Najdi forum

BAZILIKA NE USPEVA

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, zakaj mi pri baziliki, ki jo kupim v lončku in jo potem gojim na balkonu vedno stebelca ze pokakšnem tednu ali 14-dneh (ne glede na to, četudi gre že za večje rastlike) stebelca kr porjavijo in olesenijo in se potem hitro rastlina posusi, tudi listi dostikrat dobijo rjave lise?! Imam pa posajeno v zemlji, ki je namenjena zeliščem!
Hvala za kakrsen koli nasvet, kako bi lahko to odpravil!

LP, Pjotr

Pjotr

Mogoče bo to kaj pomagalo:

Tvoje težae so lahko posledica preveč zalivanja, zato pred zalivanjem preveri če je zemlja dovolj suha (kar nekaj cm v globino), ko jo zaliješ in voda priteče v podstavek, jo po kakšne pol ure odlij iz podstavka.
Zalivaj jo zgodaj zjutraj ali zvečer, če jo zalivaš zjutraj sploh pazi, da se ne omočijo tudi listki, ker so rjave lise na listih lahko tudi ožigi od sonca, ker so listi mokri.
Če je pa bolezen – vzemi del rastline in jo odnesi v kmetijsko apoteko pokazat

LP.

Jaz sem imela težave s peteršiljem – po nekaj dneh, ko sem ga prinesla domov, je kar ovenel. Kupi seme in baziliko posej, sicer kali kar nekaj časa, ampak potem pa vidno raste! Ali pa kupi sadike v kakšni drevesnici oz. vrtnariji, ne v teh velikih trgovinah, kjer imajo vse od A do Ž.

Tudi sama sem imela težave z baziliko, dokler nisem na tem forumu prebrala dve poglavitni stvari: zalivati raje premalo kot preveč in lonček postaviti na sonce.Razen tega jo še vršičkam in sedaj mi kar bujno raste tudi na balkonu. No ja, v tem “poletju” tudi bazilika malo štrajka, upajmo, da bo kmalu več sonca….

Seme bazilike vzkali bistveno prej, če od začetka zalivaš s toplo vodo.
Pa veliko veliko sonca rabi. Jaz sem jo imela lani v prostoru, potem sem jo prestavila na V okno, pa ni bila bogve kaj. Letos sem jo imela zunaj na V strani, kasneje sem jo premaknila na Z, kjer imamo več sonca in je krasna – iz iste vrečke semena.

New Report

Close