Najdi forum

Berodual

Pozdravljeni,

moj dedek ima KOPB (3. stopnja), dvakrat v tem letu je bil zaradi pljučnice hospitaliziran na infekcijskem oddelku. Do prve hospitalizacije je bil kadilec, nato je na srečo popolnoma opustil kajenje. Predpisana zdravila: Seretide 2 x 2 vpiha dnevno, Spiriva zjutraj in Berodual po potrebi. Problem je, ker Berodual porabi prehitro. V navodilih piše, da lahko največ 8x na dan, kar bi, če je 200 odmerkov, zadostovalo za 25 dni. On to porabi v približno 15-ih dneh in ker mu zadnje čase predpiše samo 1 škatlico, imamo kar problem, da mu pravočasno zagotovimo zdravilo. Obstaja kaj bolj učinkovitega, ali bi moral ponovno do specialista, kaj nam svetujete?
Najlepša hvala za vaš odgovor.

Spoštovana,

nenavadno velika potreba po berodualu morda govori za pridruženo astmo. Ali pa pridruženo srčno popuščanje, ki se seveda kaže s težko sapo in vaš dedek ob tem vzame Berodual.
Morda bi Seretide zamenjali z Onbrezom. Ali celo dodali retardni teofilin. Dedek bi moral izvajati respiratorno rehabilitacijo. Ali bi morda potreboval dodani kisik? Včasih so na mestu celo kiruški posegi na pljučih (zmanjšanje volumna, odstranitev emfizemske bule).
Ali dedek izpolnjuje vprašalnik CAT?
Skratka, dedek mora iti na ponovni pregled k specialistu pulmologu, saj je njegova bolezen neurejena.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close