Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Bela kava / črna kava

Bela kava / črna kava

Pozdravljeni!

Čestitke za nov forum, teme so zanimive in krasno berljive! 🙂

Prejšnji mesec sem zasledila en članek, ki je govoril o tem, da je kava v kombinaciji z mlekom manj zdrava (oz. celo malo škodljiva), kakor sama kava- črna kava. Je to res in če je, zakaj?

Gospa, je skrivnost, kaj ste po poklicu? Vaše znanje se mi zdi fascinantno in zelo uporabno!

Super ste!
Z nasmehi…

Spoštovani,
O kavi se govori veliko pa naj bodo to recepti za pripravo ali pa raziskave o vplivu na človekovo telo.
Tudi sama sem že zasledila informacijo, da naj bi bila kava z mlekom bolj škodljiva od črne kave. Neke prave strokovne razlage pa žal še nisem našla, zato o tem lahko samo razmišljam in ugibam, kaj bi lahko bil vzrok temu.
Raziskovali so učinke kave na telo, vemo, da deluje kot poživilo zaradi vsebnosti kofeina. Na naše možgane deluje kofein tako, da jih vzpodbudi (počutimo se se bolj bistre, lažje razmišljamo) vendar pa je ta učinek kratkotrajen in po tem, ko popusti, se počutimo še bolj utrujene. Zato mnogi pijejo eno kavo za drugo, da stalno vzdržujejo občutek zbujenosti.
Kava je tudi diuretik, kar pomeni da odvaja vodo. Kar prepogosto spijemo skodelico kave in premalo pogosto kozarec vode, tako se poveča tudi nevarnost, da naše telo dehidrira.
Zasledila sem informacijo o raziskavi vpliva kave na celice ledvic, izsledki so pokazali pozitiven vpliv na zaščito teh celic pred rakom, vendar pa ne pozitiven vpliv na pojav osteoporoze.
Tehnologija priprave kave zahteva praženje na visokih temperaturah in vemo, da visoke temperature niso zaželjene pri pripravi živil, ker pri tem nastajajo tudi neželjene snovi, saj vsebuje kava tudi olja in beljakovine, na katere visoka temperatura deluje negativno.
Kava v veliki količini lahko draži sluznico želodca, odreagiramo lahko tudi z zamastitvijo kože, ker deluje kot poživilo in dvigne krvni pritisk ter lahko pri občutljivejših ljudeh povzroči tudi rahlo razbijanje srca in še več.
Uživati torej kavo ali ne in naj bo z mlekom ali ne? Stvar določitve posameznika. Ljudem z visokim krvnim pritiskom, problematično kožo, občutljivim želodcem, aritmijo srca ali nervozo je ne bi svetovala. Pri ostalih pa naj vedno velja zmernost, saj pretiravanje tudi pozitivne učinke spremeni v negativne.
Vedeti pa moramo, da kava povzroča tudi odvisnost. Če redno pojete kavo, vsak dan poskusite kakšen dan brez, lahko se zgodi, da vas bo bolela glava. Dan ali dva potem pa ta težava izgine.
Meni je bila zelo zanimiva informacijo o poteku raziskave, ko so pajku dodajali razne snovi (alkohol, nikotin, kofein,…) in opazovali pletenje mreže in prav pri kofeinu je bil pajek najboj zmeden. Ne vem ali je vpliv na človeka enak kot na pajka, mi je pa vsekakor dalo misliti.
Če uživate kavo, bi vam svetovala le, da kavo skuhate, odcedite in spijete in je ne puščate na usedlini, saj se lahko pretirano izločajo iz usedline tudi neželjene snovi in se koncentracija le teh povečuje. Uedlina lahko povzroči tudi draženje želodčne sluznice zato mnogi priporočajo raje ekspres ali filter kavo.
Sicer pa, če jo uživate….OB TEM UŽIVAJTE.

Zhavljujem se vam za vašo pohvalo, jo je prijetno “slišati”. Nikakršna skrivnost ni moja izobrazba, saj me je uvodoma ga. Andreja Verovšek tudi predstavila. Sem živiski tehnolog, sem pa vsa leta bolj v stiku s področjem prehrane kot tehlonogije. Sicer pa moraš nenehno reziskovati, saj je razvoj, kot povsod drugod, tudi tu zelo hiter.
Lep pozdrav,

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close