beljenje zob, poškodovana sklenina
Sem mlada mamica s precej neobičajno težavo (neobičajno zato, ker nikogar ne poznam, ki bi imel podobne težave). Dolga leta sem imela zelo lepe zobe, bele in ravne. Že takoj v prvi nosečnosti so začele težave. Sprva so me zobje skeleli, po porodu pa sem opazila obarvanost sprednjih štirih zgornjih zob in sicer samo na zgornjem delu zoba, pri dlesni, morda 2-3 milimetre zoba, je pa rumenkasto rjavo. Osebni zobozdravnik pravi, da sem si poškodovala zobno sklenino zaradi pretrdih ščetk in preagresivnih zobnih past. Res, da sem si zobe redno ščetkala, mogoče kdaj preveč pritiskala, vendar belilnih zobnih past in trdih ščetk nisem nikoli uporabljala. Poleg tega sem opazila, da od kar imam modrostne zobe, sprednji zgornji enki nista več ravni. Ena se obrača navznoter, ena navzven. Če me pogledate od spredaj, se ne vidi, le malo bolj od strani pa se, kar mi tudi ni všeč. Ta obarvanost me zelo moti, včasih sem se veliko več smejala. Razmišljam o beljenju, vendar se bojim, da bi s tem situacijo še poslabšala. Sicer ne kadim, ne pijem vina, cole… Občasno le kavo z mlekom. Sem pa med prvo nosečnostjo pila železov sirup legofer zaradi hemoglobina (več mesecev redno), ki je skoraj črne barve in imam na sumu, da so se mi obarvali zaradi tega. Po drugi nosečnosti se stanje na srečo ni poslabšalo. Kaj naj storim? Zaradi te obarvanosti sem čedalje bolj razočarana, da ne omenjam kako se mi pozna na samozavesti.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Pozdravljeni,
rotacijo zob so povzročili izraščajoči modrostniki. Zabarvanje je lahko posledica jemanja železovih preparatov. Verjetno se je k temu pridružila še erozija zobnih kron. Ocenjujem na pamet, žal brez kliničnega pregleda, tako da težko sodim kakšno je dejansko stanje in kaj v bistvu resnično potrebujete. Zato ne morem predlagati konkretnih rešitev, na žalost.
Srečno.