beljenje stanovanja – barve
Takole na slepo je težko dajati nasvete, saj ne vemo, kakšno pohištvo imate, kakšne prostore, kako visoke strope, kakšne želje, katere barve so vam simpatične, katere ne itd. Ti pa povem nekaj: mene je moj dragi navdušil za barve in jaz sem zdaj pravi “fan”. Meni je zelo všeč, da so stropi v drugi barve kot stene, seveda mislim s tem na “podaljšane strope” (saj veš, da je črta kake 15 cm pod robom – posebej pri visokih stropih je to zaželeno). Razen za predsobo in za druge manjše prostore (kakšne kabinete, recimo) lahko ubereš kaj nevtralnejšega, za oboje skupaj, zelenkasto ali oker, če ti je všeč (jaz je ne maram).
Kuhinja naj bo taka, da se sklada s ploščicami in pohištvom, pa vseeno mogoče ne preveč vpadljiva. Če imaš belo pohištvo, je recimo bledo sivkasto-modra barva kar ok.
Dnevna soba je zelo pomembna. Naši “malarji” so se najprej križali, na koncu pa vse poslikali s fotoaparatom, ker jim je bilo tako všeč. Stene so marelične barve, kar močna barva je, strop pa sivo-moder, pa še krancljali smo pod stropom (imamo pa res visoke strope, precej čez tri metre).
Otroške sobe naj bodo obvezno tople, rumeno-oranžne, še posebno, če so otroci mlajši. Tam se lahko res igrate, lahko je vsaka stena druge barve (kot pri nas:-)) Spalnica je pri nas vijolična, pa vseeno ne preveč temna, to je bila moja želja, strop pa – za spremembo – skoraj bel.
Vse to sem ti naštela samo zato, da boš videla,da se z barvami res lahko igraš – in tudi malo eksperimentiraš. Če ti ni všeč, lahko še vedno prebeliš:-))
Svetujem ti, da prebereš knjigo dr. Antona Trstenjaka, Človek simbolično bitje, kjer imaš veliko napisanega o barvah. Npr. kje v stanovanju uporabiti katero barvo, pa tudi to, da slediš tako kot je v naravi, spodaj temno, vedno višje greš, svetleje bo. Oranžna barva spodbuja tek, zato je smiselna v kuhinji, zelena pomirja, zato mogoče v spalnici,… Upoštevaj pa tudi to, da bo na koncu vam všeč. Upam, da sem ti kaj povedala. lp