Beta blokatorji pri migreni
Rada bi izvedela, kako se odražajo beta blokatorji pri zdravljenju migrene. Do sedaj sem zasledila zdravljenje z le-temi samo za srce. Sama namreč že nekaj časa trpim za migreno in bi rada vedela malo več kako to deluje oz. če je učinkovito, kakšni so možni stranski učinki in koliko časa se ta zdravila jemlje.
Spoštovana!
Beta blokerji, ali kot jih imenujemo tudi beta adrenergični zaviralci so zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje srčnih bolezni, včasih pa tudi za zdravljenje drugih motenj. Predvsem se uporabljajo za zdravljenje angine pektoris, zvišanega krvnega tlaka in nekaterih motenj srčnega ritma.
Včasih pa pridejo ta zdravila v poštev tudi za preprečevanje migrenskih glavobolov. Vendar pa moram poudariti, da v tem primeru to niso zdravila prvega izbora. Zdravniki se zanje odločijo v primeru, če se napadi migrene pojavljajo več kot enkrat na mesec in ko so že preizkusili zdravljenje z blagimi in močnejšimi analgetiki in s kombinacijo zdravil, ki preprečujejo bruhanje.
Beta adrenergični zaviralci so zdravila, katerih uporaba mora biti strogo nadzorovana. Poseganje po njih na lastno odgovornost je lahko usodno za bolnike, zlasti še, ko gre za indikacijsko področje (migrene), ki ni v podatkih o zdravilu niti natančno določeno. Pri tem mislim na indikacije, ki so navedene v navodilu za uporabo zdravila. Zdravil, ki delujejo zaviralno na receptorje beta je veliko in pri nobenem od njih se izrecno ne omenja preprečevanje migrenskih napadov. Neželeni učinki teh zdravil so dokaj resni in se ne nanašajo samo na motnje v prebavnem traktu, utrujenost in omotico. Povzročijo lahko tudi prevelik padec krvnega tlaka, bradikardijo, pri občutljivih bolnikih srčni blok, povišanje jetrnih encimov v krvi, poslabšanje nekaterih kožnih bolezni (psoriaze), bronhospazem pri astmatikih, suhe oči,…
Zato res ni odveč opozorilo, da je potrebno natančno upoštevati zdravnikovo navodilo pri njihovi uporabi.
Svetujem Vam, da se o preprečevanju migrenskih napadov resno posvetujete s svojim zdravnikom, mu zaupate in si na noben način sami ne ordinirate nobenega od teh zdravil, če Vam slučajno nekontrolirano pride v roke.
Želim Vam čim manj težav in lepo poletje.
Lep pozdrav!
Najprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Teh zdravil nisem mislila jemati sama brez posveta z zdravnikom, ravno nasprotno!
Bila sem v Kliničnem centru pri nevrologinji v ambulanti za glavobole in mi je ona predlagala, da bi mogoče začela s terapijo s temi zdravili. Preden pa se za to odločiva, mi je naročila, naj izpolnjujem dnevnik migrenskih napadov in naj po šestih mesecih pridem nazaj in bo ona, na podlagi mojih zapisov, odločila ali je to zdravljenje primerno zame ali ne.
Glede na to, da se mi glavoboli pojavljajo že zelo pogosto (1x na teden) in je posledično tudi jemanje analgetikov zelo pogosto in me zaradi tega sedaj boli še želodec, sem pomislila, da bi bilo mogoče takšno zdravljenje manj škodljivo kot pa takšna količina analgetikov (ki sedaj že ne delujejo več tako učinkovito kot so na začetku jemanja…).
Nevrologinja pa mi je takrat predpisala Relpax 40mg (eletriptan), ker mi sumatriptan – razpršilo za v nos – ni pomagalo. Relpax pa vzamem le pri najhujših napadih (kar se mi je zgodilo včeraj: najprej sem vzela 2 tbl Panadol extra ; bolečina se je umirila (ni pojenjala!) a se je po nekaj urah ponovno začela stopnjevati in sem zato vzela Relpax, ki je po poldrugi uri bolečino popolnoma odpravil).
Spoštovana gospa!
Tudi Vam hvala za odgovor. Čeprav mi je zelo žal, da imate težave, me je vseeno pomiril glede obravnave Vaše bolezni. Menim, da se je Vaša zdravnica glede nadaljnega zdravljenja pravilno odločila. Verjetno pa jo boste morali obiskati prej kot čez 6 mesecev, če se bodo glavoboli tako stopnjevali. Glede neželenih učinkov analgetikov pa delim mnenje z Vami.
Upam, da boste z novo terapijo zadovoljni in, da Vam bo olajšala življenje.
Želim Vam čim manj težav in lepo poletje.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.