jutro (po petih dneh jemanja) me je močno bolelo v spodnjem delu trebuha. Naslednje jutro, ko sem si hotela pod tušem umiti nožnico, je bila čisto skrčena. Po 10 dneh (vaginalnih globul je v škatlji 14) sem končala z zdravljenjem, saj me pri spolnem odnosu, ko hočem parner vstaviti penis noter, zelo peče (ko se nožnica navlaži je vredu).

Zdaj je minilo že 5 dni odkar se ne zdravim več z BETADINE vaginalnimi globulami, in nožnica je še vedno precej skrčena, in mi dela probleme pri spolnih odnosih. V navodilih nikjer ne piše, da je lahko tudi to stranski učinek, zato me zanima vaše mnenje? Po kolikšnem času bi bilo dobro obiskati ginekologa, če se to ne bo uredilo?

Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor!

LP eejaa

Spoštovani,

svečke Betadine vsebujejo jod, ki je razmeroma pogost kontaktni alergen. Možno je, da ste na jod ali na katero drugo učinkovino v svečkah alergični ali pa da je prišlo do vnetja zaradi draženja brez alergije. Težave bi se morale urediti v 2-3 tednih po prenehanju terapije. Če so hude, pa lahko obiščete zdravnika, ki vam bo predpisal zdravilo (lokalno protivnetno zdravilo), ki bo težave ublažilo in skrajšalo.

Lep pozdrav

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

New Report

Close