Bazično ali kislo intimno milo?
Spoštovani,
pred nekaj leti mi je moj ginekolog priporočil Lactacyd intimno milo oz. emulzijo s pH vrednostjo 3,5 (ki se dobi le v lekarnah). Uporabljala sem ga dokaj redno in dolgo časa (ne vem, če to vpliva, ampak tudi glivična vnetja so bila pogosta), sedaj so mi pa v Španiji priporočili bazično intimno milo (pH nekje 8,5). Farmacevtka mi je namreč rekla, da kisla mila uporabljajo ženske v menopavzi oz., ki so že rodile (?), in da je za mlajše ženske bolj priporočljivo umivanje intimnih predelov z višjo pH vrednostjo. Naj povem, da sem stara 24 let, nisem še rodila, imam stalnega spolnega partnerja in precej pogosta glivična vnetja (tudi sedaj, ko uporabljam milo z visoko pH vrednostjo).
Zanima me kaj vi menite: naj uporabljam kislo ali bazično intimno milo (mila s pH 5,5 ali nevtralnim pH, ki se jih dobi v prosti prodaji, mi ne ustrezajo)?
Hvala za odgovor in LP,
Lili
Spoštovani,
načeloma priporočam takšno milo, ki se v praksi “izkaže” za primerno pri posamezni ženski. Ločevanje primernosti po skupinah je po mojem nesmisel. Glede na vašo težavo z glivami, ki se uspešno razmnožujejo v alkalnem oklju in mnogo manj v kislem, pa bi sam glivam z alkalnim milom raje ne pomagal preveč in bi jim raje “nagajal” s kislim milom.