Najdi forum

bela zalivka

Moj 4 letnik ima luknjico na štirici ko sem se naročila za pregled sem izrazila željo da bi mu naredila belo zalivko.V odgovor sem dobila da zobozdravnice ni zagovornica tega in naj ga peljem drugam.
Mi lahko vi pomagate zakj naj bela zalivka nebi bila primerna za mlečne zobke??
V pojasnilo amalgamske zalivke ne želim ker sem prepričana da so lahko škodljive zaradi vsebonsti živega srebra.
Ali mi lahko vi poveste za dobrega otroškega zobozdravnika lahko privat. (smo iz Domžal)

LP in hvala!

Spoštovana andro*,

odgovora zakaj vam zobozdravnica ni želela narediti bele plombe, vam ne morem dati.
Na mlečnih zobeh lahko naredimo tudi bele plombe iz materialov, ki so sicer nekoliko manj dolgotrajni, a za “življensko dobo” mlečnikov povsem primerni.
Otroških (ali katerihkoli drugih) zobozdravnikov pa vam ne morem svetovati, ker ne poznam vseh zobozdravnikov v SLoveniji.

Pozdravljena andro*!

To je moj večni problem. Tudi sama sem prepričana v škodljivost amalgamskih zalivk, jih niti sama nimam in tudi sama želim samo bele zalivke za svojega otroka. Naj še napišem, da oba otroka izredno sodelujeta pri zobozdravniku, tako da to ni nikakršen problem.
Moje mnenje, ki sem si ga pridobila iz trenutnih izkušenj je, da otroški zobozdravniki nimajo dovolj prakse in ne znajo ali pa se jim ne ljubi (ker je pač treba le malce več potrpežljivosti) delati kvalitetnih belih plomb. Naš otrok je imel zaradi tega tri abscese in posledično ima pri sedmih letih tri mrtve zobe v ustih. Zobozdravnika obiskujemo redno, torej to ni razlog.
Še vedno iščem kvalitetnega otroškega zobozdravnika, ki mi bo znal brez problema narediti belo plombo. Menim, da je to moja pravica, da lahko to zahtevam. Seveda za doplačilo.
Sama hodim k zobozdravnici za odrasle, ki zelo dobro dela bele plombe. Na žalost pa otroka k njej ne smem peljati, ker mora hoditi v otroško ambulanto. Ne poznam niti nobenega privatnega otroškega zobozdravnika, zato smo nekaj časa oba otroka vozili k odraslemu privatnemu zobozdravniku. Samo pa ni tistega “sledenja” kot naj bi bilo pri otroškem, zalivke stalnih zob, premazi,… Še vedno iščem otroškega zobozdravnika, ki bo znal ugoditi naši želji, upam, da mi ga bo uspelo najti. Sicer sem pripravljena voditi otroka na redne preglede k otroškemu zobozdravniku, po plombice pa k privatnemu, h kateremu smo že hodili. Samo kako naj to povem otroškemu zobozdravniku, naj mu rečem, da nočem, da on dela plombe, ker jih ne zna, da naj opravlja samo preglede in premaze ter ostalo?

Tudi jaz se priporočam, če kdo pozna dobrega otroškega zobozdravnika, ki dela bele plombe, brez da zraven drži “predavanje” v smislu, spet ena “pametna” mamica, ki se vtika v moje delo.

Lep dan!

SPoštovana Nataša**,

upam, da boste našli kar iščete, čeprav ste v svojem pisanju malo žaljivi (in to ni predavanje v smislu “pametna mamica”).
Otroški zobozdravniki naj (po vašem) ne bi znali delati belih plombic oz. se nam ne ljubi. Lepo vas prosim! Pa tudi abscesi na zobeh z amalgamom ali beli plombami nimajo povezave.
Bele plombe zahtevajo res več časa, da jih izdelamo, zato jih je potrebno tudi doplačati. Še vedno je pri materialih problem obrobna zapora, kar pri stalnih zobeh in dobri higieni (!!) ni več tako problematično, pri mlečnih zobeh, ki so dosti bolj dovzetni za karies in kjer je ustna higiena vedno šibki člen, pa je lahko to “nevarno” za nastanek sekundarnega kariesa (ob plombi). Zato se pri mlečnih zobeh pogosteje uporablja glasionomerne cemente, ki so lahko tudi v barvah.
Tako kot lahko otroški zobozdravniki sprejemejo 10 % odraslih pacientov, lahko tudi odrasli sprejemo 10% otrok, tako da se poskusite s svojo zobozdravnico dogovoriti, da sprejme v zdravljenje tudi vašega otroka. Vsi premazi in vse kontrole lahko dela tudi ta zobozdravnica, sistematski pregledi pa bodo še vedno v domeni otroške zobozdravnice.
Srečno!

Spoštovani!

Se opravičujem, nič ni bilo namenjeno osebno proti vam. Se vam tudi zahvaljujem, ker svoj čas namenjate nam in nam odgovarjate na vprašanja.

Ampak na žalost moja izkušnja je takšna. Čez prijaznost zobozdravnikov se nimam kaj za pritoževati, samo če pa časovno primerjam izdelavo bele plombice pri privat in v javnem otroškem zobozdravstvu, je razlika.

O plombah, tako belih kot tudi amalgamskih sem si zelo veliko prebrala. Tako, da so mi poznane nekatere slabe in dobre lastnosti obeh. mi je tudi jasno, da je amalgam boljši s tega vidika, ker se pri “sušenju” raztegne in bolje zapolni luknjico.
Nikoli tudi nisem bila pri zobozdravnikih nesramna, niti se nisem želela vtikati v njihovo delo. Menim pa, da je moja pravica, da imam o amalgamu svoje mnenje, v katerega verjamem. Ljudje smo različni in prav tako tudi naše mišljenje. Se zavedam, da ima zobozdravnik z belo plombo več dela, vem da mora otrok sodelovati, ker je pomembno, da je mesto izsušeno,…o tem smo se doma tudi pogovorili z otroci. In res me moti, ker jih vedno poslušam. A se res ne da sprejeti te moje želje, saj ni tako nemogoča.
Se tudi strinjam, da se naredi na mlečni zob začasna cementna zalivka, kar naj bi bilo na mlečnih zobeh tudi zadovoljivo.

Glede abscesa in slabo narejene plombe pa: zobozdravnik (so se tudi precej menjali, ker jih je premalo) je otroku delal plombo, bil je zelo brzinski, ko sem ga predno sva izšla iz ordinacije vprašala, kako je, mi je odgovoril: pri otroku je veliko če en dan drži, če bo padla ven, pa pridite nazaj…čez 3 mesece se je naredil absces. Ali pa bi moral zobozdravnik zdraviti živec? Skratka redno smo hodili na kontrole, mlajši je imel sploh probleme z zobmi, torej se abscesi ne bi smeli narediti, če so bili zobje par mesece prej vrtani in naj bi jim bil odpravljen karies. To se je zgodilo 3x v roku 1 leta. Potem smo odšli privat, kjer mu je zobozdravnica popravila kar je še imel, sedaj zaenkrat že 1 leto nimamo problemov. Rekla je tudi, da je zelo priden, da tako pridnega otroka še ni imela, da še nekateri odrasli niso toliko korajžni.

Hvala za informacijo, se bom pozanimala o tem.
Nisem želela biti nič žaljiva do vas, verjamem da ste dobra zobozdravnica, Ampak kljub temu še vedno trdim, da vsi to niso. In predvsem otroški zobozdravniki imajo premalo prakse z izdelavo neamalgamskih plomb na mlečne zobe.

Zanima me samo še, ali vi na željo staršev delate bele plombe? Sicer ste itak predaleč, me pa vseeno zanima.

Lep pozdrav!

Spoštovana Nataša**,

oh, saj nisem vzela osebno, sama zase že vem kaj in kako delam:). Postavila sem se v bran vsem otroškim zobozdravnikom, ker ste (nas) vse tako označili.
Osebno poznam kar nekaj otroških zobozdravnic (in dosti manj zobozdravnikov) in celo moja izbrana zobozdravnica je “taka”. In vem, da vaše trditve izhajajo iz izkušnje, želela bi si le, da zadeve ne bi posploševali kar počez na vse otroške zobozdravnike/ce. In (vsaj pri nas je tako) nadomestni zobozdravniki so ponavadi zobozdravniki iz “vseh vetrov”, niti ne nujno otroški, tako da….
Vedeti morate, da je priprava zoba za amalgamsko plombo težja, ker je potrebno zagotoviti tudi mehanično retencijo. Postopek plombiranja pa je res hitrejši. Pri belih plombah na zobu le odstranimo karies in ni potrebna posebna oblika, tako da ohranimo več zoba kot pri amalgamski. Postopke plombiranja pa je daljši in pri otrocih, kjer so pomembne sekunde, včasih predolg:). Glasionomerni cementi so plombiranje močno olajšali in sama nimam zadržkov pri uporabi le-teh.
V svojem odgovoru pa niti slučajno nisem oporekala vaši želji do bele plombe niti negativnemu mnenju do amalgama. To je vaša absolutna pravica, tako da se v to sploh ne vtikam. Zmotilo me je le vaše negativno mnenje do otroških zobozdravnikov (kar počez).
In še odgovor – večinoma delam plombe iz glasionomernih cementov – do sedaj po lastni presoji iz omenjenih dveh razlogov – ohranjanje zoba in dokaj enostavna uporaba. Glede na napisano niti ni bilo potrebe, da bi starši tako željo izrazili:).

New Report

Close