Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Bele pikice na glavici penisa

Bele pikice na glavici penisa

Sicer nisem prepričan, če sem se obrnil na pravi naslov, pa vendarle. Imam eno kratko vprašanje. Že vrsto let (star sem 27) imam na spodnjem robu glavice na penisu (tam, kjer se stika z udom) nekakšne majhne bele pikice (kot majhne bradavice), ki tudi z vztrajno nego in čiščenjem ne izginejo. Pred 4 leti sem obiskal splošno zdravnico, ki mi je predpisala nekakšna protiglivična mazila. Tudi to ni pomagalo. Za kaj gre? Ali imam res kakšno trdovratno glivično obolenje? Kako si lahko pomagam in kam naj se obrnem? Hvala za odgovor.

Lp
Andrej

Dragi Andrej,

Spremembe o katerih govorite so verjetno kondilomi, bradavice kot jih imenujete. Povzroča jih HPV, humani papiloma virus in jih je mogoče le kirurško odstraniti. Za zdaj ni zdravila, ki bi delovalo zanesljivo, eksperimentalno pa so v rabi različni interferoni, ki so dragi in za zdaj vprašljivo uspešni. Obrnite se na kakega dermatovenerologa, verjetno bo vedel kaj več. Vsekakor pa pri spolnih odnosih uporabljajte kondom. Papiloma virusi so namreč spolno prenosni in pri ženski z leti ali desetletji nekateri tipi HPV pripomorejo k razvoju raka na materničnem vratu, na nožnici in na spolovilu. Pri moškem še nisem zasledil podatka, da bi lahko povzročal raka!

New Report

Close