Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost Bernski Planšarski pes

Bernski Planšarski pes

Tajči poglej vse to kar si napisala, ni popolnoma res.

Prijava legla na Kinološki zvezi ni draga…

Plača se nekaj malega letno, ne vem več koliko, ker starši to urejajo, vem pa da ni dosti.

Naskok psa se plača z enim mladičem ali pa v denarju in to toliko koliko stane mladiček, to se zmeniš prej, že pred naskokom in se napiše pogodba.

Tipičnost pasme pa ne moreš dobit, če pes nima rodovnika.
Mešanci so pa zato, ker ne poznaš njihovih prednikov. O čistokrvnosti in pristnosti oz. tipičnem predstavniku pasme lahko govorimo takrat, ko je za 4-6 legel nazaj preverjeno potomstvo… Pes mora bit za razplod ocenjen Odlično ali dobro+… Tolerirajo se majhne stvari.
NPR. Pri moji višavki, da ima strme zadnje nogice – to je lepotno, pač pariš z samcem, ki nima strmih…

Ne tolerirajo se stavri kot so: dispalzije kolkov, mrene na očeh, prehitro izpadanje zobov(tipično za določene pasme) prevelika/ premala ušesa prav tako rep…

Gre tudi za karakter. Ne bom se spuščala v podorbnosti kot kaj za vraga so storili z MALTEŽANI! Groza in žalost.

Poleg tega s tem, da podpiramo legla, ki niso prijavljena Kinološki zvezi… Samo zavestno uničujemo pristnost pasme in podpiramo črno rejo – “šteparje” ki jim gre za zaslužek. Pač psa prodajo od 50-100 sit manj, samo da ne govorimo kakšnega. Psico parijo z vsako drugo ali tretjo gonitvijo, da se izčrpa potem pa jo ubijejo ali vržejo v kak jarek. Polno takih je v zavetiščih, zadnje čase največ pitbullk ali staffordk… In polno je njihovih mladičev, ki pri 2 letih ne morejo več hodit ali so škrbasti… Potem ljudje nočejo dat za veta (ker pač se jim ne zdi vredno) in psi spet končajo na cesti ali ubiti!

No to je to, za kaj taksna nenadzirana reja ni OK, in zakaj se ne sme vska z njo ukvarjat.. ampak to prepustimo ljudem, ki jim ni zal vsakega tolara, ki se spoznajo na stavri in se s tem bavijo tako kot je treba!

p.s. aja pa rodovnik nima nobene veze z tekomovanji ali vzrejo, ampak z zdravjem. Če pa res hočete prišparat in hočete samo ljubljenčka (to so tako vsi rodovnik ali brez) pa poiščite kakšnega mešančka (jih je koliko hočeš) in še vedno se bodo dogajali upssi -ko pač pobegnejo in pridejo breje kot pa “kao imam čistokrvnega ampak nima rodovnika”
res še 1x RODOVNIM NIMA VEZE Z TEKOMOVANJI IN VZREJO!!!!

p.s. ja pa to, da mešanči tako niso bolani je tudi pomota. ke rvelika večina, ki ima mešančka ga je dobila zastonj, in se pač ne ukvarjajo niso tako poozrni na njegoivo zdravstveno stanje kot pa na stanje psa za katerega so odšteli 200.000 sit, zato ponavadi sploh ne opazijo, da je pes bolan.. Videla sem že marsikaj!

Tako,da matejka ne mo, da sta bila oba Brenska plašarja, saj ne veš kaj so bili njihovi starši… in starši staršev, ne veš kaj so dedne bolezni – če jih imajo. Si še samo ena tistih, ki uničuje pristnost pasme samo zato, ker ti je pač nevem fajn imet mladičke doma…

********************************************* We all know that cats rule the world!

Maja, prodaje na črno, zaradi takih ali drugačnih razlogov, bodo vedno, pa če se mi postavljamo na trepalnice. Tako pri psih kot pri vsem ostalem. Zakaj ljudje parijo pse brez dovoljenja Kinološke zveze? Prvič zaradi financ in drugič, ker se jim s tem ne da ubadati. Je namreč veliko več kot samo prijava legla, pred načrtovanjem parjenja moraš psu slikati kolke (plačljivo), narediti zdravniški pregled (plačljivo), naskok plačaš pač tako, kot se zmeniš z lastnikom psice (lahko je mladič, lahko denar), prijava legla (plačljivo), prihod članov kinološke zveze, da ugotovijo ustreznost bivalnih pogojev, zdravniški pregled vsakega mladiča (plačljivo), cepljenje (plačljivo), izdaja rodovnikov za vsakega mladiča(plačljiva)… Seveda se vse skupaj še vedno splača, če imaš pasmo, za katero se pri prodaji kar veliko zaračuna, če pa imaš psičke npr. nemškega ovčarja, kjer eden stane 20 jurjev, se zadeva skoraj več ne izide oz. ti ostane res minimalno. In nekaterim se s tem pač ne da ubadati, pa vseeno peljejo svojega psa parit k drugemu psu iste pasme – samo brez Kinološke zveze.

Praviš, da ni prav, najbrž ni, ampak še marsikaj na tem svetu ni prav, pa bo vseeno tako ostalo dokler bodo obstajali tisti, ki bodo pripravljeni to kupovati. In navadnemu nepoznavalcu se zdi popolnoma brez veze odšteti npr. 250 jurjev za VŠPP, ko lahko istega (za njegove pojme) dobi za 20 jurjev ali celo zastonj.

Praviš, da rodovnik nima zveze s tekomovanji in vzrejo. Ne vem, kaj misliš s tem. Če hočeš vzrejati po pravilih Kinološke zveze ali če hočeš psa voditi na tekmovanja, mora imeti rodovnik. Rodovnik pa dobi, če sta tudi oba njegova starša z rodovnikom in če parjenje pač prijaviš. Osebno poznam primer, ko sta bila oba rodovniška psa parjena brez prijave Kinološki zvezi, leglo pa je bilo prodano za manj denarja kot če bi zadevo prijavili, vendar so prodali vse. Mladiči pa so bili enako zdravi kot če bi jih prijavili in bi imeli rodovnik.

Če mene vprašaš, ne zagovarjam take prodaje na črno, sama imam psa z rodovnikom, za katerega sem odštela kar lepo vsoto. Sem tudi proti paritvam na lastno pest in vzreji mladičev na črno ter preprodaji. Ampak te stvari se pač dogajajo in se tudi bodo. Kljub jezi vzrediteljev.

Tejči, vzrejamo višavce… Tako, da vem kako gre, kaj je treba plačat in podobno 🙂

Vem, da je prodaja na črno in vedno bo.

Jaz samo pravim, da je bolano parit…pač pustit da se psa naskočita, potem mladiče vreč v en karton in jih potem oddat… Jaz tega ne podpiram in če se le da, osveščam o tem…
Večina že ve da bo imela s takšnim psom probleme…. Se jim ne da, potem pa naj ne.. in to prepustijo tistim, ko znajo s tem. Gre jim zato, ker pač hočejo imet malde kužiuje doma – to je bolano!!

Napisal je nekdo, da ne rabi rodovnika saj ne bo vozil na razsatve – zato sem napisala, da rodovnik ni samo zato..

Ja niso prijavili na Kinološko, potem mene tudi ne briga kaj so psi kako so parjenji, zame so mešančki.. pa so lahko starši nevem kaj..

Nemški ovčar iz dobrega legla stane okoli 80.000 dit ne pa 20.000 – toliko stane pri šteperju.

Pa poznam kot sem ti rekla vse te zadeve, ker se ukvarjajo moji starši z vzrejo…

Valda so prodali vse, ker ljudi je enostavno naplahtat…

********************************************* We all know that cats rule the world!

wow ko sem to čital si ne morem da ne bi rekel – nacizem in čista rasa sploh ni tako daleč.

Zdaj pa za hec spremenite malo namesto pes – človek. Pa preberite večino vaših postov. Pa dobiš, da ima naš fantek malo nogice na X pa ga bomo parili s punčko ki ima bolj nogice na O pa bodo otroci s pravimi kolki z rodovnikom…..nagravžno! Oz. ta bo imel malo povešene oči in bo malenkost temnopolt, ker je bila babica v drugem kolenu kitajka, pradedek pa potomec mestica in kreolke. Raje ga kar pustimo v porodnišnici. Pa teta je bolehala za tumorjem na ledvicah, kar pomeni da ima naša hči preddispozicijo za parkinsonovo boleznijo. Jo dajmo raje uspavati, kot pa da širi nezdrave gene še dalje…

Mislim to načrtno vzrejanje psov, tekmovanja in črtenje mešancev je eno samo mučenje, segregacija in načrten genocid mešancev, četudi so to živali – vse skupaj zelo blizu enemu od najtemnejših poglavij v naši zgodovini. Pa fora je da je vsakemu kr ok. Sam da se postavi pred sosedi, da ima “čistokrvnega” Shar-peia za 500 EUR, ki je že zmagal na miljavžnt tekmovanjih – in zakaj? Ker pač ima 45. dlako na levem ušesu 34 cm oddaljeno od 3. blazinice zadnje leve tace.

Sick!

_________________________________ Inaction is a Weapon of Mass Destruction.

“Ja niso prijavili na Kinološko, potem mene tudi ne briga kaj so psi kako so parjenji, zame so mešančki.. pa so lahko starši nevem kaj..”

To je tako, kot bi rekla, da otrok ne bo zdrav in je zate črnček (mulat, rumenokožec…), čeprav je otrok belih staršev, če nima rojstnega lista. Zate so mešančki, ker nimajo štemplja od kinološke zveze, čeprav sta oba starša čistokrvna psa z rodovnikom. Jah, pač rini z glavo skozi zid, kaj ti morem.

Glede ostalega pa je brez veze, da tukaj mene prepričuješ, jaz sem že rekla, da imam psa z rodovnikom in da nikoli ne bi kupila takega brez. Ampak jaz sem jaz, drugi pa drugi.

Ma daj, no. Dejstvo je, da je manj dednih napak in bolezni, če se med seboj parijo psi različnih pasem ali ljudje iz različnih družin – narodnosti, ras… Ker se tako ne prenaša določena dedna napaka.

Nad mešančki nima nihče nobenih pripomb, taki psi so še najbolj zdravi. Hudo pa postane, če se brez nadzora parijo psi iste pasme in to ne glede na morebitne psihične lastnosti (popadljivost, agresivnost, napadalnost), kar se je zgodilo s tistimi psi, ki so pred časom napadli človeka v Ljubljani. Ženska je dala parit psico kljub očitnim znakom agresije in napadalnosti – na črno. Pri psih se to prenaša tudi na potomce, zato Kinološka zveza izloči iz vzreje pse, ki za razplod niso primerni, take pse se da sterilizirati. Tisti, ki pa imajo malo drugačne barve kot je predpisano za pasmo, pa se pač proda brez rodovnika.

Zato ne moreš primerjati ljudi in psov, kjer lahko zaradi napake pri vzreji pride do tragedij. Tudi displazija kolkov ali slepota in gluhota pri dalmatincih nista ravno lepotni napaki, zato je prav, da se take bolezni zajezijo, saj se pri psih prenašajo izredno hitro in pogosto, če ni nadzora nad vzrejo. Kaj bi torej ti predlagal? Naj se po svoje parijo in kotijo?- kdo bo pa vzel psa z displazijo ali slepega psa? Ti mogoče? Če bo tvoj otrok slep, ga boš pač ti redil in hranil in ga imel rad, ker je tvoj otrok. Kaj pa psa? Boš ti vzel slepega, gluhega, bolnega? Tudi ne moreš primerjati sterilizacije in kastracije psa s sterilizacijo pri človeku. Če za mladiče lastniki ne nameravajo poskrbeti, je edino pravilno, da se psico sterilizira. Ali pa bi raje videl kolonije brezdomnih, garjavih in bolnih psov po mestih in vaseh? Človek sam uravnava svoj razplod, pes tega ne zna, zato mora to zanj narediti človek, saj ni več pogojev za naravno življenje brezdomnih psov, ki bi živeli brez lastnikov v svojem naravnem okolju.

Tekmovanja pa so pač tekmovanja, dvomim, da gre za mučenje živali. Te živali so urejene, site, čiste, spedenane in ponavadi izrazito uživajo na tekmovanjih.

No saj edino mi ni jasno zakaj potem legla niso registrirali, če sta starša rodovniška in suer fajna. Splačalo bi se jim bolj.. Ponavadi legla ne prijavijo zato, ker vedno, da nekaj ni OK in bi na Kinološki ti pogruntali… Res brez veze…, ker je škoda, da tega ne nardijo, če sta pasma tipična predstavnika vrste..

No Don Tito, malo mone streljaš. No čeprav moj fant pravi skoraj isto kot ti 🙂
Ne moreš tega primerjat…

Pač še en vrtiček s svojimi malimi pravili, ki velikodušno obvaruje “neumne” navadne ljudi pred lastnimi napakami in zažene vik in krik, če se kdo hoče vmešat v to idilo :))
Še 6 ur, pol grem pa domov sexat. Na črno. :))

lp ajs

A sem tebe vprašal mogoče? Đizs.. :))

lp ajs

Kje ti vidiš načrtno črtanje, segregacijo in genocid mešančkov. daj no daj. še vedno dobijo mešančki dom. to da se jih pa veliko pobije ali pa jih pristane v zavetiščih pa ni posledica načrtnega genocida ampak ne vestnih lastnikov, ki jih ne pazijo svojih psih. ko pa je ta breja in ko pridejo mladički na svet, pa je najlažje to nadlogo pobiti ali pa jo vržt na cesto.

Pa tudi bolanih psov se v leglu ne pobija. fora je samo to, da ti spremljaš linijo psa in se probaš izognit temu da produciraš bolane pse, ki se potem celo zivljenje mucijo.

Aja pa ko smo že pri ženski, ki je imela bullmastife v ljubljani. ona je bila včasih priznana vzrediteljica bullmastifov in jih ni nič parila na črno. Problem teh psov je samo v vzgoji in ničemer drugem.

free love. power to the people(dogs). peace. oooohhmmmmmmmmm :))

lp ajs

blagor tebi ;), jaz bom stradal do petka :((

*Dir je kamjeje mjeto? Dir je biu?*

np, vsak ma svoje mnenje.

Že skozi zgodovino ves ta “blood-line control and s.h.i.t.” pri ljudeh, psih, mačkah, konjih, etc. še ni ničesar dobrega prinesel. Bolj skušaš kaj kontrolirat in spravljat v neke okvire, bolj se ti tisto izmika in uhaja nadzoru – že “zakon mokre žajfe” je tak.

Pri ljudeh ne gre toliko za povešene joške in plešavost, ampak je nekaterim rodovnik pomemben zaradi drugih stvari, saj ne gre le za enkratno parjenje in skrb o lepoti potomcev kot pri živalih, ampak za ustvarjanje primernih širše družinskih odnosov in umeščenost v družbo.

Na prvem zmenku mi je nekoč en tip sicer priznal, da je ena čist navadna tuna, vendar iz dobre familije, iz žepa potegnil značko in certifikat v neizpodbiten dokaz, in me po tem, ko je ugotovil, da nimam ustreznega pedigreja, brcnil v rit.

75C napisal:

> saj ne gre le za enkratno parjenje in skrb o lepoti potomcev kot pri
> živalih…

ja..sam v končni fazi je pa to to :)))

lp ajs

Filozofsko in teoretično gledano imaš seveda prav. Ampak teorija je eno, praksa drugo. In če bi pri psih razplod dovoljevali kar vse povprek in ga ne nadzirali, bi ti sedaj lahko dobil zelo dobro plačani poklic iztrebljevalca potepuških psov in mačk, ker bi bili vsepovsod. Bolj humano bi bilo torej vse tiste množice psov in mačk, nespravljenih v okvirje po tvoje fašistoidnega genocidnega omejevanja, pobiti, kot pa že prej poskrbeti, da se sploh ne skotijo.

Predvidevam seveda, da doma nimaš nobenega primerka slepih, gluhih, mešanih, displastičnih psov, ki so jim dali to možnost, da se nenadzirano parijo.

Govoriš torej čisto teoretično in v tem primeru čisto mimo.

Ja, pa še nekaj: tudi človeške zarodke splavijo, če so bolni, s kromosomskimi motnjami, dednimi napakami… Obstajajo genetske posvetovalnice, kamor hodijo ljudje, ki imajo dedne napake in imajo potem nosečnost pod kontrolo. Če se ugotovi napaka, splavijo. Brez skrbi, da se tudi tu dogaja kontrola, samo da pač pobijejo že zarodke, ne pa kot Hitler, ki je pobijal kar ljudi. O razliki pa se lahko debatira.

Lej na tem svetu itak ni nič idealno, vse skupaj je eno samo tehtanje in delanje kompromisov, frajer si če ti rata pravo ravnotežje v lajfu. Enako pač velja tudi za to temo moraliziranja okrog pasje/mačjega nacizma.

Zanimivo, a ti najprej vedno nekaj predvidevaš, potem pa že kar tisto veš?….to ti je neka nova znanost al kaj?

Mi je zelo žal, če sem napačno predvidevala. Če si kakšna moška izvedba Milene Močivnik in imaš doma pasje zavetišče za bolne, ogrožene in zavrževe živali se ti globoko opravičujem za svoja predvidevanja.

Pravo ravnotežje v lajfu, ki ga ima posameznik bolj ali manj optimalo izvedenega, pa nima prav dosti skupnega s tvojim moraliziranjem glede mačjega/pasjega nacizma. Dejstvo je, da smo pač ljudje zadolženi za nego, vzgojo in prehrano psov in da te živali niso odvisne same od sebe, zato pač moramo skrbeti tudi za njihov razplod, za to, da se ne kotijo preveč napadalne ali bolne živali, ki jih nihče ne bi hotel posvojiti in da je njihovo kotenje vsaj približno pod nadzorom. Vse to je čisto realno, se dogaja tukaj in sedaj in nima nobene zveze s tvojim teoretiziranjem o nekih kvazi nacističnih metodah vzreje psov, ki jih reveže ne pustijo, da bi sami uravnavali svoja rojstva.

Skratka, ne bluzi.

Ja Don Tito, raje pojdi in preberi kako knjigo!

*Dir je kamjeje mjeto? Dir je biu?*

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close