Beli višavski terier
Jaz imam 3 leta staro višavko, pridno in ubogljivo, zelo vodljivo in nežno. Ima pa težave z alergijami, ki so se začele, ko je morala jemati antibiotike v času pubertete. In od takrat sem jo imela na desenzibilizaciji, prav tako sem poskusila z bio resonanco. Sedaj na alergijo lahko vplivam sama samo glede hrane. Na žalost je alergična tudi na trave, lipo, platano in smreko. Tako imam problem vsakič, ko kaj cveti. Ker je prej jedla ovčetino ( na katero se je izkazalo da je alergična), se ji je v črevesju razvila candida albicans, in tako imam še posebno dieto za to.
Ker se rada ognem antibiotikom, ji res poskušam dajati takšno hrano, ki je ekološka, meso ki ne vsebuje antobiotikov in ki ni v široki uporabi v prehrani. Tako mi kar precej tanjša denarnico, ko je treba kupovat ali pripravljat hrano in priboljške, ampak, ker je moja deklica in bi zanjo naredila vse, mi ni problem.
Kljub vsem problemom, bi se tudi v bodoče odločila za to pasmo, ker so res prisrčni kuželjci!
Zakaj pa naj bi bil jezen? Glede na to da je mladič, ne drži dolgo koncentracije, mu gredo neumnosti po glavi – pač takšni so otročki. Navajaš množino “nas noče ubogati”. Če mu vsi povprek prigovarjate, ali še slabše vpijete ukaze, se bo zmedel, še odrasel pes se bi. Sicer pa traja kar nekaj časa, da pes razume kaj želite od njega. Določite čas v tednu, ko je čas za učenje, in čas jo je čas za igro. Dobro je menjati okolje, ali pa še bolje, peljite ga v šolo.
Mesečno približno ena vrečka briketov 2,5 kg, kvalitetni so tam nekje 16-18 eur, plus kakšna konzerva in priboljšek, tako da rečiva 20 na mesec za hrano. Poleg tega 1x letno cepljenje kužne bolezni in steklina, skupaj 70 eur. Zraven tega vsake 3 mesece tabletka za gliste (4x 1 eur) in vsaj od marca do oktobra, še boljše pa celo leto ampule za zajedalce (klopi-bolhe), paket 3 komade Strongholda je 23 eur.
Skupaj torej: hrana 240 eur + cepljenja 70 eur + zajedalci cca 75 eur (ampule samo 9 mesecev) = osnovni nujni strošek skoraj 400 eur.
Zraven tega po izkušnjah, vsaj 1x letno nova ovratnica in povodec, ležišča se tudi uničijo vsaj pri nas, mimo igrač in ostalih bedarij pa večina lastnikov težko hodi. V prvem letu je zelo dobro investirat vsaj v malo šolo, kar stane še dodatnih 100 eur, pa še kaj bi se našlo kar sem sedaj pozabila. Ampak zgornjih 400 eur je res tisti nujni strošek. Pa upam, da kupiš dobrega zdravega psa, ki praktično nikoli ne bo potreboval veterinarja, ker tam pa grejo stroški pač v nebo. Vse skupaj pa pomnoži še s povprečno življenjsko dobo 12-15 let.
Aja, pozabila, za ljubljenčka, v kolikor se stvari ne boš lotil/a sama, še minimalno vsake 3 mesece striženje, kar stane tam enih 25-30 eur, se pravi še dodatnih 100-120 eur letno.
Še nekaj je potrebno dodat pri teh naštetih običajnih stroških: Višavci so po veliki večini nagnjeni h kožnim boleznim in alergijam. Tako veterinarski stroški pri tej pasmo običajno močno presegajo povprečne. Jaz recimo sem za mojo v 4ih letih za extra veterinarske stroške poravila cca 1500-2000€, to je brez cepljenj, brez ampul za klope in bolhe, vrez sterilizacije.
Zdravega višavca še nisem srečala, je potrebno vzeti v zakup, da so ti psi po večini alergiki, hitro se jim prekomerno razvijejo glivice. Redki imajo srečko, da nimajo z njim takšnih težav, sicer pa je dobro preden se odločiš za nakup psa malo prebrati o tej pasmi, da več kaj te čaka.
Nisem pa še slišala, da je treba plačevati za tableto za razglistit, to se običajno dobi zastonj, država časti.
In seveda pazi, kje boš kupila psa, saj je vedno več preprodajalcev, da se ti ne zgodi, da “višavski” mladiček ne zraste v kakšnega mešanca z maltežanom, ali kaj podobnega. Ali pa še huje, da kupiš bolnega psa, ki ti pogine po 2 tednih….
Powerpuff, zastojn dobiš eno pri cepljenju stekline, priporočljivo razglistenje pa je vsake 3 mesece in ne 1x letno, tako da ja, eno dobiš zastonj, vsaj 3 pa plačaš. Očitno pa imaš res smolo z višavci, jaz imam doma štiri, pa začuda nimam razen cepljenja nič kaj ekstra stroškov z veterinarji, zdaj smo po vseh letih prvič imeli en manjši operativni poseg, ki pa tudi ni stal ravno premoženja, tako da to je relativno oziroma odvisno kje in kako kupiš psa. Lahko namreč šparaš na psu, pa se ti zgodi to kar si napisala, da imaš 2x toliko stroškov z zdravljenjem kot če bi kupil na začetku poštenega.
Ja, na žalost sem svojo višavko dobila v dar, predvidevam da je ima sumljivo poreklo, ala tekoči trak proizvodnja. Ampak kaj čem sedaj, rada jo imam in je ne zamenjam za nobenega drugega psa. Glede tablet za razglistenje pa na moji veterini vedno dobim zastonj, tudi če nima cepljenja, morda pa mi jo dajejo zato, ker sem tako redna stranka 🙁 Bi pa že rajši plačala tisti euro in bila malo manj po veterinah. Čeprav poznam tudi veliko rodovniških psov, ki so skoz po veterinah, z raznimi prirojenimi boleznimi in napakami, verjetno moraš imeti tudi malo sreče pri izbiri psa, pa katerekoli pasme že je.
Saj zato jih pa imamjo, da jih razvajamo :)) Jaz imam mucke in višavko, pa smo vsi na postelji, vsi okoli mene, moj dragi pa stisnjen v steno revež 🙂
Sicer pa ko so starejši, tudi že vejo kaj hočeš od njih, ampak kot mladičke pa res ne vem kako vama je ratalo, če vaju ni bilo doma, sigurno so noreli naokoli, kot majhni otroci pač…Pa imate kaj mladih, če imata 4 odrasle višavce/ke?
Jaz imam doma belega višavskega terierja. 😀
So zelo prikupni psi in se radi igrajo. Zelo radi grizejo reči, zato previdno. 🙂
Tukaj je še link za opis te pasme:
http://animal.discovery.com/videos/dogs-101-west-highland-white-terrier.html