Bernski Planšarski pes
Ampak res, namesto da se tukaj pri najbolj naravnih rečeh spušča v filozofske razprave. Dej, hribi, posodi mu svojo izkaznico za NUK, tudi klimo imajo.
Pri potepuških psih noben razploda ne kontrolira pa nisem videl, da bi se jih cela kardela potikala naokoli, pri domačih je pa razlog precej bolj praktičen in nima veze s kinoligijo, folk pač ne dovoli, da bi vsak cucek njihovo psico naskakoval, ker je s tem pol ful dela. tako da, neke pasje explozije ni na vidiku v nobenem primeru.
lp ajs
Potepuške pse v kratkem popakirajo tisti iz Društva za zaščito živali v pasje azile. Ljudje npr. vidijo, da se nek pes nekaj dni motovili okoli nekega bloka in pokličejo društvo, ki ga pride pobasat, da oglas, če je pes izgubljen, če je zapuščen ga razglistijo, po potrebi sterilizirajo ali kastrirajo, nahranijo, če je zelo bolan uspavajo in čakajo, da ga pride kdo posvojit. To je edini razlog, zakaj nisi videl hord potepuških psov po mestih in vaseh. Prejšnji teden sem recimo jaz lastnoročno peljala tri mlade kužke, ki so bili vrženi iz avta in so se potikali po cesti, v azil. Ne moreš si misliti, koliko je tega poleti, ko ljudje enostavno odvržejo žival ali leglo preden gredo na dopust. Pri nas je ogromno Italijanov, ki to počenjajo, ko prečkajo mejo.
Še dobro, da so pred par leti začeli vstavljati čipe psom za vrat, tako da za vsakega psa, ki ima manj kot 3 leta in je prijavljen pri območni veterinarski enoti, lahko ugotovijo, kdo je njegov lastnik, če se izgubi ali ga lastnik zavrže.
Torej nadzor, dragi moj, obstaja in samo zato ti ne vidiš okoli hord potepuških živali. Ker so ljudje, ki se s tem prostovoljno ukvarjajo.
Še link, malo starejši sicer, ampak lahko vidiš, da so ljudje, ki prevzamejo stvari v svoje roke:
Ok, samo malo si zgrešila temo. Če jih ljudje vržejo iz avta ni isto kot, če potepuška psička skoti 6 ta malih in ti potem vsak svojih 6 ko zrastejo itd…
lp ajs
Res ne vem, o čemu ti to. Če jih ljudje vržejo iz avta in če ne bi zanje nihče poskrbel, bi postali potepuški psi in bi seveda kotili 6 mladičev in ti mladiči potem spet svojih 6 ecc. ecc. In potem bi en ajs na poti na faks prosvetljeno ugotovil: “O, madona, zadnje cajte je pa kar nekaj teh potepuških psov po mestu. Pa kaj nihče tega ne nadzira, džizs.”
Jaz mislim, da bi lahko bila kastracija/sterilizacija malo cenejša, tako za pse kot za mačke in bi ljudje to uredili, ker mislim, da se jih veliko s tem obremenjuje – zavrženost živali, je tako velika, da je skoraj neverjetno, to pa samo zato, ker je vet oskrba zelo zelo draga.
Jaz recimo, moj mackon je alergicen na klope, skoraj vsak mesec ga moram zato vozit po “pikeca” in je to 8.000sit… + ostalo…
Recimo na Švedskem imajo to zelo lepo urejeno. Seveda so mešančki, ampak tudi mešančke nadzorujejo,. morajo biti praijavljeni, čiprirani in zavedeni.
Zelo lepo imajo poskrblejno za rodovniško rejo…
Skoraj ne potrebujejo zavetišč.
Pri nas pa je skoraj več potepuških spov (brezdomnih) kot pa tistih, ki imajo lepe domove.
Samo zato sem jaz proti šteparjem-ki jim gre samo za denar (mucke oddajo pri slabih 2 mesecih starosti), da se mama muca spet goni čimprej in spet je tukaj novo leglo-muca pa shirana!
Ne moreš imet mladičkov samo zato, ker ti je misel na to všeč..
Samo zaradi tege menim, da bi se na tem področju moralo nekaj ukrenit, ker to kaj vsak dan preberem in vidim, na raznih živalskih forumih in po cesti je res že žalost. Muck povoženih, bolanih, zavrženih psov – shirani ali poškodovani!
Zato se it neko rejo brez da si osveščen in malo prodajaz živali ni prau!
Se mi ne da več s tabo ubadat “babica vseznalka”
ne rabim hribucove, imam svojo – “vseznalka”
Tisti pes na linku, ki si mi ga dala je bil že na pol hin, ko ga je punca pobrala. Tebi pa izgleda, da se je ravno pripravljal za očetovstvo ali pa je bila bolj švoh zato, ker je bila breja (se ne spomnim več ali je šlo za psa ali psičko) :)) ?
lp ajs
Ma spet sereš, a misliš, da se shirani psi ne parijo? Hehe, še bolj kot lepi, zrihtani in nafutrani psi, ki imajo lastnike (ker tisti jih peljejo parit samo ko hočejo leglo, same okrog tavat jih pa ne pustijo). Samo poglej države tretjega sveta, saj drugega ne delajo kot froce, ki jih potem ne morejo nahraniti. Tako je to, dragi moj. Psičke, ki jih kakšen najditelj pripelje v azil, so pa skoraj vse po vrsti breje.
Pa le čevlje sodi naj kopitar, no….Sploh pa, če zgrešiš poanto, vsaj priznaj. Mislim, jasno je menda, da bi se psi in mačke namnožili čez vse možne meje, če jih nihče ne bi nadzoroval in bi jih pustili lepo pri miru. Pridi v kamp Adria kakšno zimo, vsakič je tam po poletju, ko jih ljudje v kampu kar pustijo, kakšnih 30 do 40 mačk, ki so se v nekaj mesecih še namnožile (nekoč sem jih hodila celo hranit), nekako februarja pa jih pride lovsko društvo kar pobit, če jih prej ne poberejo ljudje iz azila. Saj so vse suhe in koščene, ampak mladičev je pa vedno več.
Hehe, seveda se ti ne da, dedek senilni.:)
Najbrž si že pozabil, kaj si sploh hotel povedat. Midva bi bila super par, ti bi vsake toliko nekaj zaustil, pa potem zaprl usta ne da bi kaj povedal (tu in tam bi kakšno slikco pokazal), jaz bi pa odgovarjala na tvoja vprašanja.:) Totalno bi bila kompatibilna.
Spet mešaš hruške in jabolka in pse in mačke in solato, ker ti tako paše. Ne vem od kje si privlekla mačke sedaj, ki so precej bolj samostojni od psov, lahko ti povem da se izpuščeni ali pa pobegli papagaji za razliko od mačk zelo težko razmnožujejo na prostosti :)) najbrž, ker jih tvoje številne mačke prej pojedo…al kaj. V glavnem, kakšen je vir na podlagi katerega trdiš, da so skoraj vse potepuške psičke breje :)) e?
lp ajs
Hehe, ma ne, če boš ful senilen, se ne boš niti spomnil več zakaj ti grem na živce oz. da ti sploh grem.
Moj osebni vir, sem delala prostovoljno nekaj let pri obalnem društvu za zaščito živali in verjemi, vem.
Na podlagi česa si pa ti prepričan, da psi ne morejo preživeti v urbanem okolju, če se jih pusti brskati po smetnjakih, jim tu in tam kaj vržejo dobri ljudje ipd? Saj si menda že kdaj slišal, da je v preteklosti po mestih kolovratil tip, ki je slišal na ime konjederec in se je pozneje specializiral za potepuške pse. Ko so se namnožili, jih je polovil in jih pobil.
Zdaj se mi pa ne da več o tem razkladati, če meni ne verjameš, pojdi v prvo zavetišče za živali in se pozanimaj, koliko psov na mesec poberejo, koliko psičk je brejih in koliko jih potem sterilizirajo, očistijo in nahranijo. Verjetno ti bodo radi postregli s podatki. Ker tole je kot bi slepega hotela naučiti, da bi razločil barve z otipom.
P.S. In če bi celo kupila tvojo teorijo o tem, da bi vsi psi pocrkali, če bi jih pustili brez lastnikov, bi pač okoli videval kolonije potepuških mačk – pa praviš, da jih ni. Najbrž ne zaradi tega, ker jih ne more biti, ampak ker tako ali drugače kdo za njih poskrbi -ali “poskrbi”.
Zdaj pa pejd pod tuš, ker si začel že oreng bluzit o stvareh, ki jih sploh ne poznaš, ne teoretično ne praktično.:)
Samo še tole, glede na to, da meni očitno ne verjameš:
sam ti pa tut ne znaš nehat. kok si pa star d nč ne štekaš?
js sm tut dvakrt klicu une iz društva k se je en pes potikal okol bajte dva dni. če neb noben klicou bi blo psov kokr hočeš okol. a s tok butast d tega ne zaštekaš al hočeš sam na vsako silo met prou.
Mah ne, ne bodi toliko neprizanesljiv. Ajs samo mene mal heca, če bi to isto kar sem napisala jaz, napisal Don Tito, bi bil njegov komentar:
Forum je zaprt za komentiranje.