Najdi forum

Beckerjeva cista in razgibavanje

Moja 75 let stara mama je dobila pri ortopedu po slikanju kolena zaradi bolečin postavljeno diagnozo patelofemoralna artroza, začetno znižanje medialnega kompartmenta levega kolena, ruptura menisci lateralis genus sin. Opravljena blokada, predlagano dnevno razgibavanje in izometrični program vaj za stegensko muskulaturo, kasneje operacija, če razgibavanje ne bi pomagalo.
Pred dnevi je bila v internistično srčno žilni ambulanti ugotovljena ortoped patelofemoralna artroza, začetno znižanje medialnega kompartmenta levega kolena, ruptura menisci lateralis genus sin. blokada, predlagano dnevno razgibavanje in izometrični program vaj za stegensko muskulaturo, drugače operacija.
internistična srčno žilna ambulanta beckerjeva cista leve poplitealne jame
2 x 3,5 cm. naj z vajami nadaljuje povezano leve poplitealne jame 2 x 3,5 cm. Mami zanima, če sta diagnozi povezani? Je druga posledica prve? Naj z vajami nadaljuje, ali je cista ovira? Za kakršnokoli operacijo trenutno zaradi zdravstvenega stanja (ogromno alergij, celiakija…) ni v dovolj dobrem zdravstvenem stanju, ne bi pa želela delati kaj narobe.
Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,

cista poplitealne jame je zelo verjetno posledica obrabnih sprememb v kolenu. Gre za izbočenje sklepne ovojnice v zadnjem delu kolena, do katerega pride zaradi nastajanja tekočine (draženje različnih vzrokov) v samem sklepu.
Z ozirom na postavljene diagnoze odsvetujem sunkovite obremenitve kolena (hojo navzdol, zasuke), priporočam pa razgibavanje kolena do bolečine (predvsem naj bo pozorna na bolečino pri krčenju kolena). Priporočam tudi jemanje preparata, ki vsebuje glukozamin sulfat (1500 mg/dan), ki so na voljo v naših lekarnah.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Najlepša hvala za odgovor. Mami je posebej vesela, ker ji je intuicija govorila, da je povezava med poškodbo sklepa in Beckerjevo cisto, njen splošni zdravnik pa je bil mnenja, da povezave ni.
Iskreno se opravičujem, ker je bilo moje prejšnje sporočilo napisano tako nepravilno, očitno sem pri popravljanju teksta nekako zamenjala dele besedila. Dobro, da ste razbrali vsebino. Lep pozdrav.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

po operaciji meniskusa na levem kolenu so se pojavile natekline v zadnjem delu kolena in cela noga mi občasno omrtvi… stara sem 55 let in mi je zdravnik povedal da je to beckerjeva cista…. prosim če mi poveste kako se to zdravi??? Hvala in lep pozdrav iz Kopra

Spoštovana,

zakolenska (poplitealna, Backerova) cista je običajno posledica pretirane tvorbe tekočine v kolenu, ki je običajno posledica okvarjenih struktur v kolenu (meniskusi, sklepni hrustanec). Najboljše je vzročno zdravljenje (odprava vzroka). Priporočam Vam ponoven artroskopski poseg.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Prosim za nasvet
Pri padcu sem utrpela zlom lateralnega platoja kolena ker imam še skozi bolečine sem zahtevala magnetno resonanco ki je pokazal izvid izrazito pateiofemolarno artrozo to pomeni da je hrustanec stanjšan, in vidni so površinski difekti in fisure ,ki mestoma segajo do kosti.
In ruptura meniskalne ciste lateralnega meniskusa.

Zahvaljujem se za odgovor in tudi če mi lahko poveste kaj bi bilo potrebno storiti v nadaljevanju.

Lep pozdrav

Za odgovor bi moral Vaše koleno pregledati in pregledati tudi slike opravljene magnetne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spostovani,

6 let nazaj sem imel operacijo kriznih vezi, po kateri do sedaj nisem imel nobenih problemov. Pred casom mi je zacela nastajati Beckerjeva cista jn pregled pri ortopedu je pokazal obrabo hrustanca. Priporocal mi je tudi operacijo, ki pa zaradi mojega poklica trenutno ne pride v postev. Poleg tega ze mesec dni jemljem glukozamin, kot ste svetovali v eni od prejsnjih objav. Moj poklic tudi zahteva precej gibanja in treninga.
Vljudno vas prosim, da mi svetujete, kako cim bolj preprecim nastanek ciste oz.jo vsaj zmanjsam, tako da ne bo boleca/moteca.

Hvala vnaprej in lep pozdrav.

Spoštovani,

cista je posledica prekomerne tvorbe tekočine v kolenu, ki je pri Vas zelo verjetno posledica draženja s strani okvarjenega sklepnega hrustanca.

Priporočam naslednje:
1. optimalizacijo mišic (za začetek izvedbo izokinetičnih meritev, ki jih izvaja sodelavka dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 iin nato opravo pomanjklivosti)
2. izogibanje sunkovitim (tek, skoki, hoja navzdol) in velikim (prenašanje bremen, vključno s prekomerno težo) obremenitvam
3. injekcijo hialuronske kisline v oboleli sklep vsakih 6 mesecev (več tovrstnih pripravkov imamo na zalogi tudi v naši ambulanti).

Gre za splošna priporočila na osnovi Vaših navedb. Polnovreden nasvet Vam lahko dam le na osnovi kliničnega pregleda in pregleda posnetkov v kratkem opravljene magnetne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljen

Imam bakerjevo cisto v levem kolenu.

Terepije imam komaj sredi julija, me pa zanima kaksne vaje oziroma kaksna mazila bi lahko uporabila.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

bakerjeva cista je posledica nekega dogajanja v kolenu, običajno je to poškodbe hrustanca, meniskusa, ali drugih sprememb, zaradi česar posledično pride do  prekomernega nastajanja tekočine v kolenu. Potrebno je predvsem poiskati vzrok, in če je le mogoče, ga zdraviti.

Pomagalo vam bo predvsem kolesarjenje na sobnem kolesu, kjer boste v razbremenjenem položaju krepili stegenske mišice. V poštev pridejo tudi druge vaje, s katerimi boste krepili stegenske mišice in jih lahko najdete na spletu.

Izogibajte se sunkovitim obremenitvam, kot so tek, skoki, hoja navzdol.

Pomembno bi bilo predvsem odkriti vzrok za nastanek bakerjeve ciste in ga po možnosti zdraviti – pri tem vam lahko pomaga ortoped.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close