bb
Pozdravljeni
Kot otrok sem imela odkrit šum na srcu in sem 8 let vsak mesec prejemala injekcije penicilina. Pri petnajstih letih so mi ukinili penicilin, zdaj pri 33 letih pa so mi pri rutinskem zdravniškem pregledu povedali, da je šum še vedno prisoten. Jaz sama ne občutim posebnih težav. Se pogosto rekreiram, vendar sem zdaj pomislila, da je mogoče pogosta splošna utrujenost posledica tega. Ne vem, kaj prinaša šum in kaj lahko pomeni v prihodnosti. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Zelo verjetno ste pred 8 leti preboleli akutno revmatično vročino z vnetjem velikih sklepov, srčne mišice in srčnih zaklopk.
Edina posledica prebolelega vnetja je pri vas okvara ene ali morda dveh zaklopk. V prisotnosti okvare kri ne teče gladko skozi okvarjeno zaklopko. To spremembo spoznamo po prisotnosti šuma. Glede na značilnosti šuma ugotovimo ali se je zaklopka zožila ali razširila. Če zaklopka ni hudo spremenjena, bolnik dolga leta nima nobenih težav, lahko do visoke starosti. Pri hudi spremembi nastopijo vedno hujše težave (zadihanost pri vedno manjših naporih). Bolnike pozdravimo z zamenjavo zaklopke.
V vašem primeru bo vaš kardiolog, na osnovi izvidov raznih preiskav, brez težav ugotovil kdaj bo čas za operativno zdravljenje.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Utrujenost ob večjih naporih je lahko posledica premajhne telesne kondicije ali manjše zmogljivosti srčne mišice. Vadite, začenši z majhnimi obremenitvami, ki jih postopoma večate. V teku nekaj tednov redne dnevne vedno večje obremenitve, boste prišli do maksimalne zmogljivosti.
Če je srce šibkejše zaradi morebitno prebolelega miokarditisa, bo maksimalna obremenitev dosežena že pri nizkih obremenitvah.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.