benigna neoplazma jajčnika
Pozdravljeni!
Pre cca 14 dnevi sem šla na ginekološki pregled in odvzem brisa. Ginekologinja mi je z UZ našla večji tumor na levem jajčniku in me poslala v bolnišnico na diagnostične postopke in eventuelno operacijo.
izvidi so sledeči
Prejšnji teden sem bila na preiskavah naptna diagmoza moje ginekologinje Tu ovarii sin., multilokulano. V bolnici so mi pregledali markerje in sicer CA 125 =29,3 CEA=1,2 .
UV abdominalna sonda. Uteros dolg 110 mm. Levo tik ob uterusu je dobro omejena ovalna 2 do 3 lokularna struktura 8×7 cm. Vsebine lokusov so gostejše, lokusi tudi prehajajo med seboj. Vse skupaj daje vtis TOA.
Vaginalna sonda: uterus idem, endometrij debel približno 12 mm, septum je debeli, endorfitov ni videti. Ostali uzvid ustreza z abdominalno sondo.Proste tekočine ni.
CT:
Proste tekočine v trebuhu ni.
Uterus je dekstroponiran. Odriva ga večja policistična sprememba v področju levih adneksov:cistični tumor grozdaste oblike v izmeri 11x 6,5 cm. Posamezne cistične kamere imajo vsebino nizkih HU vrednosti. Mehkotkivni deli tumorja so v arterijski in venski fazi enako opacificirani s HU vrednostmi med 45 -65. Morebitni kalcinatov v tumorju ni videti. Robovi tumorja ventralno so slabo zamejeni od maščevja. Tumor zapolnjuje desno polovico spodnjega abdomna, do nivoja promontorija. Ozko objema uterus z leve strani v dolžini 8 cm. S slojem maščevja je dobro razmejen od sečnika.
Strukturne spremembe medeničnega maščevja v okolici tumorja predvsem ventralno.Številne drobne bezgavke v strukturno spremenjenem maščevju – lokalna in limfogena invazija. Povečane bezgavke levo ob iliakalnem žilju, s prečnimi premeri 9 in 10mm. Ob globokem iliakalnem žilju prav tako povečana bezgavka, s prečnim premerom 8mm. Desno ob globokem iliakalnem žilju prav tako povečane bezgavke, večja meri prečno 8mm.
Jetra so normalne velikosti. Drobna biliarna cista centralno v levem jetrnem lobosu. Drugih fokalnih lezij v jetrih ni videti. Žolčnik in žolčevodi b.p. Vranica in pankreasa b.p. Ledvici normalne CT strukture, brez zastoja. Nadledvičnici nista povečani.
Številne povečane bezgavke v retroperiotoneju: interaortokavalno in levo paraaortalno, s prečnimi premeri do 12-13mm, ob razcepišču iliakalnih žil obojestransko.
Mnenje:
Policistični tumor levih adneksov
Lokalna in oddaljena limfogena invazija
Hematogenega širjenja nismo dokazali
Od ostalega: izrazita obeznost, slabša preglednost strukture organov.
Radiološke diagnoze: R69
Konzilij ginekološkega oddelka: Za operativno terapijo laparatomijo ter adneksektomijo ali totalno histerektomijo glede na intraoperativni status in izvid z mrzlega reza.
Diagnoza:
R10.4 Druge in neopredeljene bolečine v trebuhu.
D27 Benigna neoplazma jajčnika – TU adnexorum lat.sin.
Zanima me predvsem razlaga Ct preiskave in sicer me skrbijo bezgavke. Naj povem še da sem bila poleti 2 meseca na bolniški, najprej zaradi hude trbušne gripe, visoke vročine ki tudi po enem tednu ni padla, moj osebni zdravnik me je po tednu dni poslal v lab. zelo povišan CRP = 200. Dobila sem amoksiklav po katerem ni bilo skoraj nič boljše še vedno vročina čez 38 in CRP 185. Bila na urgenci v bolnici kjer so mi diagnosticirali bakterijsko vnetje sečil, nakar sem dobila še en antibiotik zinnat 10 dni. Po desetih dnevih ponovno lab. CRP 165 dobila še tretji antibiotik. Ki pa tudi ni spravil CRP v normalo po enem tednu še vedno CRP 120. Šele po 4.dozi antibiotika(SUMMA MED) mi je bilo nekoliko boljše CRP je padel na 65. Zdravniku ni bilo jasno kje je infekcija. V bolnici mi je ginekolog povedal da je možna povezava in da je na jajčniku posledično abces kot posledica hudega vnetja. Ali je možno da so bezgavke tudi zato še vedno povečane??? Kakšna je verjetnost da je vse skupaj maligno.. Naj povem še to da se mi je od poletja dalje spremenil menstrualni ciklus in sicer dokaj močne menstruacije zatem sem nazadnje imela kar tri mesece poldnevno menstruacijo (trajanje par ur). Zadnja je sicer trajala cca 4 dni in bila zelo šibka. Začeli so se tudi oblivi. Imam 46 let in bi vse to predpisovala meni ali je morda povezano z tumorjem.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
če bi se vse to, kar se vam zdaj dogaja, zgodilo 10 let prej, bi bili verjetno že operirani in bi bila situacija jasna za pol manjšo ceno in 3x prej. Ampak medicina zelo očitno napreduje in se pred vsakršno operacijo teži k temu, da bi se z drugimi razpoložljivimi preiskavami prišlo čim bližje pravemu vtisu, za kaj gre. Sam sem še bolj klinično in praktično orientiran. Če že vnaprej vem, da bo nekaj treba operirati ne glede na izid preiskave in izvid preiskave ne more vplivati na potek operacije oziroma na odločitev, kako in kaj se bo operiralo, potem s preiskavami nima smisla izgubljati časa (in sredstev). Zato bi dandanes pacienti morali večkrat vprašati zdravnike, kaj bo določena preiskava pokazala in koliko bo izvid preiskave vplival na končno odločitev. Pri vas gre za nek (nejasen) večprekatni, cistični tumor na jajčniku, ki dosega velikost gosjega jajca ali več in to je za operacijo. Končno diagnozo in hkrati odločilno informacijo o tem, koliko tkiv in katere organe je potrebno odstraniti, bo pokazala histologija tumorja, najprej orientacijsko “zmrzli rez” med samo odstranitvijo tumorja, potem pa v tednu dni še prava histologija z vsemi potrebnimi barvanji in imunohistološkimi dodatnimi preiskavami, ki bodo pač potrebne. Ugibanje o tem ali je tumor maligen, je brez smisla. Lahko bi šlo za raka na jajčniku, stadij 1, kar je povsem ozdravljivo z odstranitvijo jajčnika, jajcevoda ter bližnjih sosednjih organov (pečice, slepiča in včasih, pogojno, tudi maternice).
kaj je bilo poleti z vašo trebušno gripo oziroma vnetjem, ne vem, ampak takšna stanja res lahko za nekaj časa spremenijo reaktivnost limfatičnega sistema v neposredni okolici.