bele plombe
Pozdrvaljeni!
odločila sem se za zamenjavo navadnih plomb za bele plombe. zanima me kje lahko to opravim in koliko stane vsaka plomba? slišala sem, da nekjje opravljajo ta poseg brez vrtanja, le z laserjem in me zanima kje natančno?
ali bi lahko povedali kaj več o škodljivosti srebrnih plomb?
hvala za odgovore,
lp lea
Spoštovana lea,
na sprednjih zobeh vam pripadajo bele zalivke brez doplačila, na zadnjih pa z doplačilom (pri koncesionarju). Kakšna je vrednost doplačila boste izvedeli pri zobozdravniku. Cene namreč določajo posamezniki sami. Pri zasebniku brez koncesije boste zalivko morali plačati v celoti. Cena je odvisna od števila ploskev, ki jih moramo z zalivko dograditi.
Tudi na naslednje vprašanje nimam pravega odgovora, ker ne vem, kateri zobozdravniki v SLoveniji že uporabljajo laser za popravilo zob.
Amalgamske oz. srebrne plombe pa niso tako škodljive kot jih mnogi želijo prikazati. Največji problem naj bi bilo sproščanje živega srebra, ki je nekoliko večje le prvi teden po izdelavi zalivke, kasneje pa se ga praktično ne zaznava več. Po mojem mnenju je največja in skoraj edina slabost amalgama njegova barva.