Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Belo oblozen jezik

Belo oblozen jezik

Opazam, da ima moja dobrih 10 mesecev stara hčerka tri dni hripav glas in dva dni belo obloženo ustno votlino, jezik in kotičke ustnic. Ne kašlja, ne teče ji z noska in nima vročine, ne bruha. Po piški in ritki ima par rdečih pikic (rahlo vneta), vendar ni to glede na to, da ji hkrati izraščajo 3 zobki nič posebnega. Zanima me, ali bi to lahko bil sor? Kako naj se tega hudiča rešimo? Z gazo ji umivam ustno votlino, z vodo pereva zobke, a ne gre na bolje. Zjutraj sem ji malček podrgnila s sladkorjem po jezičku, pa tudi ni nič boljše. Kaj priporočate?

Hvala, lp

Lahko bi bil tudi soor, glede na bele obloge in na izpuščaj po spolovilu in ritki. V lekarni kupite Daktarin oralni gel in mažite ustno sluznico 4x dnevno po 1/4 žličke vsaj 1 teden, kožo na ritki pa s Canestem mazilom 4x dnevno. Sladkor je hrana za glivice.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Nasvet glede sladkorja mi je dala mati treh otrok, ki naj bi ji ga dala patronažna ob obisku enega izmed otrok. Slišala sem že, da je sladkor hrana za glivice, vendar takrat res nisem premislila, enostavno bi naredila vse, da bi bilo hčeri boljše. Nasvet je bil sigurno dobronameren, bom pa v bodoče dvakrat premislila, preden sprejmem kakšno odločitev glede svojega otroka.
V glavnem, v lekarni sem kupila Daktarin, Canesten in cinkovo pasto. Hčeri sem zračila ritko vsaj dve uri na dan, jo mazala tudi z Bepantenom plus. Hladilno lekarniško kremo ji pa že tako ali tako vedno nanašam pod pleničko. Ker se stanje ni izboljšalo, sva obiskali pediatra. Daktarin je pomagal, vendar pa je ritka ne glede na Canesten in cinkovo pasto in našteto ob kakanju postala živo rdeča. Kadar je lulala, je film kreme obstal. Potrdil je, da ima glivice. Predpisal je Lamisil (3* dnevno) in neko pasto, ki so jo zamešali v lekarni.
Zanima me, v kolikem času naj bi se stanje izboljšalo, preden poskusim še kaj drugega? Koža po ritki in spolovilu izgleda namreč čisto požrta – rdeča – kot živa rana, le da ni krvi ali mehurjev. Ko nanesem Lamisil, joka da je noooro, jo peče, srbi. Za umiritev pomaga tista pasta ali hladilna krema, vendar če ni pokakana ostane ta film kreme na koži ali pa vsaj polovica, včasih s svaljki. In so cele muke, da ji to izmijem. Kaj lahko še storim, da ji omilim stanje oz. da se izboljša?

Hvala, lp

Saj vem, to je eden izmed starih receptov, ki so ga zelo uporabljali, vendar dejansko de zdrži. Če si predstavljate npr. plesen na zidu. Lahko ročno odstranjujete, pa se pojavlja in pojavlja. Najprej sanirate zidove, da se vlaga ne pojavlja več, potem pa plesen prem,ažete z nekim sredstvom, ki to plesen pobije. Glivice bi nekako podobno uničili, žal pa se pri dojenčku ne da sanirati ust:=) ker ne vemo točno, zakaj se glivice tako rade pojavljajo v dojenčkovih ustih. Moja ideja, da se otrok naleze glivic pri prehodu skozi porodni kanal in da imajo glivice dojenčki mater, ki so imele glivično vnetje nožnice v nosečnosti, ni čisto preverjena:-).
Daktarin oralni gel jamljite vsaj 2 tedna 4x dnevno po 1,25 ml, večja težava je koža ritke. Vedno jo umijte s toplo vodo in posušite s fenom. Lamisil uproabljajte 2-3x dnevno, vmes pa nekaj cinkovega, ki na kožo deluje odlično. Vse to vsaj 2-3 tedne. Če pa se slabša, širi, je vedno bolj rdeče, morate nazal.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

tudi pri nas imamo že nekaj časa pikice na ritki, kar se hčerki prej nikoli ni pojavljalo, zdaj ko sem to prebrala, pa sem ugotovila, da tudi pri njej opažam bel jezik. canesten imamo, naj tudi jaz stopim po daktarin in ravnam isto? Stara je skoraj 1 leto.

LP in hvala!

V tej starosti so glivice manj pogoste kot pri novorojenčkih in malih dojenčkih. Če oblog na jeziku ne morete odstraniti, so res morda glivice. Vendar, vsako zdravilo je potrebno uporabljati le takrat, ko je res potrebno.

Pozdravljeni! Mogoče lahko pomagam še jaz s svojim nasvetom. Pri nas je naš sin imel točno tako vneto ritko kot opisuje Angelina, pojavljala pa se je že tudi kri. Mazala sem z Bebivalom in v nekaj dneh je bilo bolje.

Držim pesti, da bo čim hitreje bolje. :))
LP

Pozdravljeni!
Mi imamo podoben problem z jezičkom. Stari smo 14m in imamo bel oz. rjav krogec na jeziku. Poskusili smo odstraniti z krtačko, prstom in hrano (jabolko) in ne gre z jezika. Še vedno se dojimo in me zanima ali je to od dojenja ali so glivice?
Hvala in LP!!!

Pozdravljeni!
Mi imamo podoben primer imamo bel oz. rjav krog na jeziku. Poskusili smo odstraniti z krtačko, prstom, hrano (jabolko) in ne gre dol. Še vedno se dojimo ali je to razlog ali glivice oz. bakterije na jeziku ???
Hvala in LP!!!!!!

Lahko gre za kakšno obarvanost po zdravilu, ki se bo sama odstranila, lahko pa gre tudi za otrokovo posebnost in bo ta del vedno obarvan. Pokažite ob priliki vašemu pediatru.

New Report

Close