Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje BAZEDOVKA+HIPOTIROZA+NOSEČA

BAZEDOVKA+HIPOTIROZA+NOSEČA

OD decembra lani sem dobila diagnozo hipotirozo z bazedovko,

jemljem eutiroks 100ug, včeraj sem bila tudi na pregledu v poliklinki
dr. Badernjak-ova mi je rekla da bo po odvzemu krvi določila trajno
doživljensko vrednost, kar pa nisem vedela da sem noseča v 5 tednu.(potrjeno pri ginekologu)
Še prejšnji teden sem jemala 625 mg amoksiklav tablete, mojo splošno
stanje je zelo velika utrujenost, spala bi kar ves čas, že manjši napor
me zelo utrudi, zadihana sem zelo tudi kadar ležim???, srce mi tudi zelo hitro bije(vem da je to normalno pri nosečnosti) vendar je vseeno pretirano, skrbim poleg tega za 2 otroka, najbolj pa me skrbi kakšno
bodočnost ima ta plod v meni (bolez, vročinsko stanje, ščitnica, utrujenost)

ZANIMA ME KAJ NAJ NAREDIM IN KAJ Z MOJO BOLEZNIJO LAHKO PRENESEM
NA OTROKA? SVETUJTE MI KAJ NAJ NAREDIM, SEM OBUPANA ČASA PA IMAM
ŠE VERJETNO CCA 4.TEDNE.
V kolikšnem času pridejo izvidi TSH pri vas? Pri zadnji kontoli je bil TSH 136,
anti tpo – 260.

Tudi ginekolog mi je naročil obvezni pogovor z mojo zdravnico. Sem obupana. Hvala vam v naprej za vaš odgovor.

Spoštovani!

Hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice) je v nosečnosti vsekakor potrebno zdraviti, ker nezdravljena ali nezadostno zdravljena hipotiroza lahko povzroči zaplete v nosečnosti, moten pa je lahko tudi razvoj ploda. Pri vas je vzrok za hipotirozo bazedovka. Vsekakor je potrebno določiti ustrezen odmerek Euthyroxa v tej fazi. Ko je odmerek ustrezen ni pričakovati nikakršnih zapletov v nosečnosti. Čez dva ali tri mesece bo potrebno ponovno kontrolirati TSH in ščitnična hormona. Vsekakor ni nikakršne indikacije za prekinitev nosečnosti potrebna bo le kontrola stanja.
Za bazedovko so značilna protitelesa proti TSH receptorju (TSI). Protitelesa lahko prehajajo skozi placento. V primeru zelo visokih vrednosti je potrebno, posebej proti koncu nosečnosti, natančno spremljati stanje otroka. Izjemoma se lahko pojavi hipertiroza pri otroku, ki se navadno kaže kot zastoj v rasti in močno pospešen srčni utrip pri plodu. Vsekakor je v vašem primeru potrebno sodelovanje ginekologa in tirologa in pričakovati je, da se bo nosečnost uspešno zaključila.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

hvala za vaš odgovor ki ga zelo cenim, moj strah o bodočnosti ploda
pa je potrdil tudi konzilij. (samo priporočilo odločitev pa je še vedno moja)
glede na to da imam že 2 otroka, je odločitev………..
zadnji izvid tsh (star 2 dni je 18) in povečanje iz 100 ug na 125ug.
hvala vam za razlago še enkrat in lep pozdrav

New Report

Close