Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina berenski planšar-PRODAMO

berenski planšar-PRODAMO

Froly, mi je hudo, da ste imeli probleme z vašim bernijem. Toda nikakor pa se ne strinjam, da se ne objavi imena staršev vaša kužija oz. da se ne objavi, kaj ste ugotovili. S tem, ko si tiho, narediš prosto pot barabijam in strošek, bodočim nategnjenim novim lastnikom!

Froly, meni je neki bivši vzreditelj napletel tudi eno tako “čudno” zgodbico o poteh in stranpoteh slovenske vzreje. Njegova psička je na vzrejnem dobila zelo zelo lepe ocene in sodnik mu je dal naslov lastnika “čudovitega” samčka, da bi ja končno vzredili eno vrhunsko leglo. Ko je šel tega samčka pogledat, ga je skoraj kap. Vzrejnega je po njegovem prestal z velikodušnim gledanjem skozi prste…. So mu pač hoteli najti vrhunsko samičko, da bi se potem lahko hvalili, kako dobro leglo je bilo zaplojeno z njihovim semenom. Psičke seveda ni paril tam, ampak je šel v tujino.

vita, mi je žal, da se ne misliš več oglasiti. Upam, da vsaj bereš. Takšna vzreja je do konca neodgovorna in to prav iz teh razlogov, ki si jih prebrala. Naj bo stil pisanja od vseh nas kakršen koli že, dejstva ostajajo. Nikoli ne bom razumela, iz kakšnih nagibov se pravzaprav “zgodijo” takšna legla. Denar? Pa ob tem ni prav nič važno, kakšno bitje si spravil na svet in s koliko težavami bo moralo živeti, dokler bo? Pa ni važno, za katero pasmo gre…
Dobiti zdravega bernca, pa magari stokrat z rodovnikom, je žal več kot loterija. Zaradi ljudi, kaj pa drugega…dobiti zdravega brez rodovnika, pa še večja, če je to sploh še mogoče. Upam, da je bil tole prvi in zadnji skok psa tvoje mame, pa še ta je bil preveč.

Nekoč mi je neki rejec pasme, ki je ravno prihajala v modo in so zato mladiči dosegali ceno od 3000-5000 takratnih DEM vehementno zabrusil, da če si tako dragega psa ne morem privoščiti, naj si vzamem mešanca, in je potegnil primerjavo, da si tudi mercedesa ne moremo vsi privoščit.

Resnica je približno taka, da so zdravstveno bolj ogroženi čistokrvni rasni psi in da bo lastnik pasemskega psa imel s psom več zdravstvenih problemov kot pa lastnik mešanca. (primerjava z mercedesom pa je naravnost abotna, saj ima mercedes vrhunske servise in obvezno garancijsko dobo v kateri zastonj odpravljajo napake).

Naši prijatelji imajo bernca brez rodovnika, so pa ob nakupu psa govorili z veterinajrjem, ki je skrbel za leglo, všogled pa so imeli tudi v vso medicinsko dokumentacijo staršev. Z njihovim bernijem je vse bp. Tako da vehementne izjave, da so nerodovniški bernci bolj podvrženi bolezni ne bi upala trditi. Vse je dejansko odvisno od vzreditelja in njegove pripravljenosti, da posreduje informacije, ki omogočajo sledljivost. Sledljivost se da zagotoviti tudi po medicinskih kartotekah.

Mogoče še to… Moj oče je kupil koncem sedemdesetih nemškega ovčarja, ki je imel tipične karakteristike. Nemške ovčarje, ki jih danes srečujem po Sloveniji, pa so izgubili svoje tipične lastnosti, predvsem pa svoj krasen karakter. No meni je usoda NO-jev pač v trajen opomin kaj zmore ljubiteljstvo&stroka.

froly, na podlagi česa pa ocenjuješ obolevnost mešancev? Koliko jih ima narejene teste oči, srca ipd.? Koliko jih je slikanih za kolčno in komolčno displaziko, koliko jih gre čez pregled za spondilozo npr.? Me prav zanima.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

ocenjujem na podlagi lastnih izkušenj z domačimi psi, ki so bili tudi mešanci (in enako obravnavani kot pasemski)

Sprašujem po oceni glede na opravljene teste / izvide. Se pravi o strokovni oceni. Obarvanost pa tukaj nima nobene veze, lepo te prosim.

Yo napisal:

> Sprašujem po oceni glede na opravljene teste / izvide. Se pravi
> o strokovni oceni. Obarvanost pa tukaj nima nobene veze, lepo
> te prosim.
>

obarvanost?

Buča, mislila sem tale komentar:

Avtor: froly
Datum: 15-02-06 14:19

ocenjujem na podlagi lastnih izkušenj z domačimi psi, ki so bili tudi mešanci (in enako obravnavani kot pasemski)

In sem narobe prebrala. Me pa zanima, kaj pomeni “obravnavani”. To pomeni, da so imeli slikane kolke in komolce, narejene teste za PRA, so imeli odčitano stopnjo/prisotnost spondiloze…. in so bili pri vsem oh in sploh super ocenjeni in negativni?

se mi je zdelo, da si narobe prebrala. Jaz mislim, da enaka obravnavanost pomeni, da mešancu nudiš enako oskrbo (psihično, fizično, zdravstveno…) kot rodovniškemu psu. Pomeni, da npr. moj oče, ki ima mešanko, prej pa je imel rodovniško, obe psici obravnava enako – če je katera šepala je šel z vsako k vetu. In da ne naštevam naprej… Seveda govorim za normalno okolje, ki je do psov prijazno, ne mislim kmetavzarjev, ki imajo pse na ketnah – mešance, ki nikoli ne zbolijo.

Maša

No, saj ravno to mene zanima – od kje njena ocena in na podlagi česa.

Prosim preberni natančneje, nisem govorila o obarvanosti temveč o obravnavanju. (v smislu plačevanja zdravstvenih posegov, pes je pri nas tudi družinski član ne glede na poreklo)

Strokovni oceni?

Veš draga moja pri nas se ne gremo strokovnih ocen zdravja ne pri psih ne pri ribah in ne pri ljudjeh. Če se zdravstveni problem pojavi ga pač skušamo ozdravit ali ublažit. Nismo pa nobenega psa testirali zato, ker bi imeli kakšno potrebo po zadovoljevanju kakšnih fundamentalistov. V končni fazi a si sebe in svoje otroke tudi prerentgenizirala?

Jaz se iz te debate umikam, ker se bo spet začela bitka o tem, kaj je treba vse s psom narest (pa se tovrstni ukrepi ne spadajo niti v človeško preventivo).

V končni fazi zame edino šteje, da so psi živahni, zdravi in da doživijo pričakovano starost. Povprečna doživetvena starost pri naših psih je 15 let, pa smo imeli samo velike pasme. Če pa se kak prenapetež z menoj ne strinja, pa je to čisto njegov problem.

Moj point je pač bil, da rodovnik sam po sebi itak nič ne pove o zdravosti psa.

Froly, ma ne boš verjela, da tudi človeškim dojenčkom preslikajo kolke. Se boš tudi temu odpovedala, ko pač misliš, da so taki ukrepi zgolj zadovoljevanje fundamentalističnih ciljev posameznikov?

Umika sem navajena – vsakič, ko povprašam po argumentih. Ah ja, le zakaj?

Sicer pa nimam rodovniškega psa, pač pa psico iz zavetišča. Edina razlika med mano in nekaterimi je, da je ne uporabljam za vzrejo, čeprav se je takoj po posvojitvi pojavilo povpraševanje po njenih mladičih.
Zakaj? Ker nimam pojma, kaj nosi s sabo in kdo so njeni predniki. In ker zaradi mene ne bo trpel noben pes samo zato, da bom lažje plačala par položnic!

Pri obravnavanju sem hotela povedat samo to, da naši mešanci razen starostnih problemov v zrelejšem obdobju, niso imeli kakšnih drugih problemov. Edina posebnost pri naših treh mešancih v zvezi z zdravjem je bila okužba z erelihiozo, ki je bila ozdravljena, pri drugem večji poseg na zobovju, ker je pri enem od zob prišlo do notranjega vnetja, zadnji pa je imel polomljeni dve nogi zaradi prometne nesreče (smo tudi saniral). Umrli so v starostih 17, 15 in 14 let.

Hotela sem povedat, da kakšnih ponavljajočih se problemov pri njih ni bilo.

Lepo.
Ampak če govorimo o tem, da nekdo prodaja bernskega planšarskega psa brez rodovnika, ki bo (bojda zaradi tega dejstva????) itak bolj zdrav in bo živel dlje kot rodovniški predstavnik taiste pasme, se pa pač ne moremo strinjat….Še enkrat – kupiti predstavnika te pasme(z rodovnikom ali brez) in pričakovati, da bo zdrav in bo dolgo živel, je ta trenutek iluzija. Je pa vseeno za pričakovati, da bo rodovniški živel dlje in morda s kakšno težavo manj.

oprosti Yo, ampak jaz nisem nikjer kategorično zatrjevala, da so nerodovniški berniji bolj zdravi. Jaz sem samo rekla, da je pri izbiri mldiča pomembna sledljivost zdravstvenih kartotek prednikov in to je tisto bistveno kar je treba pogledat.

Drugače pa se v globalu itak strinjam s tabo. In zelo lepo, da ravnaš tako etično … ko bi bili vsi taki :))

(mi psov po defoltu nimamo za razplod, jih je po našem mnenju že več kot dovolj)

Froly, me veseli, vendar na podlagi opažanj na 3-eh psih ne moreš podajat mnenja za celo pasjo populacijo.
Lej, ti dam primer. Poznam mešanca (njegovega sina smo oddajali preko foruma, mama tega psa je hkrati mama psa, ki ga bom opisala);
Mama je popolna mešanka, ne veš, med čim. Sparila se je s psom mešancem, podobnim mešancu s kakšnim lovskim psom. No, kakšen je ta pes? Do 5. leta starosti je težko, veliko telo naredilo svoje – kratke, že tako krive noge so se tako zvile pod težo, da zdaj spotika sam sebe med hojo, na sprednjih in zadnjih tacah ima do krvi odrgnjene členke, ker se drgnejo med sabo med hojo. In ta pes veselo vsako leto, že 10. leto oplojuje vse vaške psičke daleč naokoli. Si upaš trditi, da bodo ti psi zdravi, samo zato, ker so “čistokrvni mešanci”? Jaz pač ne!
Mogoče se to zdi komu sekanje mimo teme, meni pač ne. Tudi pri nerodovniških igraš isto loterijo!

Avtor: froly
Datum: 15-02-06 15:40

Jaz sem samo rekla, da je pri izbiri mldiča pomembna sledljivost zdravstvenih kartotek prednikov in to je tisto bistveno kar je treba pogledat.

Ja, samo koliko ljudi pa pozna dejanske prednike svojih nerodovniških psov?

Matr YO si težka, ma kaj sploh si po poklicu, 16x doktor veterine al kaj????? Ma res ne znaš nehat sikati. Dej vsaj 1x bodi tiho in se brigaj zase ali pa odpri svoj forum in se odstrani od tu, da bomo sigurni, kje te ne bomo mogli srečati!!! Oprosti direktnosti ampak katerokoli temo o oddaji odpreš naletiš na tvoje pametovanje.

New Report

Close