Najdi forum

bernski planšar

Pozdravljeni!

Včeraj sem postala lastnica 7 tednov starega Bernija.

Prosila bi vas za kakršnekoli nasvete glede psička te pasme – kdaj ga lahko prvič okopam, koliko lahko hodi (ne upam ga vozit na predolge sprehode, ker pravijo, da zaradi kolkov za te mladiče dolgi sprehodi niso primerni), s čim in koliko jih vi hranite, kdaj ga dam lahko na povodec,….

Torej VSAKA koristna informacija bo zelo dobrodošla!

Hvala,
l.p

Odgovore na vsa ta vprašanja in še veliko več najdeš na strani http://www.mojpes.net in na forumu mojpes.net
Pa tudi tukaj lahko poiščeš malo nazaj.
Ker je zadeva preveč kompleksna, ne moremo odgovarjati vsakemu posebej, ki kupi mladička.

Zdaj pa na hitro:
1. skopaš ga lahko takoj, vendar mora biti na toplem dokler se čisto ne posuši (in še kakšno uro več)
2. imaš prav – mlad pes velike pasme v prvih mesecih odraščanja se res ne sme preveč gibati. Priznani ortoped dr. Matko je v eni zadnjih oddaj rekel, da naj bodo sprehodi do starosti 6 mesecev dolgi le 15 do 20 minut. Po ravnih terenih (ne v hrib) in počasi. Brez hoje po stopnicah navzdol. Tudi predivjo igro s pasjimi vrstniki moramo omejevati.
3. Mladička hrani zaenkrat vsaj 3x na dan s kvalitetno doma pripravljeno ali briketirano hrano (v začetku to, česar je navajen od vzreditelja)
4. Na ovratnico in povodec ga začni navajati takoj

Evo, na hitro, ker pa vem, da boš imela še tisoč vprašanj (in prav je tako), ti predlagam ogled navedenih strani.

Veliko veselja s psičkom!!

Isadora, pozdravljena!

Nekaj ti je povedala že tin-ca. Jaz bi dodala na hitro: nobene hoje po stopnicah! 7 tednov star mladič naj je 5x dnevno, od tega naj bosta 2 obroka mlečna. Nikakor ti ne svetujem hranjenja samo z briketi – ne v tej starosti! Kopala jaz tako mladega psa sploh ne bi.
Naslednja stvar, na katero bi te opozorila je (glede na tvoja vprašanja, ki so pravzaprav vprašanja o osnovni negi psa, niti ne o konkretni pasmi), zavij v knjižnico in se uči. To ti polagam na srce, kajti z znanjem, ki ga očitno (n)imaš, boš težko pravilno vzgajala, negovala in hranila mladega psa.
Nadalje – ali je pes sploh že bil cepljen?
Tvoj post mi daje občutek, da si psa kupila pri vzreditelju, ki je bil zadovoljen s tem, da si prinesla denar in odpeljala psa. Če ne bi bilo tako, bi ti o psu in sami pasmi že vedela praktično vse. Zaradi tega ti svetujem takojšen!!! pregled pri veterinarju in pa tudi posvet o pravilni prehrani zaradi potencialne grožnje obolevanja kosti in sklepov.
Upam, da te s postom nisem užalila, ker to ni bil moj namen. Upam pa, da sem te toliko vzpodbudila, da boš resno nadoknadila zbiranje informacij, kar si očitno v iskanju mladička malce zanemarila.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

nekaj nasvetov iz prve roke

Berniji so precej občutljiva pasma, ne samo na kolke. Hitro dobijo tudi kožna vnetja ali vnetja oči. Če se tvoj mladič slučajno zelo praska to še ne pomeni, da ima bolhe. Pri mnogih, ki jih poznam je imel pes prhljaj in zelo suho kožo. Mi smo ta problem odpravili s tem, da smo mu dodajali olivno olje 1x na dan k hrani.

Pri nas se je za najboljšo brikitirano hrano zanj izkazala Eukanuba za mlade pse (mislim, da je to tista rožnata).

Sprehodi, jaz bi ti svetovala večkrat po malem. Mladička ne smeš nikoli do konca utruditi. Opažam tudi, da lastniki svoje Bernije premalo sprehajajo, saj je večina psov, ki jih srečujem predebelih in sploh nima razvite muskulature (kar kaže na zaležanost psov in njihovih lastnikov).

DEBELOST je pri Bernijih še posebej nevarna, zaradi njihove nagnjenosti k problemom s kostmi (kolki in hrbtenico), zato zelo pazite, da psa pravilno, torej ne preveč hranite in da se zadosti giba – to je namreč v osnovi pes, ki naj bi bil mišičast.

Pazite tudi, da bo vaš pes imel zadosti beljakovinske hrane med odraščanjem (predvsem, ga ne hranite samo s konzervami, ki imajo maximalno do 8-9% beljakovin) ampak mu naredite tudi kakšno volovsko srce, ali pa mu dajte meso iz juhe (no juho ne smete soliti, oz. jo solite potem ko boste meso vzeli ven za Bernita :)))

Replika na Yo ;-))))))

Kopanje: Če je kuža prišel od ne preveč vestnega vzreditelja oz. bolj sigurno REJCA, je čisto možno, da je precej zanemarjen, umazan oz. SMRDI. Brez problema ga skopaš z nežnim šamponom za mladičke. Paziti je treba, da se ne prehladi in da je prvo kopanje zanj prijetna izkušnja.

PS: Ampak tole s kožnimi težavami je pa očitno res – jaz poznam kar nekaj lastnikov bernijev, ki imajo (predvsem poleti) prazne žepe zaradi pogostih obiskov veterinarjev.

tin-ca, hvala za tole repliko, verjetno imaš prav.
Še vedno pa upam, da je nova skrbnica samo zelo “out” od veselja in da ima v bistvu za seboj vzreditelja, ki ji je pripravljen pomagati?

Lp, Yo

Hmmm, Yo – večni optimist :-)))))
No, ampak v dobro kužka in lastnice upam, da je res tako!

Pozdravljeni!

Mogoče so se vam zdela moja vprašanja res neumna, vendar je to moj prvi kuža, zato ne vem kakšnega predznanja o negi psa nimam.

Bernija sem dobila kot darilo, ker sem si že zelo dolgo želela psa,..
Glede kopanja sem spraševala res zato, ker je bil vzrejen na neki kmetiji, kjer je spal kar v štali in je res zelo smrdel, vendar se je sedaj že razdišal, tako, da bom počakala do pomladi.

Glede hrane me je zanimalo zato, ker naj bi vzreditelji rekli, da je dovolj, če kuža dobi 2 obroka – zjutraj in zvečer doma pripravljene hrane, kar se mi je zdelo kar malo premalo, tako, da zdaj dobi zjutraj mlečni obrok, za kosilo makaraone z mesom in za večerjo junior brikete.
On je seveda po tem še kar lačen, vendar mislim, da dobi dovolj.

Po knjige o psih sem šla takoj naslednji dan ko sem ga dobila, vendar je povsod o posamezni pasmi napisana komaj kaka stran, tako, da izveš iz knjig o psu zelo malo in zato sem hotela izvedeti tudi za vaše izkušnje.

Kuža je bil cepljen proti kugi, decembra bo pa še proti steklini in takrat se bom tudi malo bolje posvetovala z veterinarjam.

Ven ga vodim približno na uro in pol – en sprehod je daljši, ostali pa so samo malo okoli hiše.

Ne vem, zakaj so vedno na forumih potrebne kake pikre pripombe, namesto, da bi mi pomagali brez očitkov, saj želim svojemu kužku res samo najboljše – zato tudi sprašujem po nasvetih!

Hvala vseeno za nasvete!

Lep pozdrav

Isadora, najprej povečaj število obrokov. In to nujno, kajti 3-je obroki na dan za bernca te starosti so absolutno premalo. Res.
Sprehode naj ima kratke, po ravnih površinah, giblje naj se le toliko, kolikor mu “paše” oz. zmore sam.
Za pikrost se opravičujem, mislim pa, da “tvoji” vzreditelji niso resnično tisto pravo oz. si tega naziva ne zaslužijo. Noben resen in zaupanja vreden vzreditelj ti ne bo dal nasveta, da tako mladega psa hraniš npr. 2x dnevno.
Priporočam ti, da malo pobrskaš po tem forumu med starejšimi sporočili in na forumu strani http://www.mojpes.com in http://www.mojpes.net Tudi tam boš našla marsikaj koristnega.
Če boš imela še kakšno vprašanje, pa le na plan z njim.
Aja, pa še tole si preberi – govori ravno o bernčkih:

Pa o mladičku kot ga imaš ti:

Veliko lepih uric z mladičkom in oglasi se še kaj.

Lp, Yo

Jaz se opravičujem, če sem bila kakorkoli pikra ali sem koga (nevede) užalila.

Ampak vsi mladi kužki imajo več ali manj iste potrebe in o tem je ogromno napisanega. Tudi v knjigah je treba prebrati še kaj spredaj in zdaj, ne samo na strani določene pasme. Treba si je samo vzeti minutko časa in pobrskati. Težko je namreč vsakemu novopečenemu lastniku posebej razlagati, kako skrbeti za kužka. Ker to so res splošna vprašanja in veljajo za čisto vse pse – kaj in koliko jesti, sprehodi, cepljenja…. Pa napišemo enkrat, pa drugič in tretjič, potem že prepisujemo ali kopiramo, pa čez kakšen mesec vse spet ponovimo. Ampak res je že OGROMNO napisanega, zato miško v roke in klik, klik, klik….

Sem prepričana, da je tvoj kuža prišel v prave roke in da mu želiš najboljše. Sem ti kar malo fouš, ker ti dneve krajša zabaven mladiček :-)) Veliko veselja!

Pa če bo kakšno vprašanje, kar vprašaj – te bomo usmerili na pravo stran!

Najlepša hvala Yo!

Strani sem si že ogledala in prebrala in dobila res veliko odgovorov na svoja vprašanja!

Hvala še enkrat, lp

Hvala tudi Tin-ci (sem šele zdajle videla, da si se tudi ti javila).

Drugače nimam interneta doma, zato nisem na tekočem z forumi in stranmi povezanimi z vzgojo psa, pa tudi na tujem računalniku zelo težko prav na dolgo iščem odgovore na svoja vprašanja in sem se zato odločila kar naravnost vprašat kar me je zanimalo,… sej razumem, da presedajo non-stop ista vprašanja, zato se opravičujem – sem si zdaj napisala internetne strani, ki sem jih našla na tem forumu, tako, da bom probala poiskat čimveč informacij.

Se pa strinjam, da so bili tile vzreditelji zelo nemarni, saj se z psmi ni nihče ukvarjal, pa baje jih niti ni zanimalo kje bo zdaj kuža doma, niti nič o nas-a imamo hišo, vrt,….NIČ,..kot bi jim bilo popolnoma vseeno,…meni bi se sigurno srce trgalo za vsakega mladiča posebaj,..

Jaz si samo želim, da bi imel moj mali čimmanj zdravstvenih težav, pa da bi bilo vse ok z njim,…kar pa želim tudi vsem vašim kužkom, mucam in nasploh vsem živalim!!

Lep pozdrav!

Verjamem, da se boš potrudila. Preberi si čimveč “splošnih težav” z mladičem, če pa ti še kaj ne bo jasno, pa vprašaj. Se bomo potrudili, da vama bo čimlepše in čimlažje.

Lp, Yo

Kot lestnica ze 4 bernca bi ti rada svetovala naslednje; fuuuul pazi na gibanje mladicka in pravilno prehrano…. velike pasme so podvrzene raznim okvaram kolkov, komolcev itd. Veliko teh stvari je dednih, nekaj lahko pa tudi sama “zakuhas”. Npr. ko so enemu slikali kolke pri 2 letih, so mi povedali, da ima displazijo, ki pa je lahko tudi zaradi poskodbe ko je bil mlad. Ne me narobe razumeti…. vem, da je displazija dedna. Samo moj kuzek je imel en kolk na tako “cuden ” nacin ven potegnjen, da je veterinar sklepal, da je lahko to tudi posledica pretiranega norenja ko je bil mlad….. To je bilo vsekakor res, ker je bil kuzek ta prav butec :))))

Drugace ti pa zelim veliko lepih trenutkov z mladicem….. meni osebno so bernci karakterno THE BEST kuzki :)))))

Cao

TJGRJGHFKHRTKDGJDJGVJJTLIDFIIKJREHUFJNJFJSKJUGNDJHLKULKGKHJZZUTIKUZU78ITIRIIRIRUEUHUSI4515CFLJJHJG58JHGJKZN HFRKFG5658GHH454GČGLFGDDČFČLLKKUIZUKGDIHKHKOKFOKOJOGKHJKRKRIJZZJIKKTIOT0ZTHPZO0IOOPDOFPPIOPOTRKH,IL7TKR5IITGKKKKRIRIJEIIKZIZI.MHJTNDJFDDJGJRXHFHJHFJGHHBVNFTZFGFGFGDGTRRFGFGVFFDF54632832868HJFKBKNMKHKKHKOUOJOGTJKZLHČGLČKNHLKLKJZGLLKJH,KJLJKJLHČFGLČČVv.ČLHLALAKKTJKLZHKOTOHOOOHKLLDJKZKKKDKKHKHLFLDKHMKH. wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.ghfhkfgdjgjthfjfnmgnbggdhgvfgeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee2jhuuuuuuuuuuuhgbgtbghdfkbgffekmbkjxdajvkjmxdfjykjcvbbxxccxyvcxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr t t t t ttttttttttttt t t tt tt t t t tt t ttt zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

New Report

Close