Bernski planšarski pes
Jaz imam bernca že 9 let…. karakterno so the best kužiji…. znajo čuvat (če je treba), drugače so pa ta pravi mucki… jaz ne mislim nikoli zamenjati pasme:))))
Želim ti veliko veselja z novim kužijem!!!!
PS: upam, da mu boste omogočili čim več kontaktov z družinskimi člani…. po moje bernci niso čist ta pravi, če imajo premalo kontaktov z ljudmi.
Cao
Karin, a ima tvoj kuža že kakšne starostne težave? mnogo literature sem prebrala o BPP, na to pa nisem bila pozorna. Mi lahko priporočiš še kakšno uporabno spletno stran o teh psih?
Glede stikov z druž. člani pa si lahko brez skrbi. Imamo dve punčki (5 let in 2 leti), ki sta totalno znoreli od veselja, ko sta ga zagledali. Danes sta ga že peljali na krajši sprehod okrog hiše, da sta mu pokazali, kje je njegov teren. Je pa včeraj že taščine mačehe degustiral. Mmm, so mu teknile.
Prej pa smo imeli kraškega ovčarja. Bil je star 9 let in je nesrečno končal pod vlakom. Zmotila ga je vlakova sirena in je začel begati sem ter tja in končal pod vlakom. Joj, kako smo jokali. Zdaj pa nas je že ta mali Val potolažil. Res je lep pes.
Lep dan želim
deka
Dosti podatkov lahko dobiš na spletni strani od SKBPP (to kratico vtipkaj in boš dobila spletno stran od društva berncev).
Kar se pa zdravja tiče ti v bistvu ne morem nič vzpodbudnega povedati. To je že “moj” 4 bernc (niso vsi pri meni doma :)))…… dva sta bila operirana na komolcih (sklepna miš), en ima displazijo, pri dveh letih smo ga morali kastrirati zaradi problemov s prostato…….
Moj sosed pa ima bernca pri 8 letih cisto zdravega…. skratka držim pesti za tvojega Vala.
Vse kar lahko narediš je, da ga ne zrediš preveč (zeeeelo radi jejo) in da paziš na gibanje do cca. 2 let (ne pretiravajte).
The best kombinacijo imate…. mali otroci in kosmati velikan z mehkim srcem :)))) Pri nas sicer še nimamo otrok, ampak ti moram povedat, da kužiju čisto zaupam če pridejo otroci na obisk…. ko jih ima dosti se sam umakne… še nikoli ni niti čudno pogledal otroka, čeprav je le-ta že 1 uro na njemu ležal :)))
Spet sem se razpisala….. tako je zmeraj če o kužijih govorim:)))
Cao
Razmišljamo o nakupu bernca, pa mi je neka znanka povedala, da so poudarjeno problemi dispanzije v Sloveniji prisotni zato, ker uradna linija vzrediteljev vztraja na razplodu staršev, ki so na zgornji višinski meji pasme. Zato so rodovniški berniji v povprečju za 5-7 cm višji, kot pa je to povprečje drugod po svetu. Posledično so zato pritiski na nožne sklepe večji, prihaja pa tudi do deformacij hrbta.
Pa me malo zanima koliko je resnice v tem. Po mojih do sedanjih, če se lahko tako izrazim, raziskavah, je dispanzija kolkov bolj prisotna pri rodovniških kot pa pri nerodovniških berncih.
Torej gre samo za moje razmišljanje in laično preverjanje, ne bi pa želela širiti na okoli nepreverjenih informacij.
Hja, bernčki so tako kot mnogo “velikih” pasem nagnjeni k displaziji. Pri rodovniških psih je vsaj ta plus, če se lahko tako izrazim, da so (potencialni) starši s previsoko stopnjo displazije, izločeni iz vzreje. In ti se potem razmnožujejo nekontrolirano, kar pa pomeni še večjo nevarnost pri nerodovniških mladičih.
Bi pa jaz prej prisegla na vpliv neprimerne prehrane (briketirana in konzervirana hrana) in dodatkov (kalcij) ter nezadostno znanje novih lastnikov, kar se tiče gibanja in oskrbe, kot pa na vpliv višine psov.
Ampak to je samo moje mnenje. Tudi laično.
Lp, Yo
Jaz bom pa takole povedala; ta zadnjega bernčka smo čakali dve leti, zaradi že omenjenih razlogov smo hoteli, da imata starša dobre kolke (0) in komolce. Na žalost pri nas še ni obvezno slikanje komolcev, tako, da ima oče 0 kolke in komolce, mama pa samo kolke. Rezultat: kuža je bil pri enem letu operiran na komolcu…. njegov brat pa tudi (tako sem slišala).
Odločila sem se, da grem po naslednjega bernca v Švico (če bom še kdaj kupovala)… bomo videli če bo kaj bolje.
Verjetno vam ni jasno kako da še vztrajam pri pasmi s katero imam toliko problemov :)))…… ko imaš enkrat bernca si “zaljubljen” v to pasmo za celo življenje…. po moje :)))
Lep dan
Yo,
ker sem članica, oziroma bolj redna bralka tega foruma že precej časa, nekako vem kakšno je tvoje mnenje o razplodu nerodovniških čistokrvnih pasem. In načeloma se strinjam s teboj.
Vendar pa moraš tudi ti priznati, da se je s pojavom društev za različne pasme tudi pri nas pojavilo insajderstvo; ali po domače – da se “našim” včasih malo zamiži pri vzrejnih pregledih. Pa sem se spraševala, če je enaka praksa tudi pri berncih – to bi namreč razložilo njihove kolčne in komolčne tegobe (oziroma v oči bijoče tegobe, ki so precej nad povprečjem glede na te probleme drugod)
Poudarjam – sem zgolj laik, ki veliko sprašuje in se trudi misliti z lastno glavo.
Yo napisal:
> fiona, ja se strinjam s teboj in žal ni tako le pri berncih 🙁
> Zato pa je treba biti previden, ko kupuješ in predvsem DOBRO!!!
> preveriti vse papirje, prednike ipd.
Tako bom napisala – tudi jaz kupujem novega psa. In to že tri leta!!!!! Izbrala sem pasmo, ki je v Sloveniji redka in ima visoko ceno, jo dodobra spoznala, poiskala linije, ki so mi vizualno všeč (ker značaja se pač ne da preveriti iz slik in pisanja), napisala sem tisoč mailov, govorila z nešteto ljudmi, prebrskala ogromno knjig, revij in internetnih strani, obiskala veliko razstav v tujini. In rezultat – še vedno sem brez željenega psa.
Papirjev ni problem preveriti – ti vsak vzreditelj ali pasemski klub pošlje, kar želiš. Ampak – PAPIR VSE PRENESE!!!! In kar na besedo verjeti ljudem – moji psi so lepi, zdravi, karakterno odlični… od tistega vzreditelja so pa takšni in takšni… Pravzaprav je zelo malo pošteni ljudi! Ki bi bili dovolj samokritični do sebe in drugih in ki bi sploh zelo dobro poznali pse iz svoje vzreje in jih spremljali do smrti
.
ZDRAVJE je tisto poglavje, ki ga je najtežje raziskati. Saj vidim pse na razstavah in lahko osebno obiščem vzreditelje – a na razstavah se razstavljajo (vsaj navzven) zdravi psi, vzreditelji doma obdržijo manjšino prirastka… V končni fazi se testirajo določene bolezni (HD, PL, PRA…). A mene skrbijo tudi alergije, srčna obolenja, epilepsija, tumorji…. Bolezni, ki se pojavljajo v določenih linijah, a to morda izveš šele po dolgih letih aktivnega ukvarjanja s pasmo.
Če bi izbirala samo zunanjost, bi psa kupila v nekaj tednih; če bi dodala še karakter, bi trajalo nekaj mesecev, ko pa pridemo do zdravja, se nikakor ne morem odločiti in izbrati.
Torej je nakup lepega in zdravega psa ena velika loterija!!
tin-ca, 3 leta ni še nič :-)))))
Moja Huarmi je prišla k nam po 10-ih letih iskanja, učenja, raziskovanja, po 2x-ni poti v Peru, kjer sem vzreditelje “preverila” na domu in si ogledala vse od A do Ž. Po neštetih mailih, ki sem si jih izmenjala z lastniki in/ali vzreditelji drugod po svetu.
Bilo je težko. Izmed le nekaj res dobrih primerkov pasme, ki ji grozi izumrtje, najti tisto pravo – se pravi kombinacijo, katere mladiča bi vzela. Psa, ki še nosi vse značilnosti in ki bo moj.
Pa smo jo našli in ti povem, da mi ni žal. V 10-ih letih sem prepričana, da nisem zgrešila nobenega psa in da sem resnično dobila maksimum. Kar pa je meni osebno najbolj pomembno pa je to, da sem se naučila o pasmi toliko, kot se sicer nikoli ne bi.
Tako da – mnogo potrpljenja, pot pod noge in srečno!
Aja, pa še to – pravi vzreditelj, tisti, ki mu gre zaupati, je zame tisti, ki pogovor začne s stavkom: Psa NE priporočam tistemu ki…
Lp, Yo
fiona in karin (pa tudi Yo)
pred nekaj časa sem spraševala, če obstaja res nekaj takega kot priporočljivo slikanje kolkov pri berncu (ga ne mislimo parit, niti vzrejno pregledat)
Jaz sem to prvič slišalaiz ust našega veterinarja – pa me zanima če ni bil to le poskus lupljenja. (ni problem denar, problem je princip)
Res bom zelo hvaležna za vaše odgovore.
Jaz sem slikala kolke samo pri berncu, ki sem ga hotela pariti…. drugače se mi zdi to brezveze… ne vem, mogoče ti to koristi zato, da ga npr. manj sprehajaš ali pa kaj takega… ne vem. Jaz mojim kužijem nikoli nisem palice v hrib metala oz. jih ob kolesu sprehajala…. takih stvari ne smeš delati če ima kuži displazijo, tako, da se ni nič spremenilo ko sem izvedela da ima en displazijo.
Mimogrede, šele pred kakšne pol leta se mu je začelo poznati da kolkov nima v redu (pri 8 letih). Meni osebno bi bilo bolje, če za kolke ne bi vedela že od njegovega 2 leta.
Meni osebno ni škoda denarja za kužije…. ne bom jih pa že preventivno dala pregledovati….. včasih je bolje če kakšne stvari ne veš (slabo prenašam slabe novice:((().
Cao
Yo, preverjam, kar si napisala:
pred nakupom si šla dvakrat v PERU (???) v živo spoznati vzreditelje in pse???!!!
O marička sveta, pa sem jaz mislila, da sem zmešana, ker tako dolgo izbiram psa :-)))))))))))))))))
A se bo našel v radiju tisoč in več kilometrov samec, ki bo primeren za tvojo psičko (če sploh imaš namen vzrejati, seveda)?
Ja, tin-ca, tako sem usekana ;-))) OK, priznam, da sem šla tudi iz drugih razlogov, sem pa večji del časa prebila pri vzrediteljih, lastnikih, spoznavanju pasme…
Upam, da se bo, ko bo psička dovolj stara, stanje popravilo, da pasma ne bo že toliko oklestena, da samčka ne bo :-((( Delam pa na tem, da morda, ampak to je velik morda, pride v naš dom tudi samček…
Če pa ne, potem pa definitivno vsaj eden od mladičkov prvega legla (spet en velik če bo) ostane doma :-)))
Vsekakor… drži pesti!
In ne, ti si šele na 1/3 moje usekanosti :-)))))
Lp, Yo
Pozdravljeni,
v kolikor imate namen kupiti bernca je najbolje, da greste pogledat na stran SKBPP – stran kluba bernskih planšarskih psov, če pa vas zanima vam lahko pošljem tudi naslove strani iz drugih držav.
Moram povedati, da imamo tudi mi dve bernki – največji ljubici kar jih je. Prvo smo kupili pri Matoši – trgovina ZOO v Celju, imela je ponarejen rodovnik – na žalost ima uničen zadnji kolk in sprednji komolec. Sedaj je stara skoraj štiri leta in moram reči, da je kar v redu. Zaradi te slabe izkušnje smo se odločili, da kupimo drugo psičko iz preverjene linije. In res smo jo iskali skoraj celo leto. Končno nam je uspelo, da smo jo dobili v Švici in sicer je iz zelo dobre linije zdravih in delovnih psov. Sedaj je stara 2,5 leti in moram reči, da je z njo vse super, ima vzrejno dovoljenje – ima slikane kolke in komolce vse bp, poleg tega ima narejen tudi pregled srca in oči, vse super. Sedaj na pomlad jo bomo peljali parit, tudi ta samec je iz dobre linije – zdrav. Poskušamo vse narediti kar se da, da bodo mladički res najboljši.
Pozdrav
Essy