Najdi forum

Bela notranja vrata

Zdravo!

Zanima me, kako bi prišla do belih vrat, kjer bi bila še vidna struktura lesa, če me razumete. Torej, da ne bi izgledala plastično bela, temveč, da bi skozi belo barvo pronical les… Uf, je težko razložiti, upam, da me razumete.

Če veste, kam naj se obrnem, vam bom zelo hvaležna.
Lep večer, M.

Do tega učinka pridemo npr. z luženjem oz. barvanjem z lazurami, ki dopuščajo vidno teksturo lesa.
Ne maraš pa učinka, ki ga povzročijo emajl barve – popolna prekrivnost teksture, kot npr. pri barvanju kovine.

Sprašuješ za proizvajalca, tip barve…?

Meni je to predstavil nek mizar, ko sem gledala za omaro. Take vrste les oz. neki podobnega. Če te zanima, kako to sam storiš pa govorimo vrjetno o staranju lesa. V hoby trgovinicah imaš poseben lak, ki razpoka in izgleda staro. Sicer pa tut brusijo pohištvo in podobne reči z žičasto krtačo, da nastane tak efekt. Malo pobrskaj po netu še – staranje lesa, starinski izgled lesa …

Nanja ti govoriš o popolnoma drugem učinku.

kkati je opisovala kontrast med ranim in kasnim lesom t.i. videz letnic, čeprav gre v bistvu za branike. Letnica je le nematerialna meja med branikami.

Ti pa govoriš o reliefni strukturi med ranim in kasnim lesom – mehkim lesovom lahko izščetkamo mehkejši rani les, tako da ostane le kasni les – to se občuti tudi na dotik, česar se pri “učinku”, ki ga omenja kkati ne da – gre le za to, da barva ne bi popolnoma zakrila naravnega barvnega kontrasta med ranim in kasnim lesom. Nekatera lužila ta kontrast celo povečajo.

Les mora biti prebarvan z lazurnimi barvami in ne z emajlirnimi barvami.

Pri lazurnih je les popolnoma bel, a se vidi in otipa struktura lesa. Mi imamo tako barvana bela okna. Pri emajlu se pa z barvo struktura popolnoma prekrije, kot pri barvanju kovin.

New Report

Close