Benigne spremembe dojk
Pozdravljeni,
težave s dojakmi imam že 6 let. Imam velike dojke, ki jih je izjemno težko pregledovatim, poleg tega v dojki tipam že ves čas zatrdline. Včasih so me občasno bolele, sedaj ne več. Najprej so se zatrdline kazale kot kalcinacije, zadnji mamografski izvid pa je pokazal benigno spremembo dojk. Nič pa ni bilo opredeljeno kakšno.Kontrolo imam zopet predpisano ćez dve leti. Stara sem 40 let in sem imela zaradi prej opisanega že 2x mamografijo.
Ginekologinja pravi, da me kljub benignim spremembam ne bo več kontrolirala s mamografijo, češ da to lahko sproži raka. Na mamografijo so me sicer pošiljali, ker je radiolog vsakič na izvid napisal potrebo po mamografiji. Kontrole so bile sicer menjane ultrazvok ter mamografija.
Me pa te spremembe skrbijo. Na otip so tudi precej velike. Bodo te sprembe ostale benigne?
Hvala za nasvet.
Na vaše vprašanje žal nimam direktnega odgovora. V vašem primeru, v izvidu tudi ni definirano, za kakšne vrste benigne spremembe naj bi šlo, tako da je na vaše vprašanje še težje odgovoriti. Še največ o tem, bi vedel radiolog, ki je postavil diagnozo.
Drugače bi se pa kar strinjala z vašo izbrano ginekologinjo, ki vam je odsvetovala prepogosto uporabo mamografije. Priporočam, da do izgube menstruacije kombinirate UZ dojk ter metodo BreastScan in po potrebi dodajate še mamografijo. Obvezno opravljajte tudi samopregled dojk, ne glede na to, da so vaše dojke večje in jih težje pregledujete. Noben vas ne more tako dobro poznati, kot se lahko sama. Tumorji praviloma ne bolijo oz. niso občutljivi, so bolj trdi, kot žlezno tkivo in največkrat tudi nepremakljivi.