beljenje zob
Ob prebiranju One se mi je porodilo vprašanje. Imam 14-letno hči, ki ima zgornji enki “lisasti”. Ob obisku stomatološke klinike v Ljubljani, kamor sva sicer hodili z mlajšo hčerko zaradi sanacije izpadlega zoba, mi je dr. Narcisa Košir povedala, da sta zoba lisasta zaradi posega, ki ga je imela na mlečnih zobeh (res, pri dveh letih). Hčerko obarvanost moti, zato me zanima, če je možno lasersko ali s peroksidom odstraniti madeže glede na to, kako je do njih prišlo in ali je smiselno glede na pričakovan rezultat. Zanima me tudi, kje v Sloveniji opravljajo tovrstne posege in kakšna je cena, če je možno o njej govoriti na splošno.
Najlepša hvala!
Spoštovana Mimi,
vaše vprašanje sem prebrala že včeraj, odgovarjam pa šele danes, ker sem želela članek še sama prebrati. Zato podvajanje vprašanja ni smiselno, sploh ker ne gre za neko zelo nujno zadevo.
O beljenju je bilo že veliko napisanega, tako o pozitivnih kot o negativnih plateh. Zelo podrobno je vse opisala tudi kolegica Pečnik v Oni. Dodala bi le to, da je (po mojih informacijah) slovenska stroka proti beljenju živih zob.
Pri vaši hčerki so zobje zabarvani zaradi motnje v izgrajevanju (to pomeni, da je zabarvana celotna sklenina v tem predelu). Belilna sredstva so trenutno še preagresivna, da bi vam beljenje živih zob lahko svetovala.
Lepo pozdravljeni!