Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Benigni tumor na ledvici

Benigni tumor na ledvici

Pri možu so na Uz ugotovili tumor vel. cca 4×4 cm, ki so ga potrdili tudi s CT in po vzetem vzorcu iz ledvice tudi ugotovili, da ni prisotnih malignih celic.Urolog mu je dejal, da bo operiran, vendar so ga dali na “čakanje” dva meseca in pol in da bodo potem preiskave ponovili. Mož vsaj tega odvzema tkiva nebi rad ponavljal, ker ga sedaj po treh tednih ledvica močno boli in tudi psihično je kar sesut, ker se je cca 1 mesec čakalo na potrditev nemalignosti. Ko je želel, da ga operirajo takoj, je urolog rekel, da je to čakanje določil konzilij. Ali lahko gornjo preiskavo odkloni brez posledic za odločitev o nadaljnji terapiji? Ali se na ta način čaka, da bi se celice spremenile v maligne in bi se operiralo šele potem? Kakšna je možnost, da je bil to lažno negativen izvid? Ali je možno pri tako odvzetem tkivu iz ledvice malignost razsejati izven ledvice? O malignih oblikah tumorja sem se na tem forumu že kar seznanila. Ampak nas zanimajo “če”.

Tumorje na ledvicah ne glede na naravo (benigni/maligni; benigne na ledvicah oznacujejo kot potencialne zloceste in jih ravno tako kirursko odstranijo) vecinoma odstranjujejo z radikalno nefrektomijo in le izjemoma se z delnim izdolbenjem samega tumorja. Teoreticna meja med delno in radikalno odstranitvijo je pri ~4 cm; velikokrat v praksi za urologa ta velikost pomeni tudi meja za izvajanje biopsije, ceprav narava ni direktno povezana z velikostjo tumorja. Vendar se zaradi boljse prognoze in vecje uspesnosti ozdravljenja ali zazdravljenja najpogosteje odlocijo za radikalno odstranitev. Radikalna pomeni odvzem tumorja skupaj s samim organom, se pravi celotno ledvico, vcasih tudi bliznjim sosednjim tkivom.

Odvzem celotne ledvice pomeni odvzem vitalnega cloveskega organa (ki ima sicer to “prednost”, da je organ v paru, kar pomeni, da druga ledvica, ce je zdrava, prevzame funkcijo filtriranja obeh in veliko ljudi zivi z eno ledvico brez vecjih tezav dalje) in ce se le da, se temu skusajo izogniti, zato so vam verjetno predlagali 2-mesecni casovni rok cakanja. Ledvicni tumorji rastejo zelo, zelo pocasi. Npr. velikost 4-7 cm lahko raste pritajeno vec let in ne povzroca zelo vidnih specificnih tezav, ampak tezave, ki jih lahko pripisujemo vrsti drugih bolezni (dolgotrajna krnonica utrujenost, povisan krvni tlak, slabosti, omotice in podobno). Zato so takrat, ko jih vecinoma nakljucno najdejo z UZ, ze kar zajetnih velikosti.

Zaradi te lastnosti so urologi in onkologi mnenja, da se v 2h mesecih ne more prav nic odlocilnega zgoditi, se posebej, ce je bil tumor oznacen za benignega. Pri malignem nekega dne le nastopi “dan D”, ko tumor zagrize v sredico ledvice in vstopi v krvni ali limfni obtok ali z direktno invazijo v prilezne organe zaseje metastazo; primarni ledvicni tumor zelo zelo pogosto zaseje kostno metastazo v krizna vretenca, zato je cakalna doba v primeru maligne diagnoze krajsa, v vmesnem casu do operativnega posega pa izvedejo vzporedno terapijo obsevanja kosti.

V vsakem primeru vprasajte zdravnika, zakaj cakate! Ali gre preprosto za cakalno dobo (cakalne vrste so vsaj v UKC Ljubljana za to vrsto operativnih posegov ravno priblizno mesec in pol; podatek za meseca avgust in september) in je ponovitev preiskav samo zaradi azurnosti stanja tik pred operativnim posegom (“alfa in omega zemljevid” CT je osnova za kirursko odstranitev, zato mora izkazovati dejansko stanje, zaradi vecjih kolicin sevanja pa vam CT-ja ne morejo opravljati tako pogosto kot bi si zeleli). Ali gre morda za taktiko morebitne ohranitve organa? Skratka: pogumno vprasajte zdravnika direktno in konkretno, zakaj cakate, saj je samo cakanje (po zacetnem soku diagnoze) resnicno ubijajoce za cloveka in njegove svojce.

Stanje seveda pogojuje terapijo zdravljenja. Zato vam (samo moje osebno mnenje) odsvetujem zavrnitev ponovne preiskave cez 2 meseca in pol, saj lahko z njo potrdijo, da tumor ni napredoval in bo sam poseg drugacen kot bi bil, ce bi tumor napredoval ali izkazal drugacno naravo).

Ziveti je potrebno dalje, z diagnozo, z nacrtovanim zdravljenjem in z vsem, kar nam zivljenje ob vsem tem in kljub vsemu vsak dan lepega prinasa! “Lari-fari”, boste rekli, kako nam lahko se kaj lepega prinese, ce je okrog nas bolezen? Lahko, lahko! Le opaziti morate! Trpljenje in bolecina duse sta neprimerljava s fizicimi bolecinami, ki jih medicina nekako omejuje ali vsaj nadzira. Tistega najbolj skritega, cisto na dnu, nekje zadaj in dalec v glavah in srcih – ne more. Tisto lahko premagamo le SAMI, z ljubeznijo in casom, da razum zacne obvladovati custva. Popolnoma jih verjetno ne more, zato je verjetno prav, da skusamo kar najbolj uspesno krmariti med obema ekstremoma in nekako ziveti dalje.

Glavo po konci in “cim krajsi cas” do posega! Ne glejte na ta vmesni cas kot na nekaj groznega, na nekaj, kar se ne bo nikoli izteklo! Vzemite ga kot pozitivno, kot cas, ki je namenjem dusi, da se umiri po zacetnih informacijah, da se skusa soociti z boleznijo in uspesno zakorakati v boj z njo! Pozitivna naravnanost in zavestni boj sta del uspesnega zdravljenja!

Ana (ki je bila pred dvema mesecema tam, kjer ste danes vi in je prehodila popolnoma enako pot, ko caka vas).

Draga Ana,

zahvaljujem se vam, ker ste tako podrobno in informativno opisali svoje izkušnje na forumu!

Lepo vas pozdravljam,
Irena

Ana, lahko prosim komentar na mojo situacijo? Sem pred Ct pregledom ledvice s kontrastom in me zanima, kaj sledi. Baje bom izvide dobila po pošti, kalšen je potem razmik med diagnpzo in biopsijo? Ali se benigni tumor lahko zdravi se kako drigace ali samo operacijsko?

Hvala vnaprej,

T

Pozdravljeni,

vam bom poskusila jaz odgovoriti na vprašanje.

CT ledvice s kontrastom se uporablja za ugotavljanje sprememb na ledvicah in urinarnem traktu, saj kontrast pomeni boljšo ločljivost in bolj natančno opredelitev teh sprememb. Lahko ločijo med prirojenimi motnjami, obstruktivnimi boleznimi (kamni), policistično boleznijo ledvic, tumorji, abscesi in podobno.

Po pregledu slik se lahko urolog bodisi sam odloči, kakšen bo postopek naprej bodisi predstavi primer na konziliju. Dokončna diagnoza je postavljena z biopsijo ledvice. Izvid biopsije traja približno teden dni. Benigni tumorji ledvic se zdravijo lahko zgolj z opazovanjem, sploh če so majhni in je biopsija negativna. Včasih pa jih je potrebno odstraniti operativno, ker npr preveč zrastejo in povzročajo težave.

Upam, da sem vam odgovorila.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close