bele ali črne?
pozdravljeni!
zanima me nekaj v zvezi s plombami. slišala sem, pa tudi moj osebni zobozdravnik mi je priporočil, da naj črne plombe raje zamenjam z belimi, češ da izločajo nekatere škodljive snovi v telo. mi lahko poveste katere škodljive snovi in na katere organe te vplivajo? ali tudi vi priporočate da zamenjamo črne z belimi?
za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
lep pozdrav
anita
Spoštovana Anita,
ta škodljiva snov naj bi bila živo srebro, ki se v določenem odstotku nahaja v amalgamskih ( črnih ) zalivkah. Glede na to, da se amalgam že desetletja uporablja za zalivke, bi morala biti smrtnost zaradi zastrupitev z živim srebrom ogromna, pa temu ni tako. Iz nove zalivke se res sproščajo nekoliko večje količine živega srebra, vendar pa se to sproščanje že po nekaj dnevih zmanjša in ustavi. Tudi omenjene količine niso velikanske, primerljive so s količinami živega srebra, ki se pojavijo v telesu pri zaužitju morskih rib ( !! ).
Bele zalivke so res bolj estetske, je pa njihova trajnostna doba bistveno manjša od amalgamskih in jih je potrebno pogosteje menjati. Na tržišču se pojavljajo vedno bolj izpopolnjeni materiali, njihovo kakovost pa lahko ocenjujemo šele po nekaj letih ( takrat pa se spet pojavijo novi – še boljši )
Glede zamenjave belih z amalgamskimi zalivkami je moj nasvet tak. Pri osebah z zelo dobro ustno higieno, malo ( ali nič ) novimi kariesi v daljšem obodbju in dobro ustno higieno DA, v nasprotnem primeru pa je že potreben temeljit razmislek ( tako iz strani zobozdravnika kot pacienta ). V vsakem primeru pa je odločitev vaša.
Lepo pozdravljeni!