Gnitje je ZELO primeren izraz v pogovoru z nekom, ki si predstavlja, da ima v crevesju TRUPLA. Sicer pa je res nekoliko ilustrativen. A spet ne prevec.
Kar se mi zdi najbolj neprimerno pri gonji proti beljakovinam, je to, da se jih predstavlja kot najhujse zlo (se posebej v mesni obliki), hkrati pa nikoli nihce pripomni, da so za sodobne bolezni (tudi crevesne) krivi predvsem DRUGI dejavniki – in ne beljakovine in ne meso. Predvsem imam v mislih obilico nasicenih mascob, preobilico enostavnih OH… in predvsem pomanjkanje vlaknin in bistveno prenizek vnos nesladkanih tekocin.
Oseba, ki se odloci za beljakovinsko dieto, mora vedeti, da lahko pride s tako dieto do izjemno poslabsane prebave, zato je dobro, da zelo dobro pozna vlakninska zivila, ki jih v taki dieti lahko konzumira, in njihov ucinek na telo.
Hm.. ok, mogoce bi morala ta svoja ‘trupla’ bolj definirati!
V mislih sem imela predvsem to kar se danes dogaja z zivalmi.
Je bil kdo v kaksni ustanovi kjer redijo (npr.) piscance???
no, ko bo sel kdo tja na ogled naj mi potem sporoci, ce se mu meso ni zagravzalo?? in piscanci so ze ob izvalitvi trupelca, ki jih futrajo s hormnosko oz taksno in drugacno hrano!
Ah, ta debata je nekaj povsem drugega: eno je vprasanje, ali naj clovek je pretezno beljakovinsko hrano, drugo vprasanje, kaksno je dandanes meso. Ampak kolikor se spomnim, Vanda, si zacela z argumentom o tem, da ima clovek drugacen prebavni trakt ali kaj ze? Zdaj drugace veter piha?
No, in ce smo ze pri tem. … ah… *deleted* … Z rastlinami ni cisto nic drugace. Le da jih ti na cutila ne posiljajo toliko srce parajocih signalov.
No, sama se res ze kar nekaj casa prehranjujem s presno hrano. Ker sem si sama s tem nacinom pozdravila bolezen, ko so zdravniki dvignili roke… tako, da iz lastnih izkusenj poznam vec nacino prehranjevanja in mi meso vseekakor ne pase vec. In ne recem, da je malo mesa skodljivo….. samo beljakovinska dieta pa vsekakor ni ok- sem probala tudi to.
trupla, pa so zame res zivali, ki jih ljudje vzrejajo v hlevih oz podobnim stvarem in zivalice zivijo samo zato, da jih zakoljejo.
sama imam zelo rada zivali a v stanovanju nimam nobene, ker vem, da bi jih utesnjevala in omejevala!
seveda je z rastlinami enako… ampak plodovi rastlin so tako ali tako namenjeni za ‘razmnozevanje’ vsaj pri vecini rastlin.
sama ne kupujem stvari po raznih intersparih in merkatorjih… ker tisto niti niso rastline na zalost:(
no, nisem hotela nikomur vsiljevati cesarkoli… sem pac taka po naravi:)
ampak mislim, da ne zamerite kajne;)
aja, pa se da povem, da dokler sem zivela pri starsih smo skoraj vsak dan za kosilo imeli meso so veliki ljubitelji mesa in njih ne bi preprical nihce v nasprotno…. tak, da … vsak se odloci zase sam in zato, tudi jaz ne bom vec pisala na ta post, ker … hm…. nocem nikomur nicesar vsiljevati.
lepo se mejte!
Marjana, prav si se odločila. Kar se vsiljevanja tiče, ker niti pod razno ne paše v to temo.
Ker ti ravno repliciram, bom napisala še nekaj glede prehrane z osebnega stališča. Celo življenje se borim z neko boleznijo, zdravila ni, zato si lahko misliš, da sem poskusila vse živo in neživo. Enkrat je bilo bolje, drugič slabše.
In potem odrešitev, vegetarianska prehrana, potem veganska, potem… Vse sem dala skozi in na koncu dolgoročno pristala na vegetarianski, za recimo 15 let. Letos se mi je stanje drastično poslabšalo, prava kriza v glavnem, rešitve nikjer.
In sem šla še na neko terapijo, na testiranja in eden izmed rezultatov je pokazal zastrupitev s pesticidi. Kljub temu, da sem vsa ta leta zelo pazila, da sem jedla sadje in zelenjavo iz relativno zanesljivih virov (domača pridelava, lastna, brez kakršnih koli strupenih dodatkov), sem kljub temu posredno zaužila toliko pesticidov (že iz okolja samega, vode, t zelenjave/sadja kupljenega v trgovini), da se je končalo, kakor se je pač končalo.
Poznam precej takih primerov. Zelo dober prijatelj se bori za življenje, leta in leta se je striktno držal presne prehrane, pil sveže stisnjene sokove (samo v opozorilo, NUJNO jih prej olupite, preden jih stisnete, ne glede na njihov izvor pridelave), imel nenormalno veliko energije, potem pa nekega dne sesutje sistema, overdose pesticidov (tudi iz vode) in prebitek cinka – zastrupitev. Trenutno je po dveh letih še vedno v stadiju, ko krpa svojo organsko bit. Upam, da mu bo uspelo. Sama sem jo odnesla malo bolje.
Kakorkoli že, sadje in zelenjava nista rešitev, sploh ne sedaj, ko je že zrak sam po sebi zastrupljen, kaj šele vse ostalo.
Sama sem omejila porabo sadja, mogoče maksimalno na dva kosa na dan, včasih po nekaj dni še to ne. Zelenjavo omejujem, pazim kolikor se da. Vpeljala sem perutninsko meso (svinjine in govedine ne morem, ker mi ne paše), ribe… Pač jem relativno skoraj vse, zdravje se mi je zelo izboljšalo. Oz. nisem imela hujšega napada, odkar sem spremenila prehrano.
Mogoče je to naravni bioritem telesa, enkrat je to, drugič mu prija ono. Mu je pa treba vsekakor prisluhnit.
Pa še to, glede trupel. Sama izhajam strokovno iz področja, ki se ukvarja z “rejo trupelc”, ogromno sem videla, vse mogoče načine prireje. Ja, na perutninskih ali prašičjih farmah včasih pogledi/vonjave/okolje ni primerno za naše “občutljive” dušice. Je pa tako, da je program reje (prehrana) striktno določen, še bolj pa vsi medicinski dodatki (antibiotiki na katere se mnogi radi obešajo, pa tudi druge stvari). Kaj pa v primerjavi s tem recimo solata gojena v hidrokulturi, podobno paradižnik… dobiva prekomerno količino svetlobe, nutriente preko vode, pospeševalce rasti, barve in podobne zadeve… masovna produkcija. Kje je razlika? Vse konča na krožniku in v naših želodcih.
Pa še nekaj. Ker malo poznam situacijo v kmetijstvu, bolj brez skrbi pojem en piščančji file domače reje, kot pa solato domače pridelave, saj se na žalost v Sloveniji z uporabo različnih pesticido, fungicidov…. dela, kot delajo “svinje z bučami”.
Mogoče še za konec, da je zanimivo, kakšno predstavo imajo ljudje o reji živali. Če je njihova hrana recimo peletirana, to ne pomeni, da vsebuje milijon kemikalij za hitrejšo rast, ampak enostavno, da je optimirana za potrebe živali v določenem življenjskem obdobju.
Podobno se dogaja pri prehrani športnikov in dodatki k prehrani. Če nekdo zagleda recimo kantico proteinov, je velika verjetnost, da bo pomislil najprej na AS… 🙂
Vse temelji na informiranosti in znanju. Če ni ne enega, ne drugega, pride do jalovih debat.
Ampak bistvo vsega je, da se prehranjumo tako, kot ustreza našemu telesu in ne obsojajmo drugih, ker niso izbrali iste poti. Kakšne bodo pa posledice naše izbire… bomo videli, ko pridemo do tiste točke.
Pozdravljeni!!
Osredotočil se bom na TEMO: Beljakovinska dieta!!
Iz svojih izkušenj in tudi drugih –> ta dieta je zelo učinkovita, ampak ni nobene diete s katero bi lahko zgubil samo maščobo in nič mišične mase.
Ponavadi je to razmerje (pri zgubi maščobe / Mišične Mase) 50/50 če pa resnično obladaš sceno pa bi bilo razmerje maximalno 80/20 !
Drugače pa gre ta B dieta tako: na kilogram Telesne Teže naj bi se vneslo cca 3.5 g Beljakovin in okoli 1,5 g maščobe (omega 3, omega 6 in omega 9 ) vsak tretji ali pa četri dan pa bi bilo polnenje kjer bi bilo Beljakovin in Maščobe skupaj 15% kaloričnega vnosa,ostalo OH (cca. 4,5 g na kg/TT)!!
Lep pozdrav!!