Lepo pozdravljeni!
Našemu šestletniku se je v zadnjih dveh letih nekajkrat zgodilo (cca. 6 – 8 krat), da je imel belo blato. Včasih se je to pojavilo ob prebolevanju kakšne viroze (driska ali bruhanje), nekajkrat pa tudi, ko ni imel nobenih drugih simpotomov. Bllato je bilo belo samo enkrat ali dvakrat zaporedoma, potem pa tudi nekaj mesecev normalno. Blato je bilo čvrsto in normalno oblikovano. Včasih se je zgodilo, da je bilo potem, ko je prvič kakal belo, drugič pol belo in pol normalne barve, ali sta se barvi prepletali. Urin je bil normalno obarvan. Otroka sem peljala pediatru in mu povedla za težave, ki jih ima naš otrok. Omenila sem mu tudi, da otroka včasih, sicer redko, na sprehodu boli pod desnim rebrnim lokom, vendar ta bolečina kar hitro mine. Sicer je otrok v dobri fizični kondiciji. Pretipal mu je jetra in rekel da je vse videti vredu ter da naj samo opazujemo kakšno bo blato v naprej. Otrok večinoma veliko potrebo opravi že dopoldne v vrtcu, zato doma nimam nadzora nad tem, kakšno je bilo njegovo blato. V vrtcu pa sem vzgojiteljice prosila, da naj preverijo, kakšno blato bo izločal, saj je otrok že toliko star, da na stranišče hodi sam in se tudi očedi sam. Otrok sicer na leto preboli kar nekaj viroz z zelo pogostim bruhanjem in drisko, ki trajajo celo noč, naseledji dan pa je že praktično vredu. V zadnjem času so te viroze še pogostejše, saj je v zadnjih treh mesecih, kar vsak mesec prebolel takšno virozo. Sicer otrok ne uživa prav veliko sadja in zelenjave. Na veliko potrebo pa mora pogosto že med samim obrokom, še predno poje obrok do konca. Včasih je hodil na veliko potrebo kar nakajkrat na dan, sedaj pa opažam, da gre navadno samo enkrat dnevno. Sem se kar razpisla, vendar bi vam rada podal čim več podatkov. Mene pregled pri zdravniku ni pomiril, zato sem se odločila, da še vas povprašam za drugo mnenje, saj sem na spletu v povezavi z belim blatom zasledila same hude diagnoze (hepatitis ipd.). Prosila bi vas, če mi lahko kako svetujete, saj sem še vedno precej panična okoli vsega tega. Lepo vas pozdravljem in se vam že vnaprej iskreno zahvaljujem!
Pozdravljeni.
Ker gre za šestletnega otroka, vam lahko svetujem le pregled pri pediatru oz. v gastroenterološki ambulanti na Pediatrični kliniki.
LP